Fri. Sep 29th, 2023
Rate this post

Aισιόδοξη, άριστη επαγγελματίας και έχοντας αφήσει το δικό της καλλιτεχνικό στίγμα όλα αυτά τα χρόνια.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η Αλίνα Κωτσοβούλου μιλάει αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για το νέο έργο “Ο καιρός των Χρυσανθέμων”, για την πορεία της μέχρι και σήμερα στην υποκριτική αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια!

Αλίνα καλώς όρισες στο Checkinart! Mια ολοκαίνουργια σεζόν ξεκινάει για σένα με το έργο “Ο καιρός των Χρυσανθέμων”. Τι συναισθήματα έχεις για αυτή την νέα αρχή και πώς είπες το ναι;

Το έργο του Μάνου Ελευθερίου ” Τον καιρό των Χρυσανθέμων” που θα ανεβάσουμε στην Ερμούπολη της Σύρου, στο Θέατρο Απόλλων, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου και με το οποίο θα παίξουμε στην Αθήνα για κάποιες παραστάσεις, το έχω 3 χρόνια στην τσάντα μου. Ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου φτάνει στην Ερμούπολη για να δώσει παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων και μέσα σε αυτό το μπουλούκι των παλαιών ηθοποιών, περιγράφονται ανάγλυφα και τα έθιμα και οι συνθήκες της μεγαλοαστικής τάξης που αρχίζει και καταρρέει. Μια πολύ πλούσια οικογένεια βρίσκεται σε πτώση, οι οποίοι δεξιώνονται την Παρασκευοπούλου. Αυτή η οικογένεια με την ιστορία της, στον καιρό των χρυσανθέμων που είναι 8 Νοεμβρίου, διαδραματίζεται στην Ερμούπολη και στο θέατρο Απόλλων, στο ιστορικό θέατρο της Ερμουπόλεως, στο οποίο συντονίσαμε και εμείς να πραγματοποιήσουμε την δική μας πρεμιέρα, ερμηνεύοντας αυτούς τους ρόλους.

Σε αυτό μου το εγχείρημα ο πρώτος μου βοηθός ήταν ο Στάθης Αρφάνης και ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου, με τον πρώτο να είναι μουσικολόγος, Συριανός και φίλος του Μάνου Ελευθερίου. Με τον Μάνο Ελευθερίου γνωριστήκαμε από κοντά και έτσι του πρότεινα την ιδέα μου, με τον ίδιο να είναι απίστευτα γενναιόδωρος και έχοντας ένα ιδιαίτερο θάρρος, χωρίς να είναι αρνητικός,  θέλοντας μόνο βοήθεια να μου προσφέρει και μόνο. Από κει και πέρα δημιουργήθηκε μια αλυσίδα ανθρώπων με τους οποίους συζητήσαμε σχετικά με το έργο, όπως ήταν ο Μάνος Καρατζογιάννης, ο Λευτέρης Γιοβανίδης ο οποίος με βοήθησε πολύ και τον οποίο ευχαριστώ πολύ καθώς με την σειρά του μου σύστησε την Κίρκη Καραλή, την σκηνοθέτιδα του έργου και έτσι μαζί αναλάβαμε το  κομμάτι των ιδεών, της δραματουργίας και της διασκευής, με την ευχή του Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος κατά καιρούς μας έστελνε διάφορες ιδέες και ο οποίος ήταν πάντα δίπλα μας. Με την μεγάλη του απώλεια φέτος το καλοκαίρι, η οποία συνέπεσε με την ενασχόληση μας με το δικό του κείμενο. Μια πραγματικά μεγάλη απώλεια αλλά χωρίς ίχνος ξεύτιας στην συνεργασία μας, με όλα τα δεδομένα να ήταν απολύτως τακτοποιημένα. Ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου με έφερε σε επαφή με τον φίλο του τον Θανάση Νιάρχο ο οποίος είναι συγγραφέας αλλά και την αδερφή του, την Λιλή Ελευθερίου, την οποία γνώρισα από κοντά, με έναν κύκλο ανθρώπων, πολύ ζεστό και δυνατό. Όλο αυτό το εγχείρημα το πήρα στις πλάτες μου, παίζοντας μια ηθοποιό, την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, την οποία προσπαθώ να ακουμπήσω με κάποιο τρόπο, έχοντας δίπλα μου έναν πολύ γερό θίασο που αποτελείται από τον Κώστας Κάππα, τον Δημήτρης Μαύρο, την  Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, τον Σταμάτης Τζελέπη, την  Ελένη Τσεφαλά, την  Ολυμπία Σκορδίλη και τον Γιώργος Ψάλτου. Έχουμε τον Σέργιο Κωτσόβουλο στον σκηνικό χώρο/ art direction, την Μαργαρίτα Κωνσταντινίδη στην ενδυματολογία. Ευχαριστούμε πολύ το βεστιάριο του Εθνικού αλλά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, τον κ. Λιβαθινό, ο οποίος στήριξε όλο το εγχείρημα. Πρόκειται για μια μεγάλη δουλειά η οποία γίνεται από λίγους ανθρώπους, ένα ομαδικό πρότζεκτ με πολύ κόπο, αγάπη και αρκετό πείσμα  καθώς δεν αναχετιζόμαστε τον χαμό του Μάνου Ελευθερίου. Αντιθέτως στην μνήμη του και με μια μεγάλη υποχρέωση στο έργο του, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να βγει το αποτέλεσμα που θα του άρεσε και του ίδιου. Η αδερφή του Λιλή Ελευθερίου, η οποία είναι σημαντική καλλιτέχνης και ζωγράφος μου είπε το εξής ως τελευταία κουβέντα: “O Mάνος θα σου έλεγε, πέτα την πανοπλία, μην σκέφτεσαι τίποτα και προχώρα, κάνε πράγματα” οπότε αυτό ήταν ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την υλοποίηση αυτής της παράστασης.

Βρισκόμαστε σε μια θεατρική σεζόν που τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχει αλλάξει για τα καλά, με τον κόσμο πλέον να μοιράζεται ανάμεσα σε μεγάλες-κεντρικές σκηνές αλλά και σε πιο εναλλακτικές σκηνές. Πώς βλέπεις εσύ τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο θέατρο αλλά και την κίνηση του κόσμου; Tι θέλει να δει ο κόσμος από το θέατρο;

Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο κόσμος να δει, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Ξέρω ότι έχω απορροφηθεί τελείως από αυτό που γίνεται τώρα και έχω μείνει έκθαμβη από το πώς δουλεύουν οι ηθοποιοί. Μιλώντας για την δική μας ομάδα, είναι μια ομάδα επαγγελματιών- γνωστών ηθοποιών που δουλεύουν μέρα-νύχτα και για αυτή την δουλειά αλλά και για τις άλλες δουλειές που συμμετέχουν. Η ζωή μας  έχει αναγκάσει καλώς ή κακώς, καλώς ίσως για την τέχνη, να είμαστε εργάτες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ομάδα  σε αυτή την δουλειά, δουλεύουν με αίμα και πολύ κόπο. Μπορεί να ανεβαίνουν πολλές παραγωγές αλλά όλοι αγωνιζόμαστε και για το μεροκάματα και για όλα. Δεν το θεωρώ απαραίτητα αρνητικό, το μόνο που είναι αρνητικό είναι ότι δεν αμειβόμαστε έτσι όπως θα έπρεπε κανονικά και γιαυτό γίνεται όλο αυτό. Αισθάνομαι συγκινημένη και συγκλονισμένη από τον τρόπο που βλέπω πως εργάζονται κάποιοι άνθρωποι.

Δεν ξέρω πώς θα κινήσει η φετινή χρονιά, μακάρι να έχουν όλη δουλειά και να απορροφηθούν αρκετά άτομα. Τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει κάποια στιγμή να τολμάς να παίρνεις τα πράγματα στην πλάτη και να προχωράς και να έχεις όρεξη και δύναμη για να μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Εμάς στην Σύρο μας στήριξε αρκετά ο ιδιωτικός τομέας αλλά και κάποιο χορηγοί που μας βοήθησαν πάρα πολύ γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλος αγώνας και ότι ο κόσμος επιμένει και αγωνίζεται γιαυτό. Το κοινό θέλει να δει αλλά και εμείς αγωνιζόμαστε πολύ σκληρά γιαυτό.

Έπειτα από αρκετά χρόνια αποχής, την περσινή χρονιά βρέθηκες ξανά στην τηλεόραση, στην σειρά “Παρθένα Ζωή” στον Αντ1. Φέτος δίνεται μια μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της μυθοπλασίας από όλα τα κανάλια και επιστρέφουν καταξιωμένα άτομα του χώρου σε νέες παραγωγές όπως ο Γ.Μπέζος και ο Π. Κοκκινόπουλος. Εσύ θα έμπαινες ξανά σε ένα σήριαλ με τα τωρινά γυρίσματα και την κατάσταση που επικρατεί;

Κάνοντας αυτή την δουλειά τώρα η οποία με απορροφάει 23 ώρες την ημέρα καθώς βρίσκομαι στο στήσιμο και στην οργάνωση της παραγωγής της παράστασης, θα έλεγα πώς αν ερχόταν σήμερα μια πρόταση δεν θα μπορούσα να την δεχτώ. Μετά από αυτή την εμπειρία της παράστασης και την επαγγελματική σχέση με τον Μάνο Ελευθερίου και το βύθισμα στα γραπτά του, θα ήθελα να έρθει κάτι το οποίο θα με ξετρελάνει. Η αλήθεια είναι  ότι δεν είχα κάποια αξιόλογη πρόταση για φέτος αλλά και εγώ σε  αυτή την φάση της ζωής μου δεν είμαι ανοιχτή για κάτι μικρό ή λίγο. Βεβαίως και η τηλεόραση είναι η δουλειά μας αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει με πολύ καλούς όρους και χαίρομαι πάρα πολύ που έχουν ανοίξει ξανά τα κανάλια και υπάρχει το κομμάτι της μυθοπλασίας. Aλίμονο αν δεν δουλεύουν ξανά ονόματα όπως ο Π. Κοκκινόπουλος και ο Γ.Μπέζος, με μια τόσο σπουδαία πορεία στον χώρο.

Πόσο όμορφο είναι την σημερινή εποχή να σε βλέπουν στο δρόμο και να θυμούνται την Αλίνα από έναν ρόλο που είχε μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παίζει δυνατά μέσω των επαναλήψεων; Μπορούν οι επαναλήψεις να κατηγοριοποιήσουν έναν ηθοποιό σε κάτι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε κάτι άλλο διαφορετικό;

Είναι πολύ ωραίο, ζεστό και εξίσου γλυκό αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μπορώ να σου πω ότι είμαι αρνητική αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός. Το να έρχεται το κοινό να σε δει στο θέατρο με αφορμή έναν τηλεοπτικό σου ρόλο, είναι πολύ σημαντικό αν και δεν ξέρω αν γίνεται πάντα αυτό.

Nομίζω ότι ο καθένας που είναι να κάνει κάτι, θα το κάνει, κάτι μέσα σου κάθε τόσο θα σε κεντρίζει και θα σου προτρέπει να κάνεις κάτι άλλο. Μπορεί το εμπορικό θέαμα να μην είναι αυτό που αναζητάει η ψυχή σου αλλά έτσι είναι η δουλειά. Δεν μπορούμε να λέμε όχι σε εμπορικές δουλειές επειδή δεν είναι “απόλυτη τέχνη”. Ούτε και ξέρω ποια είναι η απόλυτη τέχνη, για να είμαι ειλικρινής. Καταλαβαίνω ότι πολλοί μπορούν να σε ταξινομήσουν κάπου, κάτι που έχω κάνει και εγώ σε άλλους. Αν έχεις κάτι μέσα σου και το θες πολύ, θα βρεις τον τρόπο να το καταφέρεις όπως και να χει.

Πώς βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο διαδίκτυο με τα χιλιάδες σχόλια αλλά και την γενικότερη παραπληροφόρηση που υπάρχει καθώς επώνυμα ή ανώνυμα μπορεί ο καθένας να γράψει ότι θέλει;

Όλο αυτό είναι πολύ κουραστικό και πολλές φορές κρύβει μια μεγάλη επιθετικότητα και έναν μεγάλο ναρκισσισμό. Καλό είναι να υπάρχει μια συνετής χρήση αλλά αυτά ακούγονται και κάπως δασκαλίστικα γιαυτό δεν ξέρω τι να πω. Κατά καιρούς έχω δει ειδήσεις που δεν στέκουν και διάφορες ασάφειες αλλά δεν μου έχει τύχει μέχρι στιγμής κάτι πολύ δραματικό. Πιστεύω ότι αν κάτι το φωτίσεις πολύ, παίρνει πιο μεγάλη διάσταση ενώ αν το αφήσεις να ξεθυμάνει, τότε θα ξεχαστεί εκτός αν είναι κάτι που θίγει πολύ ουσιαστικά ζητήματα και θα πρέπει να κινηθείς νομικά.

Πώς  διαχωρίζεις την επαγγελματική από την προσωπική ζωή χωρίς να καπελώσει το ένα κομμάτι το άλλο;

Αυτό είναι αγώνας για όλους τους ηθοποιούς και όχι μόνο για τους ηθοποιούς. Αυτός ο διαχωρισμός είναι το ζητούμενο της ζωής, το να καταφέρεις να μπορείς να έχεις και προσωπική ζωή μέσα στον επαγγελματικό στίβο. Δεν είναι ανέφικτο, θέλει δουλειά, κόπο και μπορεί να επιτευχθεί. Θεωρώ ότι αν θέλεις κάτι, το καταφέρνεις και παρότι ακούγεται υπερθετικό και υπεραισιόδοξο, το πιστεύω και το καταφέρνω γιατί η παθητικότητα και η μιζέρια μπορεί να σε κάνει να μην καταφέρεις τίποτα.

Πώς βλέπεις την σημερινή νέα γενιά που μπαίνουν στον χώρο της υποκριτικής;

Μπορεί σήμερα η κατάσταση που επικρατεί να είναι αρκετά δύσκολη για τα νέα παιδιά αλλά είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να αγαπάνε το θέατρο. Βλέπεις από το μηδέν τα πράγματα, είναι  σαν να βλέπεις ένα μωρό να μεγαλώνει. Παρατηρείς κάποιον που αγαπάει κάτι που εσύ το έχεις ξεχάσει, που για σένα έχει γίνει συνήθεια και για εκείνον είναι μεγάλη λαχτάρα.

Στις περίεργες μέρες που διανύουμε, χωράει το όνειρο ή κοιτάς  το τι έχεις τώρα μπροστά σου;

Αυτή τη στιγμή κοιτάω την παράσταση μας στην Σύρο στις 21/9 γιατί εκεί είναι όλη μου η ενέργεια και ανυπομονώ πολύ γιαυτό το εγχείρημα. Να είμαστε προπαντός καλά μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους και την οικογένεια μας, αυτά είναι τα δικά μου θέλω, αυτά που χτίζονται μέρα με την ημέρα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Προς το παρόν μπροστά μου είναι η παράσταση στην Σύρο η οποία πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και αφού γίνει, σίγουρα θα έχω περισσότερα νέα που θα αφορούν την δουλειά μου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.