Tue. Sep 26th, 2023
Rate this post

Μια καλλιτέχνης η οποία έχει χαράξει τη δική της διαδρομή στην υποκριτική μέχρι και σήμερα με σπουδαίες ερμηνείες και με ρόλους που έχουμε αγαπήσει σε μεγάλο βαθμό και οι οποίοι παραμένουν διαχρονικοί μέχρι και σήμερα.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η αγαπημένη Νεφέλη Ορφανού με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου” στο Αγγέλων Βήμα, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Καλώς ορίσατε στο Checkinart! Τι είναι αυτό που κρατάτε από το ταξίδι της Ρόζα Εσκενάζυ: H Bασίλισσα του Ρεμπέτικου; Τι θεωρείτε ότι κρατάει ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο;

Eίμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και μέσα σε αυτά έχω βρεθεί 15 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο καθώς αφότου τελείωσα τη σχολή , συνέχισα εκεί και αξιώθηκα να παίξω ρεπερτόριο με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής όπως ο Α. Μινωτής και η Κ. Παξινού τους οποίους είχα και δασκάλους αλλά και με την Μ. Αρώνη και την Β. Μανωλίδου η οποία για μένα είναι μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κόσμου. Είχα τη τύχη να παίξω μαζί τους σε αρκετά έργα επί σκηνής και αξιώθηκα να είμαι πολύ σημαντική φίλη τους και να με στηρίζουν στη συνέχεια σε όλα μου τα βήματα. Δίπλα σε όλα αυτά τα ονόματα, άκουσα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία με συντροφεύουν μέχρι και σήμερα. Τώρα πια δεν υπάρχουν τέτοια μεγέθη ηθοποιών παρά μόνο καλοί ηθοποιοί.

Είμαι πολύ συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω και για μένα ήταν η πρώτη φορά που κάνω μονόλογο ο οποίος έπειτα έγινε μια θεατρική πράξη. Αυτή ήταν μια πολύ εύστοχη επιλογή που οφείλεται στον σκηνοθέτη της παράστασης Α. Λουδάρο με τον οποίο συνεργάζομαι αρκετό διάστημα και για μένα αποτέλεσε μεγάλη ευτυχία γιατί δίπλα του έμαθα πολλά τα οποία δεν γνώριζα. Θεωρώ πολύ σημαντική τη παρουσία του σε αυτό το έργο γιατί και η ματιά του στη ζωή είναι το ίδιο ανατρεπτική καθώς πάντα μέσα στο λυπητερό και σκοτεινό της ζωής, θα βρει αυτό που θα τον κάνει να σκεφτεί αλλιώς , κάνοντας έτσι την ανατροπή, κάτι το οποίο πρόσθεσε πολύ στο έργο.

Από το κόσμο ακούω πολύ όμορφα λόγια για τη παράσταση, δείχνοντας έτσι ότι τους αρέσει πολύ. Όταν παίζεις σε ένα έργο “σοβαρό”, ο κόσμος ντρέπεται να σε προσεγγίσει έπειτα από το τέλος της παράστασης ενώ όταν παίζεις σε μια κωμωδία, βλέπεις όλους να σου μιλούν και να χαίρονται πολύ. Όλα τα έργα έχουν τις δυσκολίες τους και ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι θα δει. Προσωπικά είμαι από τις ηθοποιούς που έχω δοκιμάσει να παίξω όλα τα είδη. Όταν κάνεις μια επιτυχία στην Ελλάδα και είσαι στην αρχή της καριέρας σου, αυτό είναι κάτι το οποίο σε ακολουθεί και σου προτείνουν ανάλογα πράγματα για την ευκολία των πραγμάτων. Στη πορεία όμως βλέπεις ότι μπορείς να μεταπηδήσεις σε κάτι διαφορετικό αν έρθουν μπροστά σου οι κατάλληλες συνθήκες όπως είναι ένας ιδιαίτερος χώρος και μια σωστή ομάδα συνεργατών.

Σας φοβίζει καθόλου η υπερπληθώρα των θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα;

Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει και σίγουρα δεν με φοβίζει καθόλου! Δεν έχω κάποιο ενδοιασμό ως προς τον αριθμό των θεατρικών παραστάσεων καθώς οι δουλειές που πραγματικά αξίζουν, θα μείνουν όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους ηθοποιούς. Πάντα πρέπει να σέβεσαι έναν ηθοποιό στο πέρασμα του χρόνου και όχι τμηματικά.

Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθώ πολύ και δεν πιστεύω στο λεγόμενο ταλέντο κάποιου γιατί το ταλέντο από μόνο του δεν μπορεί να ξεχωρίσει. Πιστεύω πολύ στην έφεση κάποιου και σε ορισμένα προσόντα. Μόνο του το ταλέντο δεν έχει να δώσει τίποτα καθώς θέλει πολλή δουλειά από πίσω για να μπεις στο μεδούλι της ιστορίας που λέγεται θέατρο. Όποιος λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη και με πρόχειρο τρόπο, δεν είναι ηθοποιός αλλά ούτε άνθρωπος θεάτρου αλλά κάτι άλλο. Από την άλλη πλευρά είναι σεβαστό και αυτό γιατί έχουν γίνει και επιτυχημένες παραστάσεις η οποίες είναι στον αέρα αλλά να θες να έχεις πορεία στο χρόνο, πρέπει να καταλάβεις το μεδούλι αυτής της δουλειάς, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και το οποίο συνεχώς τονίζω και στους νεότερους συναδέλφους. Για να κάνεις σωστά αυτή τη δουλειά, δεν ξέρω πόσο ταλέντο χρειάζεται να διαθέτεις για να γίνει κάτι πολύ καλό αλλά σίγουρα θα πρέπει να τη κάνεις σωστά.

Έχετε περάσει όλα αυτά τα χρόνια από το χώρο της τηλεόρασης με σπουδαίες δουλειές που ακόμα και σήμερα παραμένουν διαχρονικές μέσω των επαναλήψεων στα μάτια των τηλεθεατών. Πως νιώθετε όταν σας μιλάει ο κόσμος για παλαιότερους σας ρόλους; Αν τύχει και κάνετε σήμερα ζάπινγκ, υπάρχει κάτι που θα ξεχωρίσετε;

Yπάρχει και μια μερίδα κόσμου που δεν παρακολουθεί θέατρο! Αυτό είναι κάτι που δεν με ενοχλεί καθόλου και μου αρέσει πολύ όταν ακούω σχόλια του κόσμου για παλαιότερες μου δουλειές στο γυαλί.

Μου αρέσουν όλες οι σειρές που έχουν περάσει από τη τηλεόραση γιατί έχουν μια αγνότητα. Όταν βλέπεις καλούς ηθοποιούς σε σειρές, η τηλεόραση είναι πολύ καλή γιατί βλέπεις μια διαφορετικότητα από ότι υπάρχει στο θέατρο.

Τι είδους πρόταση θα σας ιντρίγκαρε για να επιστρέψετε στα τηλεοπτικά γυρίσματα του σήμερα;

Τη φετινή σεζόν έχοντας στα πλάνα μου τη παράσταση στο Αγγέλων Βήμα, δέχθηκα ακόμα μια πρόταση για μια άλλη δουλειά. Όταν πήρα το κείμενο στα χέρια μου και άρχιζα να το διαβάζω, είπα όχι και προτίμησα να κάνω τον ρόλο της Ρόζας . Προτίμησα να επικεντρωθώ σε αυτή τη δουλειά παρά να είμαι σε ένα γεμάτο πρόγραμμα στο οποίο προσωπικά δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω ενώ κάποιος άλλος θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει και να είναι και πολύ καλός.

Στην πορείας έως τώρα βρεθήκατε δίπλα σε σπουδαία ονόματα του χώρου όπως ο Α. Μινωτής και η Κ. Παξινού. Τη σημερινή εποχή θεωρείτε ότι η νέα γενιά ηθοποιών δέχεται συμβουλές από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου;

Όταν σου τυχαίνει κάτι πολύ καλό στη ζωή, νομίζεις ότι είναι δεδομένο και δεν καταλαβαίνεις τη σημαντικότητα εκείνης της στιγμής. Σήμερα που το βλέπω από μακρυά, λέω πόσο τυχερή ήμουν καθώς τότε το θεωρούσα δεδομένο. Σήμερα η νέα γενιά είναι ανοιχτή στο να μάθει κάτι καινούργιο και πολλές φορές ζητάει συμβουλές για το πως θα προσεγγίσει έναν ρόλο. Προσωπικά δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν.

Στη δική μου γενιά υπήρχαν άτομα που έμειναν πίσω γιατί είχαν μια άλλη φιλοσοφία ως προς τα πράγματα και άλλοι που προχώρησαν και έκαναν πολύ αξιόλογες δουλειές. Η δουλειά μας είναι πολύ ιδιαίτερη η οποία θέλει έναν έντονο ψυχισμό και μια σκοπτική ματιά στα πράγματα. Δεν μπορείς να πεις εύκολα ότι το έχεις ή όχι γιατί αυτό μόνο η πορεία σου θα το δείξει. Αυτό που συνεχώς λέω στους νεότερους στο χώρο είναι ότι “δεν έχετε αντιληφθεί ακόμα τι δύσκολη δουλειά είναι όπως δεν το είχα αντιληφθεί και εγώ”. Θα πρέπει να μπεις στο τούνελ της ανθρώπινης φύσης για να καταλάβεις τι και γιατί το κάνεις. Ακόμα θα πρέπει να έχεις δίπλα σου δασκάλους και ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι που να είναι στο δια ταύτα αλλιώς δεν πρόκειται να το καταλάβεις.

Τι απαντάτε στην έπαρση κάποιου νεότερου ατόμου στον χώρου; Είναι κάτι το οποίο σας πειράζει;

Μπορεί να ήμουν και εγώ ένα επηρμένο άτομο στην αρχή της πορείας μου. Θεωρώ ότι αν πρόκειται για ένα έξυπνο άτομο, θα το καταλάβει και θα προχωρήσει παρακάτω. Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε περάσει από αυτή την ιστορία. Εγώ είχα την ευτυχία να μεγαλώσω σε μια εκπληκτική οικογένεια από όλες τις απόψεις με ανθρώπους αρκετά καλλιεργημένους σε όλους τους τομείς. Έχω μια αδερφή η οποία είναι μεγαλύτερη μου και η οποία λόγω ότι ήταν πιο σοβαρή με έναν διαφορετικό χαρακτήρα από μένα, με είχε πάντα υπό την προστασία της. Κάποια στιγμή όταν έκανα το Ρετιρέ, έγινε ένα πολύ μεγάλο μπαμ καθώς μια μέρα άκουσα από το σπίτι μου έναν μεγάλο θόρυβο. Κοιτώντας κάτω από το σπίτι μου, παρατήρησα χίλια άτομα να βρίσκονται κάτω στο δρόμο και να ζητούν αυτόγραφα αλλά και να θέλουν να με γνωρίσουν, κάτι που με άφησε έκπληκτη. Μετά από καιρό η αδερφή μου θέλησε να με ξυπνήσει λέγοντας μου ότι ” τι να πουν και ονόματα όπως ο Robert Redford και άλλα μεγάλα ονόματα που έχουν ζήσει μια τεράστια επιτυχία και ότι θα πρέπει κάπως να ηρεμήσω μέσα σε αυτή τη δημοφιλία ,σε μια χώρα όπως η Ελλάδα αλλά και να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και μόνο” και έτσι με συνέφερε από τη παρωδική έπαρση.

Και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι αλλά και οι πολύ καλλιεργημένοι κινδυνεύουν από τη παγίδα της έπαρσης γιαυτό και θα πρέπει να γνωρίζεις τα όρια σου και να το καταλάβεις γρήγορα. Θα πρέπει να το καταλάβεις όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά γιατί θα το βρεις γρήγορα μπροστά σου. Πάνω από όλα θα πρέπει να είσαι καλά με τον εαυτό σου και να ξέρεις που σκέφτεσαι γιατί βρίσκεσαι στην Ελλάδα και όχι στο Hollywood.

Aν αισθανθείτε ότι κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας, δεν έχετε τη κατάλληλη χημεία με έναν συνάδελφο, πως το αντιμετωπίζετε;

Aυτό είναι κάτι που συμβαίνει στη δουλειά μας! Δεν είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις αλλά και να πεις ότι εκ των προτέρων επιθυμείς να συνεργαστείς με συγκεκριμένα άτομα. Πολλές φορές η δυσκολία είναι όταν συναντάς έναν συνάδελφο για πρώτη φορά και πρέπει να τον μάθεις για να τον προσεγγίσεις και εκείνος το ίδιο για σένα .

Βρίσκω πάντα το τρόπο για να μπορέσω να παίξω με τον άλλον και μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πρόβλημα. Βέβαια πάντα υπάρχει ο καλύτερος συνάδελφος, ο πολύ καλός, ο άριστος και ο λιγότερος ικανός καθώς όλα αυτά είναι μέσα στη δουλειά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω ποτέ σχέδια γιατί όπως λέει και μια παροιμία “όταν κάνεις σχέδια , ο θεός γελάει”. Πολλοί με έχουν χαρακτηρίσει “boem” καθώς δεν μπαίνω στη διαδικασία να προγραμματίσω πλάνα για το τι θα κάνω στο μέλλον. Όταν προγραμματίζεις, κλείνεις μια ιδέα μέσα σου και έτσι δεν την αφήνεις ελεύθερη να σε πάει εκεί που πρέπει αλλά και να μάθεις από κάτι καινούργιο. Ο άνθρωπος και ιδίως ο καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι ανοιχτός για να αφήνει πάντα μια νέα πόρτα για διαφορετικά πράγματα.

Έχετε ακόμα κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο στο χώρο;

Δεν μου αρέσει να είμαι συγκεκριμένα κάπου γιατί το καλούπι μπορεί να με τρελάνει. Βέβαια έχει προκύψει πολλές φορές να βρίσκομαι σε ένα συγκεκριμένο concept το οποίο είναι άκρως επιτυχημένο και μου αρέσει αλλά σίγουρα δεν το προγραμματίζω. Το προγραμματισμένο είναι κάτι το οποίο μπορεί να με τρελάνει.

Από την αρχή στο επάγγελμα με ενδιέφερε το δια ταύτα και το μεδούλι του ρόλου, κάτι που δεν το έχω καταφέρει ακόμα καθώς ακόμα είμαι στο δρόμο γιαυτό όπως όλοι μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.