Thu. Aug 18th, 2022
Rate this post

Ο Χάρης Σώζος με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά” στο Θέατρο Αλκμήνη, μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Καλώς ορίσατε στο Checkinart!  Tι έχετε λάβει μέχρι τώρα από το ταξίδι της παράστασης “Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά” στο Θέατρο Αλκμήνη;

Έχουμε πάρει πολλά από αυτό το ταξίδι όπως και ο κόσμος φαντάζομαι. Πρόκειται για ένα πυκνό και ιδιαίτερο κείμενο του Κώστα Λεϊμονή σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή τη παράσταση έχοντας δίπλα μου έναν εξαιρετικό συνάδελφο όπως είναι ο Χρήστος Ευθυμίου. 

Τα σχόλια του κόσμου μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά. Ο θεατής φεύγει πραγματικά ευχαριστημένος γιατί ακούει έναν λόγο τον οποίο παρότι γνωρίζουμε καλά, τον έχουμε απωθήσει και τον έχουμε βάλει στην άκρη οπότε είναι καλό κάπου κάπου να μας υπενθυμίζονται κάποια πράγματα για να καταλαβαίνουμε που βαδίζουμε.

Μέσα σε μια Αθήνα 1000-1500 θεατρικών παραστάσεων κάθε χρόνο, τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε το ναι σε μια νέα δουλειά; Aκολουθείτε το ρεύμα του κόσμου ή τη προσωπική σας επιθυμία;

Ποτέ μου δεν σκέφτηκα το ρεύμα του κόσμου και τι είναι της μόδας για να πω το ναι σε μια δουλειά. Για μένα το κριτήριο μου είναι να έχω μπροστά μου ένα στέρεο κείμενο όπως αυτό του Κώστα Λεϊμονή και οι συντελεστές με τους οποίους θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο.

Είναι για εσάς σήμερα ο χώρος που θα φιλοξενήσει μια παραγωγή ένα επιπλέον συν για να αποδεχτείτε μια νέα πρόταση;

Όλοι οι χώροι όταν είναι θεατρικοί, μπορούν να φιλοξενήσουν μια θεατρική παραγωγή. Στο παρελθόν έχω παίξει σε αρκετά μικρούς χώρους όπως ήταν το Eliart που ήταν ένας μικρός αλλά ζεστός χώρος με την επιτυχία να  ήταν το ίδιο μεγάλη. Αν υπάρχει ένα αξιόλογο κείμενο και επικοινωνία μεταξύ ηθοποιού και θεατή, μπορείς να κάνεις παράσταση και σε μια απλή αίθουσα.

Έχετε περάσει από το χώρο της τηλεόρασης με πολύ όμορφες και προσεγμένες δουλειές που ακόμα και σήμερα παραμένουν διαχρονικές στα μάτια του θεατή όπως για παράδειγμα το “Θα βρεις το δάσκαλο σου” το οποίο παίζεται συνεχώς στις επαναλήψεις. Πως βλέπετε το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο;

H αλήθεια είναι ότι λόγω περιορισμένου χρόνου δεν μπορώ να παρακολουθήσω σε μεγάλο βαθμό το τι παίζεται στη τηλεόραση. Το θετικό είναι ότι η μυθοπλασία ξεκίνησε πάλι στα τηλεοπτικά δρώμενα με όλα τα κανάλια να προβάλλουν αρκετές σειρές στο ενεργητικό τους, σταματώντας έτσι τη μοναρχία των ριάλιτι και των τούρκικων σειρών.

Θα λέγατε το ναι σε μια νέα τηλεοπτική πρόταση έπειτα από το guest την περσινή σεζόν στη σειρά “Κάτι Χωρισμένα Παληκάρια”;

Bρίσκομαι σε συζητήσεις για κάτι τηλεοπτικό που αφορά την νέα χειμερινή σεζόν το οποίο είναι ένα εξαιρετικό project και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό χωρίς να μπορώ ακόμα να προβώ σε  επίσημες ανακοινώσεις.

Λόγω της μεγάλης απήχησης των τηλεοπτικών ρόλων που έχετε υποδυθεί, αντιμετωπίσατε ποτέ θέμα κατηγοριοποίησης από το κοινό και από μια μερίδα που σας θυμάται από κάτι συγκεκριμένο τηλεοπτικά;

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι άνθρωποι που με ξέρουν καλά, με γνωρίζουν μέσω της θεατρικής μου πορείας με την αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης να εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς να μου έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα θέμα κατηγοριοποίησης. Πιστεύω ότι ο κόσμος που έρχεται να δει θέατρο, δεν χρησιμοποιεί τη τηλεοπτική μου παρουσία ως μια αφορμή για να με δει αλλά έχει λάβει αρκετά θεατρικά δείγματα χρόνια τώρα και ξέρει τι θα δει από μένα.

Πως βλέπετε τη σημερινή νέα γενιά των ηθοποιών;

Σίγουρα δεν μπορείς να μπεις στη ψυχολογία του καθενός αλλά αυτό που βλέπω και ως δάσκαλος στις δραματικές σχολές είναι η αγωνία των νέων να μπουν σε ένα χώρο και να γίνουν αναγνωρίσιμοι. Η δική μας γενιά μπήκε στη θεατρική τέχνη για να σπουδάσει το αντικείμενο και δεν πέρναγε από το μυαλό κανενός το να γίνουμε απλά γνωστοί. Τώρα τα παιδιά και λόγω της επιβίωσης τους στο χώρο προσδοκούν στο να μπουν σε ένα σήριαλ για να γίνουν γνωστοί και αμελούν τη θεατρική τους παιδεία η οποία είναι η βάση για οτιδήποτε κάνουν στη πορεία.

Όταν ο ηθοποιός έχει βάση και έχει σπουδάσει τη δουλειά του, μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευχέρεια πάρα πολλές αντιξοότητες που θα συναντήσει στο χώρο όπως είναι δυσκολίες στους χαρακτήρες που καλείται να πλάσει και  το πως θα διαχειριστεί τον εαυτό του μέσα σε ένα επάγγελμα το οποίο είναι κατ’εξοχήν ματαιόδοξο και ανταγωνιστικό.

Τι απαντάτε στην έπαρση που θα συναντήσετε σε ένα νέο άτομο;

Mέχρι στιγμής δεν το έχω αντιμετωπίσει μπροστά μου. Αυτή η συμπεριφορά σίγουρα υπάρχει στο χώρο αλλά τουλάχιστον οι δουλειές που επιλέγω να κάνω είναι με ανθρώπους που ξέρουν το θέατρο και εμένα προσωπικά οπότε δεν θα μπορούσε να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Προσωπικά στους χώρους που έχω κινηθεί τόσα χρόνια δεν μου έχει συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό.

Σε μια περίοδο που οι δουλειές γύρω μας είναι μοιρασμένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και κανείς δεν εγγυάται τη θετική τους πορεία, που βρίσκετε την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και τη προσωπική ζωή ώστε να μην καπελώσει το ένα κομμάτι το άλλο;

Ποτέ δεν καπέλωνε το ένα κομμάτι το άλλο γιατί άλλο είναι η οικογένεια και άλλο το επάγγελμα μας και δεν μπορείς να τα συγχέεις μεταξύ τους. Μπορεί να διανύουμε δύσκολους καιρούς και όλοι οι ηθοποιοί να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης αλλά παρ’ όλ’ αυτά η αγάπη μας για το επάγγελμα και η θέληση μας να υπάρξουμε σε ένα χώρο φοβερά ανταγωνιστικό, νομίζω ότι μας δίνει τη δύναμη και μπορούμε να υπάρχουμε και θα συνεχίζουμε και στο μέλλον. Η οικογένεια μας πάντα συμμερίζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμα μας και μας στηρίζει από τη δική της σκοπιά.Ο γιος σας δραστηριοποιείται επίσης στον καλλιτεχνικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στο μουσικό κομμάτι. Είχατε ποτέ την φοβία ότι μπορεί να μην είναι εύκολο για τον ίδιο να εδραιωθεί λόγω του ότι κάποιοι θα στέκονται απλά στο επώνυμο του;

H αγωνία μου ήταν να μην γίνει ηθοποιός! Όταν διαπίστωσα ότι θέλει να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα της υποκριτικής, μου έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου. Ο Λεωνίδας ασχολείται με τη μουσική, την οποία λατρεύω και εγώ πολύ και πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό χώρο από αυτόν που εγώ εργάζομαι. Στην αρχή του ξεκινήματος του, είχα μεγάλη αγωνία για το πως θα είναι σε αυτό που κάνει μέχρι τη στιγμή που τον είδα ζωντανά. Τότε ηρέμησα μέσα μου και μπορώ να δηλώσω ότι είμαι και μεγάλος θαυμαστής του γιατί είναι ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός-τραγουδιστής και πολύ καλός πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του.

Χωράει ακόμα στη ζωή σας ένα καλλιτεχνικό όνειρο;

Ονειρεύομαι αλλά όχι σε θεατρικό επίπεδο. Πάντα πίστευα ότι ο επόμενος ρόλος που θα μου προταθεί, θα είναι και ο καλύτερος. Ποτέ δεν είχα στις σκέψεις μου ή στις ματαιοδοξίες μου ότι θέλω πάση θυσία να παίξω αυτό το ρόλο. Ο κάθε  ρόλος που μου τυχαίνει κάθε φορά, είναι πάντα ο καλύτερος που μου έχει τύχει. Με αυτό το σκεπτικό και αυτό τον σεβασμό, τον αντιμετωπίζω κάθε φορά για να μπορώ να κάνω και εγώ καλά τη δουλειά μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η παράσταση μας συνεχίζεται κανονικά στο Θέατρο Αλκμήνη μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και από κει και πέρα η σκέψη μας είναι ακολουθήσει μια περιοδεία σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα για να μπορέσουμε  να επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας και με το κόσμο της περιφέρειας.

Ποτέ δεν βάζω ιδιαίτερους στόχους στη ζωή μου. Ένα βασικό από αυτά που θέλω είναι μια αξιόλογη σειρά  η οποία βρίσκεται στα σκαριά της οποίας μου αρέσει πολύ το σενάριο και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί από τη νέα σεζόν, κάτι που θα με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Πρόκειται για μια κοινωνική ιστορία  και όχι μια κωμωδία όπως με έχει συνηθίσει τηλεοπτικά τουλάχιστον το κοινό και ένα πρότζεκτ το οποίο μου έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ