Thu. Dec 2nd, 2021
Rate this post

Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων με το “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα” στο Θέατρο Πόλη, Ο Δάνης Κατρανίδης και η Παναγιώτα Βλαντή μίλησαν αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για όλα!

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tι είναι αυτό που κρατάτε ως απόηχο από την παράσταση “Eκπαιδεύοντας Τη Ρίτα”;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Όταν οι εκδηλώσεις του κόσμου είναι ενθουσιώδεις έως πάρα πολύ θερμές, πάντα σου αφήνουν ένα περίεργο αίσθημα γιατί όταν αδειάζει απότομα το Θέατρο, τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό που έχεις κάνει, κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς σε όλες τις παραστάσεις. Στο συγκεκριμένο έργο, ζήσαμε κάθε βράδυ αυτόν τον ενθουσιασμό και την αγάπη του κόσμου, ακόμα και στο τέλος που περιμένουν άτομα να μας μιλήσουν για την παράσταση, για το κείμενο αλλά και για το ταξίδι που έκανε μαζί μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό που εύχεται ο κάθε ηθοποιός να ζει στις παραστάσεις του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ:  Προσωπικά κρατάω την μεγάλη αγάπη του κόσμου για αυτή την δουλειά, ο οποίος πραγματικά την αγάπησε και την αγκάλιασε θερμά. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό, ο τρόπος που συμμετείχε ο κόσμος και το ότι ήθελε να “ρουφήξει” το κείμενο αλλά και εμάς τους ίδιους.

Σε μια περίοδο που λίγες θεατρικές δουλειές ξεχωρίζουν, πώς είδατε την θεατρική σεζόν που διανύουμε; Tι θέλει να δει ο κόσμος από το Θέατρο;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Ο θεατής έχει ανάγκη να ταξιδέψει μαζί σου γιαυτό είναι χαρούμενος όταν βλέπει ένα Θέατρο γεμάτο, νιώθει την παρηγοριά ότι  δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό το ταξίδι και στα συναισθήματα, ανάλογα με ποιον ήρωα ταυτιστεί πιο πολύ. Το καλό έργο με ένα ωραίο κείμενο μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον καθένα και ας μην γνωριζόμαστε καθόλου μέχρι εκείνη την στιγμή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ:  Θεωρώ ότι ανέκαθεν ο κόσμος ήθελε να δει μια παράσταση που να του λέει κάτι μέσα του και να μην τον κοροιδεύει, να έχει μια ειλικρινή πρόθεση. Δεν έχει καμία σχέση το αν είναι δράμα ή μια κωμωδία, αυτό που χρειάζεται είναι ένα αξιόλογο έργο με καλούς συντελεστές που θα παρουσιάσουν μια καλοδουλεμένη παράσταση.

Έχοντας περάσει από τον χώρο της τηλεόρασης με αγαπημένες παραγωγές που μέχρι και σήμερα μέσω των επαναλήψεων, ξεχωρίζουν στα μάτια του τηλεθεατή, πώς κρίνετε το τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Περάσαμε αυτή την φάση μέσα από την κρίση που αιφνιδιάστηκε και η τηλεόραση ως μέσο και όχι μόνο η κοινωνία και έχασε λίγο τον βηματισμό της και τον προσανατολισμό της αλλά πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα βρει τον παλιό, καλό εαυτό της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Η τηλεόραση πάντα ήταν ικανή για τα πολύ μέτρια αλλά και τα πολύ ωραία πράγματα. Δυστυχώς σήμερα δεν γίνονται δουλειές όπως γίνονταν πριν κάποια χρόνια και αυτό είναι απολύτως λογικό λόγω της έλλειψης χρημάτων. Παρόλα αυτά την σημερινή εποχή βλέπω μια προσπάθεια να γίνουν ξανά αξιόλογες δουλειές γιατί έχεις την ευχέρεια του ζάπινγκ να διαλέξεις και όταν το κοινό βλέπει κάτι, δεν μπορείς να το απαξιώσεις από την στιγμή που ο κόσμος το παρακολουθεί. Σαφώς η μυθοπλασία στους δέκτες μας είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά ευελπιστώ κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει περισσότερη.

Πώς αισθάνεστε όταν μια μερίδα ενός κόσμου έρχεται στο Θέατρο λόγω του ότι σας έχει αγαπήσει θερμά από παλαιότερους ρόλους στην τηλεόραση οι οποίοι ακόμα και σήμερα παραμένουν διαχρονικοί;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Συνήθως ένας παλαιότερος ρόλος στο γυαλί αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τον κόσμο, για να έρθει να σε δει και τις περισσότερες φορές το κοινό είναι πιο απαιτητικό επειδή ακριβώς του αρέσεις πολύ σε αυτό που βλέπει, θέλει να έρθει και να μην απογοητευτεί γιατί θα κάνει την αναμενόμενη σύγκριση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Νιώθω πολύ όμορφα με αυτό γιατί αγαπώ πολύ και την τηλεόραση και το Θέατρο αλλά και το σινεμά και απολαμβάνω αυτή την επικοινωνία με τον κόσμο. Αυτή η σύνδεση μου δίνει πάντοτε χαρά και ζωή.

Αν δείτε τον εαυτό σας σε παλαιότερες δουλειές πώς αντιδράτε;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Μια παλαιότερη δουλειά σου είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου, της αισθητικής σου αλλά και της προσπάθειας σου να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Αν μετά από κάποια χρόνια παρατηρήσεις ότι δεν τα κατάφερες σε κάτι ή ξεπέρασες τις προσδοκίες σου, αυτό είναι κάτι που φαίνεται από το αποτέλεσμα γιατί πρέπει να έχεις την νηφαλιότητα και την ψυχραιμία να κρίνεις την κάθε δουλειά στην εποχή της και στην δική της αισθητική γιατί αυτά αλλάζουν με τα χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Aν πέσω σε κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν, χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό που βλέπω. Λόγω του ότι την στιγμή που έγιναν, δεν είχα την δυνατότητα να τα δω, τώρα μου αρέσει πολύ και χαίρομαι για τις δουλειές που έχω πραγματοποιήσει.

Ζώντας σε μια κοινωνία που η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται ραγδαία και η επικοινωνία έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο, πώς βιώνετε την νέα τάση των Social Media;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Αυτός ο νέος κόσμος δυστυχώς πολλές φορές μπερδεύει πολύ το κοινό και τον κάνει να μην μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι ψεύτικο και τι όχι. Είναι άκρως φυσιολογικό να ανέβει κάτι ως μια προβολή της επαγγελματικής σου δραστηριότητας αλλά κάτι πέρα από αυτό θεωρώ πώς είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας. Πιστεύω πώς πρέπει να κρατάμε στο τέλος και κάτι που είναι πολύ δικό μας και επιβάλλεται για κάποιο λόγο γιατί αυτό που μας έχει βοηθήσει να έρθουμε σε επικοινωνία με τον θεατή, δεν είναι το εγώ μας και η καθημερινότητα μας αλλά η δουλειά μας και αυτό είναι το κίνητρο για να έρθει να μας δει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Προσωπικά δεν ασχολούμαι με αυτή την νέα τάση αλλά έτσι είναι η εποχή μας και δεν μπορείς να την αρνηθείς. Θεωρώ ότι μέσα από το ίντερνετ μπορείς να πάρεις πολύ ωραία πράγματα, απλά διαφωνώ με την υπερβολική του χρήση και με τον ατελείωτο βομβαρδισμό ειδήσεων που μπορεί να είναι και ανησυχητικό. Πολλές φορές δημιουργεί λάθος εντυπώσεις χωρίς καν να γνωρίσεις τον άλλον, είναι ωραία η εικόνα ως πρώτη πληροφορία αλλά από κει και πέρα πρέπει να το ψάξεις και μόνος σου, όχι μόνο με τα πλήκτρα ενός υπολογιστή. Σίγουρα τα Social Media μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την δουλειά μας αλλά όταν γίνεται κατάχρηση τους και κάθε προσωπική στιγμή ανεβαίνει τότε είναι πολύ αγχωτικό και κάπως έτσι χάνεται η ιδιωτικότητα.

Πόσο σας απασχολούν στις μέρες μας οι τυχόν κριτικές που θα γραφτούν για εσάς;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Μου αρέσει να διαβάζω και να παρακολουθώ το τι γράφεται μέχρι ενός σημείου φυσικά. Τις παρακολουθώ τόσο- όσο χωρίς να χάσω την πυξίδα μου σε αυτή την δουλειά και πιο πολύ με ενδιαφέρει αν μου έχει ξεφύγει κάτι. Με τα χρόνια βέβαια έχω αποκτήσει και μια ελάχιστη εμπειρία για την πρόθεση αυτού που γράφει μια κριτική και ποιος είναι ο λόγος που την έχει γράψει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Τις κριτικές του κόσμου τις ακούω πάντοτε με πολύ αγάπη και ανυπομονησία γιατί με ενδιαφέρει η γνώμη του.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Δεν έχει καθόλου σημασία το τι θα παίξεις αλλά με ποιους θα συνεργαστείς, πότε θα είναι αυτό και με ποιο τρόπο. Η τέχνη του ηθοποιού είναι μια τέχνη εφαρμοσμένη και όχι θεωρητική και όσο και αν έχεις διαβάσει, τα πάντα φαίνονται όταν βρεθείς πάνω στην σκηνή. Θα πρέπει να σε νοιάζει πάντα το γιατί, το πώς και το πότε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Ονειρεύομαι καλές συνεργασίες. Δεν  μπορώ να πω με σιγουριά ότι με ενδιαφέρει να παίξω ένα συγκεκριμένο έργο ενός συγγραφέα, σαφώς μου αρέσουν όλα τα κλασσικά και μοντέρνα έργα αλλά με ενδιαφέρει που θα το παίξω και με ποιους γιατί μπορεί να το επιχειρήσω και να μην είναι μια καλή συγκυρία με αποτέλεσμα να μην περάσω τόσο όμορφα, όσο θα ήθελα. Πάντα ονειρευόμουν να είμαι σε αυτή την δουλειά, να καταξιωθώ και να έχω διάρκεια στον χώρο, την οποία συνεχώς την κυνηγάμε.

Εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα η ίδια η ανασφάλεια για το επάγγελμα αλλά και για το επόμενο βήμα;

ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ: Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που με απόλυτη επιτυχία, είμαστε 2 φορές τον χρόνο άνεργοι. Πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής, μιας και πραγματοποιείς μια πρεμιέρα για μια νέα δουλειά και ήδη κάθεσαι και σκέφτεσαι την πορεία του έργου αλλά και ποιο θα είναι το επόμενο σου βήμα μετά από αυτό. Πέραν του καλλιτεχνικού, υπάρχει και η οικονομική ανασφάλεια η οποία μας κρατάει σε μια εγρήγορση και μας προσδίδει μια νεανικότητα στον τρόπο σκέψης και δράσης και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάθε φορά σκεφτόμαστε τους επόμενους συνεργάτες, την επόμενη παράσταση και το επόμενο θέατρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Όταν είσαι πολύ μικρός σε αυτή την δουλειά, σαφώς και σε αγχώνει αλλά από ένα σημείο και μετά, ξέρεις ότι αυτό είναι η ρουτίνα σου και γνωρίζεις καλά τι σε περιμένει. Μπορεί να εξακολουθεί να σε αγχώνει αλλά από την άλλη το έχεις συνηθίσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ: Δεν έχω κάτι στα χέρια μου που μπορεί να είναι ανακοινώσιμο μέχρι στιγμής. Αυτοί οι μήνες είναι σίγουρα κρίσιμοι γιατί γίνονται συζητήσεις για τα νέα σχέδια.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ