Fri. Sep 29th, 2023
Rate this post

Ο Ορέστης Τζιόβας είναι από τους ηθοποιούς που ποτέ του δεν φοβήθηκε να τολμήσει αυτό το κάτι, το διαφορετικό πάνω στην δουλειά του και να δοκιμαστεί σε ιδιαίτερα projects αλλά και ρόλους.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Αντισυμβατικός, ευγενής και πάντα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, συνεχίζει με την ίδια σπιρτάδα που είχε στα πρώτα του βήματα, με σύμμαχο του πάντα, την τρέλα του για αυτή την δουλειά.

Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για όλους και για όλα!

Ορέστη μου καλώς όρισες στο Checkinart! Φτάνοντας στο τέλος των παραστάσεων για την “Λυσσασμένη Γάτα”, τι είναι αυτό που κρατάς εσύ προσωπικά ως απόηχο και τι θεωρείς ότι σε άλλαξε μέσα σου ως Ορέστης;

Κάθε χαρακτήρας και κάθε συνεργασία επειδή απαρτίζεται από διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά,  πάντοτε σου αφήνει κάτι ιδιαίτερο το οποίο κουβαλάς μέσα σου. Ίσως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αρχίζεις και καταλαβαίνεις περισσότερα πράγματα τα οποία δεν μπορείς να διαισθανθείς την στιγμή που παίζεις ή κατά την διάρκεια των τελευταίων παραστάσεων. Προσωπικά κρατάω την χημεία μεταξύ των συνεργατών επάνω στην σκηνή.

Από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και μετέπειτα το Εθνικό Θέατρο μέχρι και σήμερα, τι είναι αυτό που έχει αλλάξει προσωπικά σε σένα; Τι έχεις αναθεωρήσει από τυχόν λάθος επιλογές του επαγγέλματος;

Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και νιώθω πολύ διαφορετικός μέσα μου. Αυτό που έχει αλλάξει σε μένα αρκετά και το παρατηρώ συχνά, είναι ότι πλέον είμαι περισσότερο κυνικός ενώ παλαιότερα ήμουν πιο ρομαντικός, κάτι που μπορεί να είναι επιφανειακό, δηλαδή να το βλέπω μόνο εγώ και να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάτι το οποίο κατάλαβα φέτος ήταν ότι οι ρόλοι που παίζεις, σε επηρεάζουν στην ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Για να μπορείς να στηρίξεις σωστά την στάση του εκάστοτε ήρωα που υποδύεσαι και να κάνεις σωστά την δουλειά σου, θα πρέπει πρώτα από όλα να την κάνεις δική σου και να συμφωνήσεις μαζί του γιατί αλλιώς δεν θα το υποστηρίξεις καλά.

Έχοντας περάσει από τον χώρο της τηλεόρασης με αγαπημένες σειρές όπως οι “Χαρά Αγνοείται“, “Ονειροπαγίδα” αλλά και “Ο  πόλεμος των άστρων” που ακόμα και σήμερα ξεχωρίζουν στα μάτια του κόσμου, πώς κρίνεις το τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα;

Την σημερινή εποχή επικρατεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση με το οικονομικό ζήτημα να είναι πολύ βασικό κομμάτι για την ίδια την δουλειά γιατί όπως και να το κάνουμε είναι μια δουλειά του φαίνεσθαι με την έννοια ότι η εικόνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μιλάμε για μια τεχνοκρατική τέχνη  η οποία χρειάζεται οικονομικούς πόρους για να αναπτυχθεί και χωρίς αυτό, υποβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς την εποχή που υπήρχε το απαιτούμενο budget για μια παραγωγή, αντί να μοιράζεται στο στήσιμο αξιόλογων σειρών, δίνονταν σε υψηλούς μισθούς και αυτό δείχνει μια κακή νοοτροπία ενός έθνους. Εγώ προσωπικά δεν έτυχε ποτέ να αμείβομαι με υψηλά κασέ στην τηλεόραση γιατί το 2007 που ξεκίνησα, ήταν και η αρχή της γενικότερης κρίσης οπότε συνέχισα πάνω- κάτω με τα ίδια δεδομένα μέχρι και σήμερα χωρίς υπερβολές.

Αν πέσεις πάνω σε παλαιότερες σου δουλειές στο  γυαλί, πώς θα αντιδράσεις; Υπάρχει ακόμα η νοσταλγία;

Συνήθως πάντα κρίνω πολύ αρνητικά τον εαυτό μου, όχι βέβαια σε παθολογικό βαθμό αλλά σε ένα βαθμό που μου κάνει καλό, με το να αμφισβητώ πάντα αυτό που κάνω, αν είναι καλό ή όχι. Μου έρχεται αρκετές φορές στο μυαλό μου η φράση που λέει ότι “δεν πρέπει να ασχολούμαστε ούτε με το παρελθόν αλλά ούτε και με το μέλλον παρά μόνο με το παρόν και πώς όλα τα άλλα είναι χάσιμο χρόνου” και αυτό είναι η αλήθεια. Στην ζωή μας έχουμε μόνο το παρόν το οποίο μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή  ενώ το παρελθόν είναι κάτι που σε κυνηγάει και μόνο κακό σου κάνει όταν το σκέφτεσαι. Καλό είναι να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη σου και να παίρνεις τα μαθήματα σου αλλά να μην νοσταλγείς και να μην μετανιώνεις για τίποτα. Προσωπικά δεν μετανιώνω για κάτι και προχωράω μπροστά γιατί από την στιγμή που έχω πάρει μια απόφαση, σημαίνει ότι την έχω σκεφτεί πολύ καλά και ήταν το καλύτερο που έπρεπε να πράξω την δεδομένη στιγμή.

Πώς βιώνεις την νέα τάση της επικοινωνίας με τα Social Media; Πώς φιλτράρεις τα μηνύματα που θα δεχθείς;

Προσωπικά είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας λόγω της δουλειάς του πατέρα μου και έτσι μεγάλωσα δίπλα σε υπολογιστές από πολύ μικρός, εξερευνώντας στο Internet και γνωρίζοντας συνεχώς νέα πράγματα. Κάνοντας chat από την ηλικία των 15, έμαθα πολύ καλά αυτόν τον χώρο και ξέρω πώς από την μια στιγμή στην άλλη μπορείς να χάσεις τον έλεγχο και να ασχολείσαι με λάθος πράγματα που δεν θα έπρεπε. Για μένα αυτή η νέα τάση αποτελεί ξεκάθαρα ένα εργαλείο και όχι τρόπος ζωής, κάτι που πολύ εύκολα γίνεται για άλλους ανθρώπους και αυτό είναι το άσχημο της όλης υπόθεσης.

Μου αρέσουν οι αρνητικές κριτικές και τις θεωρώ πολύ σπουδαίες. Αν είσαι σε θέση να πάρεις οτιδήποτε κακό και να το μετασχηματηματίσεις σε κάτι που θα σου προσφέρει πράγματα, τότε μόνο σε καλό θα σου βγει.

Πώς θα διαχειριστείς μια δυσκολία στο επάγγελμα;

Θέλω να κοιτάω το παρόν και δεν μπορώ να αγχώνομαι τώρα για το τι θα γίνει στο μέλλον. Σίγουρα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι όλα μπορούν να πάνε στραβά ανά πάσα στιγμή οπότε είμαι προετοιμασμένος για καθετί.

Τι θεωρείς ότι δεν πήγε τόσο καλά φέτος στο “4χ4” και δεν είχε την αναμενόμενη πορεία στους πίνακες τηλεθέασης; Εσύ προσωπικά στεναχωρήθηκες για την τελική πορεία της σειράς;

Η αλήθεια είναι ότι φέτος το κανάλι είχε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον προγραμματισμό του και έτσι έφτασε η σειρά να παίζει αρκετά αργά από τον αρχικό της προγραμματισμό και αυτό δυστυχώς αποπροσανατόλισε κάπως το κοινό. Όταν δεν στηρίζεις το μυθοπλαστικό σου κομμάτι πολύ καλά με δυνατό πρόμο αλλά και συνεντεύξεις, είναι αδύνατον να προχωρήσει και ειδικά όταν γίνεται μια σημαντική αλλαγή στην ώρα της προβολής.

Εγώ προσωπικά έλαβα τα δεδουλευμένα μου από αυτή την δουλειά και από κει και πέρα δεν είναι δικό μου κομμάτι ο προγραμματισμός του καναλιού.

Τι είναι αυτό που ακόμα σε χαροποιεί στο επάγγελμα και τι είναι αυτό που σε χαλάει;

Ένα από αυτά που με αρέσουν πολύ είναι το ρίσκο που έχει η δουλειά και μπορώ να πω, ότι είναι το ίδιο πράγμα που με απωθεί και που με χαροποιεί το ίδιο. Αυτή η δουλειά μπορεί να έχει  φόβο, άγχος, αγωνία αλλά παράλληλα  έχει και χειροκρότημα, αποδοχή και προσωπική εξέλιξη, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί βλέπεις καταστάσεις που δεν θα τις ζούσες και παίρνεις κάποια μαθήματα χωρίς να τα ζήσεις.

Υπάρχει κάτι που θα σου κλονίσει την ψυχική σου ηρεμία και θα σε λοξοδρομήσει;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να με κάνουν να πραγματοποιήσω μια παύση αλλά το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η απώλεια ενός αγαπημένου μου ατόμου ή ένα πρόβλημα υγείας. Γενικά ο χαρακτήρας μου είναι κατά κάποιο τρόπο “αυτοαναφλεγόμενος”, κάνοντας κάθε φορά restart, με την επόμενη μέρα να είναι διαφορετική από το προηγούμενο βράδυ.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που δεν έχεις πραγματοποιήσει μέχρι τώρα;

Δεν έχω όνειρα διότι κάνω πολύ βραχυπρόθεσμα σχέδια στην ζωή μου. Τα μακροπρόθεσμα όνειρα είναι ωραία αλλά είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν και δεν θέλω να απογοητεύομαι. Προτιμώ να κάνω μικρά βήματα και βλέποντας την πορεία στην συνέχεια, με αυτόν τον τρόπο να πορεύομαι. Δεν κολλάω σε συγκεκριμένες καταστάσεις και αν έβλεπα ότι η δουλειά μου  δεν προχωράει, σίγουρα θα επέλεγα να κάνω κάτι άλλο, χωρίς να πέσω σε κατάθλιψη.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο της υποκριτικής;

Θα το ρωτούσα αρχικά αν αγαπάει αυτή την δουλειά. Πιστεύω πώς αν αγαπάς αυτή την δουλειά, κάνεις και υποχωρήσεις και προχωράς παρακάτω. Σίγουρα τυχαίνει να δουλεύεις με ανθρώπους που δεν συμπαθείς, που δεν είναι τόσο καλοί στην δουλειά τους και σε πηγαίνουν προσωπικά ένα βήμα πίσω ή με άτομα που είναι καλύτερα από σένα και μπορεί να τους ζηλεύεις αλλά ποτέ δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Στην δουλειά μας κρίνεται ο ίδιος σου εαυτός σαν αποτέλεσμα της δουλειάς σου γιατί το αντικείμενο της εργασίας σου είσαι εσύ ο ίδιος. Πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να παρεξηγήσεις μια κριτική που αφορά την δουλειά σου επειδή νομίζεις ότι πρόκειται για το άτομο σου. Ένα νέο παιδί θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να μπορεί να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα και να μπορεί να μείνει σε αυτόν τον χώρο παρ’ όλη την σκληρότητα που επικρατεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αυτή την περίοδο κάνω πρόβες για την παράσταση “Χειμωνιάτικο Παραμύθι” του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράμη που κατά πάσα περίπτωση θα είναι στο Από Μηχανής Θέατρο  και υπάρχει και η παιδική παράσταση με  τίτλο “Ο Κόσμος Ανάποδα”, η οποία θα λάβει μέρος στο Μέγαρο Μουσικής στις 29 Απριλίου και στις 6 Μαίου.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.