Fri. Mar 31st, 2023
Rate this post

Ο Ντένης Μακρής με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Οιδίπους Τύραννος Του Σοφοκλή” στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart!

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ντένη καλώς όρισες στο Checkinart! Βρισκόμενος σε μια περίοδο που λίγες θεατρικές παραγωγές ξεχωρίζουν στα μάτια του κοινού, ποια είναι τα συναισθήματα σου για το έργο “Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή” στο οποίο πρωταγωνιστείς;

Αρχικά για μένα το να συναναστραφώ με ένα τέτοιου είδους κείμενο, είναι από μόνο του κάτι που μου δημιουργεί πολύ χώρο για προσωπική και καλλιτεχνική αναζήτηση. Αυτή η δουλειά έχει προχωρήσει, έχει συναντηθεί με ένα κομμάτι το οποίο είναι έξω από μένα και το οποίο αφορά την ματιά του σκηνοθέτη αλλά και των υπολοίπων συντελεστών και στην πορεία όλο αυτό έχει φτιάξει ένα σχήμα που με αφήνει πολύ ευχαριστημένο. Συνήθως δεν μένω συχνά ευχαριστημένος γιατί πολλές φορές αναζητώ την ουσία στις δουλειές στις οποίους κινούμαι. Λόγω του ότι σπαταλιέται πάρα πολύ έκφραση στον κόσμο από εικόνες, από διάφορα λόγια και από τις καταστάσεις που κυνηγάμε και μας κυνηγάνε καθημερινά, μου αρέσει που το συγκεκριμένο έργο αφηγείται πιο πολύ την ήδη υπάρχουσα ομορφιά του κειμένου και δεν επιβάλλεται με μια παράεκφραστικότητα ή με έναν σπάταλο πλουραλισμό και αφήνει να αναδειχθεί λίγο το κείμενο από μόνο του αλλά και οι ήρωες και οι σχέσεις του. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο κερδίσαμε όλοι μαζί και με ευχαριστεί ως αποτέλεσμα.

Πέρασες από τον χώρο της τηλεόρασης, από μια σειρά όπως το “ΤΑΜΑΜ” που κατάφερε να αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο, σε δύσκολα οικονομικά καιρούς. Σε ενόχλησε ποτέ το γεγονός ότι σήμερα μια μερίδα του κόσμου μπορεί να σταθεί σε αυτή την εικόνα και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα ή να μην γνωρίζει άλλες θεατρικές ή κινηματογραφικές σου δουλειές;

Δεν μου έχει γίνει τόσο έντονο όλο αυτό μέχρι και σήμερα και να βρω τέτοιου είδους σκέψεις που προκαταβάλλουν μια δική μου σχέση με αυτό που θέλω να κάνω και στην συνέχεια να μου την εμποδίζει. Η παρουσία μου στην τηλεόραση ήταν με τέτοιο τρόπο που δεν κυριάρχησε ούτε στην σειρά αλλά ούτε στην ζωή μου. Αντιθέτως δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να στρέψω εγώ τον κόσμο προς αυτό που κάνω και όχι να με στρέψει ο κόσμος προς αυτό που θέλει και αναγνωρίζει.

Τι θα σε έκανε να επιστρέψεις σε μια νέα τηλεοπτική παραγωγή;

Θα με έπειθε η ποιότητα μιας παραγωγής και ο τρόπος δουλειάς αλλά και ο χρόνος που θα δίνεται στο στήσιμο του συνολικού αποτελέσματος. Είναι κάποιες λεπτομέρειες που δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να είναι ένα ευχάριστο αλλά και επαγγελματικό περιβάλλον.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει σήμερα να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού;

Θα το συμβούλευα να ξαναβλέπει μονίμως τους λόγους που τον κάνουν να θέλει να βρίσκεται εκεί, αν είναι θέμα πραγματικής ανάγκης ή είναι μια επιλογή πολυτελείας η οποία προσβλέπει σε μια φήμη, δηλαδή στο αποτέλεσμα. Αν είναι θέμα ανάγκης, το πως θα το κάνω και όχι το τι θα κάνω, θα αλλάξει πάρα πολλά και θα δημιουργήσει βάθος. Αν πάλι υπερισχύει το αποτέλεσμα, σίγουρα θα δημιουργήσει επιφάνεια και μια εκζήτηση γρήγορων αποτελεσμάτων και πολλές φορές μια απογοήτευση και όχι μια εκβάθυνση. Ένα νέο παιδί θα πρέπει να επενδύσει σε κάτι αλλά μέσα από το πως και όχι μέσα από το τι θα είναι αυτό στο τέλος.

Πώς θα διαχειριστείς τα σχόλια και τις κριτικές που θα ακουστούν για σένα;

Έχω καταφέρει να πάρω μια απόσταση από όλα αυτά και το έκανα πολύ συνειδητά με σκοπό να αποφύγω τον όλο χείμαρρο που καταφθάνει πάνω μας ανά πάσα στιγμή και δεν μπορείς να τον διαχειριστείς. Υπάρχει μια μόνιμη οριζόντια πληροφόρηση από τίτλους και άρθρα χωρίς να υπάρχει κατανόηση για τους ανθρώπους δίπλα μας. Όλο αυτό είδα ότι κάποια στιγμή  με ζάλιζε και με έκανε να χάνω την σχέση μου με τους ανθρώπους που αγαπάω αλλά και με την ίδια μου την ζωή και έτσι αποφάσισα να απομακρυνθώ όσο μπορώ. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την δουλειά μου αρκεί να έχεις μια σχέση ισορροπίας μεταξύ του εαυτού σου και της δουλειάς σου. Έχω διατηρήσει μια σελίδα στο Facebook στην οποία δημοσιεύω θέματα που αφορούν την δουλειά μου και έτσι προσπαθώ να διατηρώ μια σχέση που να μην είναι χειριστική και από τις 2 μεριές.

Υπάρχει κάτι στις μέρες μας το οποίο θα γραφτεί ή θα ακούσεις και θα σε εξοργίσει;

Αυτό που θα με ενοχλήσει σήμερα είναι η εμπαθής κριτική  που έχει καταγραφεί  ήδη στο μυαλό των ανθρώπων πριν σε γνωρίσουν από κοντά και αν δεν επιβεβαιώσεις αυτή την εικόνα, αντιδρούν πάνω σε αυτό και όχι στην καθαυτή συνάντηση μας. Αυτό μπορεί να με θυμώσει  γιατί δεν ήρθαν να με συναντήσουν εν λευκώ αλλά έχουν ήδη προκαταβάλλει μια συνάντηση και αν τους την διαψεύσω, τότε αντιδρούν άσχημα.

Σε πείραξε ποτέ η σύγκριση από την μεριά των μέσων με τον αδερφό σου Άρη Μακρή;

Επί της ουσίας δεν με πείραξε ποτέ διότι κατανοώ τους μηχανισμούς που γεννά αυτή την κατάσταση. Αν έχεις μια πολύ καλά στηριγμένη σχέση με αυτό που κάνεις και με τον εαυτό σου και αυτό σε συντηρεί επί της ουσίας, νομίζω ότι όλα αυτά τα κατανοείς με έναν πιο ψύχραιμο τρόπο παρά σε ταρακουνάνε.

Θα δοκίμαζες ποτέ να πειραματιστείς σε ένα διαφορετικό είδος όπως το musical ή σε κάτι άλλο;

Φυσικά και είμαι ανοιχτός για πολλά πράγματα απλά έχω μια παραπάνω σκέψη για το πόσα πολλά γίνονται γιατί αναπόφευκτα δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Έχω μια άρνηση στην τάση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ότι ” μπορούν όλοι να δοκιμαστούν σε όλα”. Δεν θα βρισκόμουν εύκολα σε ένα μιούζικαλ γιατί νομίζω ότι δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία αλλά ούτε και τις απαιτούμενες σπουδές για αυτό το κομμάτι. Θα πρέπει να ξέρεις και εσύ που μπορείς να βοηθήσεις τον άλλον που θα σου προτείνει μια συνεργασία και αντίστοιχα τον εαυτό σου οπότε προσπαθώ να είμαι επιλεκτικός σε σχέση με τις δυνατότητες μου και με αυτά που μπορώ να προσφέρω.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Με την ομάδα “Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων”, κάνουμε συζητήσεις για ένα μεγάλο project που ετοιμάζουμε για το μέλλον το οποίο δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο. Ακόμα το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, θα βρίσκομαι με την Ρούλα Πατεράκη και θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα της Λούλας Αναγνωστάκη με την συνοδεία πολλών αγαπημένων συναδέλφων, στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.