Mon. Oct 3rd, 2022
Rate this post

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη είναι μια καταξιωμένη καλλιτέχνης με φρέσκιες ιδέες και  μεράκι για αυτό που κάνει, πράγμα σπάνιο για την εποχή που ζούμε καθώς η οικονομική κατάσταση τείνει αρκετές φορές το όποιο αντικείμενο εργασίας και επαγγελματία προς την προχειρότητα και την εύκολη λύση.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η ίδια μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για όλους και για όλα!

Μαρίλλη μου καλώς όρισες στο Checkinart! Σε μια περίοδο που λίγες θεατρικές δουλειές ξεχωρίζουν στα μάτια του θεατή, με την κρίση να μην αφήνει πολλά περιθώρια εξέλιξης, που βρίσκεις την κινητήριο δύναμη ώστε να κάνεις την δουλειά σου αξιοπρεπώς, χωρίς να σε επηρεάσει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί?

Υποθέτω με παρακινεί η πραγματικότητα που ζούμε, που με ωθεί να μιλήσω για θέματα που με απασχολούν. Επιπλέον το γεγονός ότι δουλεύω πολύ και εκτός Ελλάδας, με βοηθά στο να αποφεύγω την παρατεταμένη ομφαλοσκόπηση και καλύπτει την εξωστρέφεια μου. Τέλος, θα πρέπει να οφείλεται και σε κάποια κυτταρική «διαστροφή» που με κάνει να επιμένω παρά τις αντίξοες συνθήκες!

Από την αρχή της πορείας σου μέχρι και σήμερα, τι είναι αυτό που έχει αλλάξει μέσα σου και μέσα από δυσκολίες έχεις αναθεωρήσει?

Έχω γίνει πιο προσεκτική, συγκρατημένη κι επιφυλακτική απέναντι στα πράγματα απ’ ό,τι παλιότερα. Ευτυχώς έχω διατηρήσει την καλή μου προαίρεση και θέληση. Έχω πάρει σημαντικά μαθήματα και οφείλω πολλά και στο θέατρο γι’ αυτό, που θεωρώ ότι με διαμόρφωσε ως προσωπικότητα. Τα κυριότερα είναι ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις ή οι ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις, αφού οι πράξεις μετράνε κι όχι τα λόγια, ότι η δράση είναι προτιμότερη από τη γκρίνια, ότι η προνοητικότητα είναι αρετή, ότι ο «διάβολος» βρίσκεται στις λεπτομέρειες, ότι όλα στη ζωή, καθώς και οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και όχι δεδομένες, ότι το πεπρωμένο ενός ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του, ότι μπορείς μόνο να διορθώσεις τον εαυτό σου και κανέναν άλλο, οπότε καλύτερα να κοιτάς τι είναι αυτό που ο ίδιος παρέλειψες ή έκανες λάθος και που έδωσε το περιθώριο στους άλλους να σε βλάψουν με κάποιο τρόπο, δηλαδή να αναλαμβάνεις πλήρως την ευθύνη που σου αναλογεί.

Επίσης με εγκατέλειψε η αφέλεια να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στο πολιτικοκοινωνικό status quo στην Ελλάδα, τουλάχιστον στη διάρκεια της δικής μου ενεργού δραστηριότητας, πράγμα που πίστευα, όταν επέστρεψα στη χώρα μου από το εξωτερικό και ίδρυσα την ΕΝΤΡΟΠΙΑ.

Πώς βιώνεις την νέα τάση των social media με την υπερπληθώρα των σχολίων και την παραπληροφόρηση που μπορεί να δημιουργηθεί?

Το Διαδίκτυο και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες μας παρέχουν πλήθος δυνατοτήτων σε πολλούς τομείς, που θα ήταν αδύνατες χωρίς τη θετική συνδρομή τους. Φυσικά, έχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Είναι σημαντική η ύπαρξη ενός χώρου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και να αλληλεπιδρούν. Απ’ την άλλη, πράγματι δημιουργείται πολύς «θόρυβος» χωρίς ουσία, και επιπλέον γίνεται «χειριστική» χρήση τους για διάφορους σκοπούς. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη διέξοδος είναι ο αυτοπεριορισμός του χρήστη και η λελογισμένη χρήση τους. Κι αυτό επίσης είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πραγματική ζωή δεν βρίσκεται εκεί, κι ότι τα social media δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δράση, την εμπειρία, τη βιωμένη κοινωνικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Υπάρχει ακόμα ένα τρελό καλλιτεχνικό όνειρο που δεν έχεις πραγματοποιήσει? Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια?

Πάντα υπάρχουν διάφορα σχέδια, αλλά πηγαίνω βήμα-βήμα, εξάλλου οι επιλογές μου ορίζονται και από τα ερεθίσματα που μου προσφέρει η πραγματικότητα

.Το επόμενο φιλόδοξο σχέδιό μου είναι να ολοκληρώσω το διεθνές πρότζεκτ «Prometheus Revisited», το οποίο μέσα από το μύθο και την τελετουργία διαπραγματεύεται το οικολογικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει εξαιτίας του παγκόσμια κυρίαρχου δυτικού πολιτισμικού μοντέλου, αντιπαραβάλλοντας το με παραδείγματα περισσότερο βιώσιμων αυτοχθόνων πολιτισμών. Είναι μια έρευνα που έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό και που αναπτύσσεται σε συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες από Αυστραλία, Καναδά, Γροιλανδία και Δανία, για να καταλήξει στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα την ομώνυμη διαπολιτισμική παράσταση.

Επίσης, σκέφτομαι μια ταινία μικρού μήκους.Το ποιο σχέδιο θα πάρει προτεραιότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Θα δούμε…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ