Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει τις “Φυλακισμένες”, των Ignacio del Moral & Verónica Fernández, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με έναν 16μελή θίασο, από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2018 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15.
Το έργο γράφτηκε αρχικά κατ’ ανάθεση για να παρουσιαστεί από τους τελειόφοιτους της Βασιλικής Ακαδημίας τής Μαδρίτης το 2007, λόγω της μεγάλης επιτυχίας του όμως παίχτηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου της Μαδρίτης το 2008 σε σκηνοθεσία Ερνέστο Καμπαγέρο.
Ο πρώτος που ανέβασε έργο του Ignacio del Moral σε Ελληνική σκηνή ήταν ο Στάθης Λιβαθινός στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2006), Το βλέμμα του Μελαμψού Άνδρα.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ισπανία, χειμώνας του 1950, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Συνεργασία Εκκλησίας και Φασιστών. Η Δικτατορία του Φράνκο στην εξουσία. Καθολικισμός. Γυναικείες Φυλακές μέσα σε ένα Μοναστήρι έξω από μία επαρχιακή πόλη της Ισπανικής ενδοχώρας. Κρύο, πείνα, αρρώστιες, απομόνωση, βία, κακοποίηση, θάνατος.
Γυναίκες φυλακισμένες. Κάποιες για πολιτικούς λόγους, όπως η κουμουνίστρια και η αναρχική, κι άλλες για κλεψιές, πορνεία, μοιχεία, παράνομες εκτρώσεις, φόνους, κάποια που σκότωσε τον άντρα της και άλλη που έπνιξε το μωρό της. Χαίρονται, γελάνε, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, προσεύχονται, ραδιουργούνε, θυμώνουν, γκρινιάζουν, τσακώνονται, απελπίζονται, κλαίνε, πονάνε, αλλά πάντα συμπαραστέκονται η μία στην άλλη. Επιθυμούν το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία τους, ένα καινούργιο ξεκινημα, μια νέα αρχή.
Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας περιμένουν έναν Από Μηχανής Θεό, τον επίσκοπο, τη χάρη που δίνει κάθε δέκα χρόνια σε μία από αυτές. Τη χάρη που θα δοθεί σε δύο βδομάδες. Μόνο που αυτή την χάρη την θέλουν όλες. Και την διεκδικούν όλες. Κάποιες όμως είναι αποφασισμένες να την πάρουν.
Όσο οι μέρες περνάνε τόσο κορυφώνεται η ένταση. Όσο η ελπίδα τους για τη χάρη μεγαλώνει, τόσο γιγαντώνονται ο πόνος και η απελπισία τους. Οι ακραίες συνθήκες και τα ακραία πάθη, οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές. Ένα καταστροφικό επισκεπτήριο. Ένοχα μυστικά βγαίνουν στο φως. Οι ισορροπίες χάνονται. Και μετά μια σειρά από αποκαλύψεις και ανατροπές οδηγούν στο τραγικό τέλος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Συγγραφείς: Ignacio del Moral & Verónica Fernández Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική : Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά /Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Κατασκευαστής σκηνικών: Κώστας Μπακάλης
Κατασκευή Κουστουμιών: Μάρθα Χριστοφορίδου
Σχεδιασμοί Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Φωτιστή: Άκης Σαμόλης
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης : Σίμος Παπαναστασόπουλος
Α’ βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιέλενα Γκάγκιτς, Δανάη Μπαρούχου
Β’ βοηθός Σκηνοθέτη: Daniela Strati
Παραγωγή: Vault
Παίζουν: Ελένη Αλεξανδροπούλου, Ντέμη Αντωνοπούλου, Δέσποινα Αποστολίδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Βάσω Γρέντζελου, Χρήστος Καλμαντής, Γιάννης Καραμπέκιος, Μαρία Κατσαρού, Μυριέλλα Κουρεντή, Στέλλα Μουκαζή, Μαργαρίτα Παπαντώνη, Νίκη Πολύζου, Σοφία Ρούσου, Ευθύμης Τζώρας, Μαρία Φραγκάτου και η κυρία Γιάννα Σταυράκη
ΚΡΙΤΙΚΗ
Τα φώτα πέφτουν και από τα πρώτα κιόλας λεπτά το ίδιο το έργο σε προσκαλεί στην σκοτεινή ατμόσφαιρα που το περιβάλλει.
Γυναίκες στην πιο αδύναμη στιγμή της ζωής τους, βρίσκονται φυλακισμένες μέσα σε ένα Μοναστήρι, προσπαθώντας να κάνουν το επόμενο βήμα στην ζωή τους, κόντρα σε όλες τις κακουχίες και ψυχολογικές μεταπτώσεις που περνούν.
2 ώρες που οι θεατές μπαίνουν ολοκληρωτικά στο κέντρο της πλοκής του έργου, αφουγκράζονται αυτή την ψυχρή καθημερινότητα των πρωταγωνιστών, αγωνιούν μαζί τους και χάνουν μια για πάντα την αίσθηση του χρόνου σε ένα ανθρώπινο θρίλερ χωρίς επιστροφή.
Μέσα σε ένα άχρωμο τοπίο διακρίνουμε συναισθήματα όπως το μίσος, την ανατροπή, την κύρια ανάγκη για την επιβίωση σε υπερθετικό βαθμό αλλά και την επιθυμία όλων για μια “Καινούργια Σελίδα” στην ζωή τους.
Mια παράσταση καθηλωτική και άκρως ανατρεπτική και τολμηρή για τα ελληνικά δεδομένα η οποία σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα σας δημιουργήσει προβληματισμούς και πολλά ερωτηματικά με το ίδιο της το φινάλε.
Ένα έργο που αξίζει να δεις και να το αφήσεις να σε ταξιδέψει στα πιο σκοτεινά και ιδιαίτερα μυστικά του.