Η αγαπημένη Νικολέτα Βλαβιανού με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου ” Η Ευθαλία του Γαλατά” στο Μικρό Γκλόρια, μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για όλους και για όλα!
Καλώς ορίσατε στο Checkinart! Πώς επιλέξατε να ανεβάσετε το έργο “Η Ευθαλία του Γαλατά”; Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχετε λάβει μέχρι στιγμής από το θεατρόφιλο κοινό;
Καταρχάς το έργο είναι βασισμένο στη νουβέλα“Φαχισέ Τσίκα” εκδ. Άγρα του Θωμά Κοροβίνη. Όταν πρωτοδιάβασα αυτό το βιβλίο, αμέσως μου δημιουργήθηκε η διάθεση μέσα από την ίδια μου την τέχνη, να το μεταφέρω στην θεατρική σκηνή. Θαυμάζω πολύ τον Θωμά Κοροβίνη, σε ότι και αν έχει γράψει μέχρι τώρα γιατί έχει μια αγάπη στους απλούς ανθρώπους, γράφει ιστορίες τέτοιων ανθρώπων και καταφέρνει να τις κάνει σημαντικές, μεταφέροντας κάθε φορά μέσα από τα βιβλία του μια ανθρωπιά, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Αυτό που με αφορά πια σαν Θέατρο, είναι το Θέατρο που μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα ενώ οι όποιοι συμβολισμοί αφορούν άλλου είδους Θέατρα.
Βρισκόμενη σε μια θεατρική σεζόν που λίγες παραστάσεις καταφέρνουν να μείνουν στο επίκεντρο και άλλες δεν βρίσκουν τον δρόμο τους τόσο εύκολα, πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε το συγκεκριμένο έργο, μέσα σε μια περίεργη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας;
Το συγκεκριμένο έργο διηγείται μια ιστορία που αφορά πολλούς Έλληνες γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι μετανάστες από την πλευρά της Ανατολής όπως τους Σμυρνιούς, τους Πόντιους αλλά και τους Πολίτες. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια παράσταση, όλο και κάποιος βρίσκεται που έχει να μου μεταφέρει μια αντίστοιχη ιστορία και αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Ακόμη πολλά νέα παιδιά παίρνουν ερεθίσματα από αυτό που βλέπουν και ανοίγουν πολλά ιστορικά βιβλία και έτσι ο θεατής μπαίνει στην διαδικασία να μελετήσει και να γνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις που αγνοούσε μέχρι τότε, χωρίς να του “κουνάει κανείς το δάχτυλο”.
Πώς αντιδράτε σήμερα όταν μια μερίδα του κόσμου έρχεται να σας παρακολουθήσει στο Θέατρο και σας μιλάει για παλαιότερους σας ρόλους στην τηλεόραση όπως αυτός της “Πολυκατοικίας” στο Μega, οι οποίοι παραμένουν ακόμα και σήμερα διαχρονικοί;
Δεν είναι κακό πράγμα το να είσαι δημοφιλής στον κόσμο. Λόγω του ότι τα πρώτα χρόνια της πορείας μου ξεκίνησα με την Ρούλα Πατεράκη, έχοντας περάσει και από την Πειραματική Σκηνή μέχρι και την Επιθεώρηση, για μένα η τέχνη είναι ένα μεγάλο πάρτυ και μου αρέσουν όλες του οι πλευρές και θέλω να τις γνωρίσω όλες γιατί μου αρέσει να λειτουργώ πολυσσυλεκτικά ως καλλιτέχνης. Ο κόσμος αγαπάει να βλέπει συγκεκριμένα πρόσωπα και θεωρώ ότι και οι άνθρωποι που “περνάμε” στον κόσμο, είναι άνθρωποι που φέρουν μια προσωπική αλήθεια και αυτό είναι κάτι που είναι σπάνιο στις μέρες μας αλλά εκτιμάται.
Πώς κρίνετε το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο της χώρας;
Η τηλεόραση και το σινεμά είναι μέσα τεχνικής φύσεως και απαιτούν αρκετά χρήματα για να φέρουν καρπούς, κάτι που δυστυχώς σήμερα είναι αδύνατον να επιτευχθεί για αυτό έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Φέτος βρέθηκα στο σήριαλ “Ο Άνδρας των Ονείρων μου” στο Star, με ένα πολύ ωραίο σενάριο και με τα γυρίσματα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα, δεδομένων των οικονομικών πόρων που επικρατούσαν.
Πώς αντιμετωπίζετε προσωπικά το τηλεοπτικό πεδίο του αυτοματισμού που τα περισσότερα κανάλια δεν δίνουν χρόνο στην εκάστοτε νέα παραγωγή με αποτέλεσμα πολλές σειρές να ολοκληρώνουν την πορεία τους πρόωρα;
Είναι πολύ κουραστικό όλο αυτό για εμάς τους ηθοποιούς . Η τηλεόραση έχει κάποιους ρυθμούς που αν έχεις καλούς συμπαίκτες και ένα προσεγμένο κείμενο δίπλα σου, τότε περνάει ευχάριστα η μέρα σου γιατί τα γυρίσματα είναι 11ωρα και 12ωρα. Από την άλλη όταν υπάρχει οικονομική μιζέρια, αυτή η δουλειά γίνεται πολύ δύσκολη.
Πώς βιώνετε την νέα τάση της επικοινωνίας, τα λεγόμενα Social Media;
Ανήκω σε μια γενιά στην οποία είχε την μεγάλη χαρά να ζήσει από εκεί που είχαμε χρόνια να αποκτήσουμε ένα τηλέφωνο μέχρι του να αποκτήσω ένα λογαριασμό στα social media και να έχω μια νέα συσκευή. Προσωπικά κάνω το καλύτερο που μπορώ για να χειριστώ αυτή την νέα τάση, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο για εμάς αλλά παρόλα αυτά έμαθα κάποια πράγματα γιατί χρειάζονται για την δουλειά μας.
Πόσο εφικτό είναι στις μέρες μας να μείνετε εκτός αν μια πρόταση δεν σας ικανοποιεί καλλιτεχνικά και ποιοτικά;
Σίγουρα δεν μπορείς να μείνεις εκτός χώρου. Από αυτή την δουλειά έχω μεγαλώσει ένα παιδί και είμαι πολύ υπερήφανη όσον αφορά αυτό. Την σημερινή εποχή με την κρίση που κυριαρχεί, υπάρχουν και άνθρωποι δυστυχώς που εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες και τους ωθούν σε μια απλήρωτη εργασία. Από την άλλη βέβαια έχει και τα καλά της γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να μαζευόμαστε κάποιοι άνθρωποι και να λέμε πάμε όλοι μαζί με ένα κοινό στόχο για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Πώς βρίσκετε την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή;
Νομίζω ότι σε κάποια πράγματα πρέπει να θυσιάζεις κάποια για να μπορούν να προχωράνε κάποια άλλα. Κάποια στιγμή το κατάλαβα και άρχιζα να ισορροπώ γιατί όταν κυνηγάς δυο λαγούς, κάποιος θα σου ξεφύγει. Κάθε φορά κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις αλλά σίγουρα μετράς όλα τα δεδομένα σου και έτσι ισορροπείς στην ζυγαριά. Για μένα το Θέατρο δεν είναι μόνο δουλειά, είναι το σπίτι μου.
Υπάρχει ακόμα κάτι στις μέρες που διανύουμε που θα σας κάνει να αντιδράσετε έντονα και να φτάσετε στα όρια σας;
Γενικώς δεν ασχολούμαι με το τι γράφεται και λέγεται. Δεν ασχολούμαι γιατί ξέρω ότι αυτά είναι λόγια που έρχονται και παρέρχονται και οι άνθρωποι γύρω μας αλλάζουν πολύ εύκολα τα πόστα τους. Η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη για να ασχολείσαι με όλα αυτά.
Υπάρχει ακόμα ένα όνειρο στις μέρες μας;
Πλέον κυνηγάω πιο πολύ τα όνειρα μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνω και πράγματα για την επιβίωση μου. Τα αγαπάω όλα και έχω μάθει να κοιτάω τα καλά των πραγμάτων και όχι τα κακά.
Εξακολουθεί να υπάρχει η ταμπέλα στις μέρες μας;
Eξακολουθεί να υπάρχει μια ταμπέλα από τους ειδήμονες του χώρου και όχι από τον έξω κόσμο. Στον χώρο υπάρχουν κάποιες απίστευτες νησίδες αλλά νομίζω ότι τα νέα παιδιά έχουν αρχίσει να ξεκλειδώνονται από όλα αυτά. Εμείς περάσαμε μια 15ετία που μας ακολουθούσε συνέχεια το “αυτός είναι μόνο για αυτό το πράγμα”.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ακολουθεί μια μικρή περιοδεία με την παράσταση “Η Ευθαλία Του Γαλατά” σε διάφορους συλλόγους της χώρας και με την οποία θα βρεθούμε αρχικά στον Βόλο αλλά και σε διάφορα μέρη που θα ανακοινωθούν σύντομα. Από την νέα σεζόν θα βρίσκομαι στο Παλλάς στο έργο “Οι Μάγισσες Της Σμύρνης” με τον αγαπημένο μου Σταμάτη Φασουλή να υπογράφει την σκηνοθεσία και με μια πλειάδα καταξιωμένων συναδέλφων.