Fri. Mar 31st, 2023
Rate this post

Ένας ηθοποιός με μακρά πορεία στο χώρο και με δουλειές που ακόμα και σήμερα ο κόσμος στηρίζει με αμείωτο ενδιαφέρον, χαρίζοντας απλόχερα την αγάπη του προς το πρόσωπο του.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ο αγαπημένος Στέλιος Γούτης λίγο πριν το τέλος των παραστάσεων του έργου “Ο Καιρός Των Χρυσανθέμων” στο Θέατρο Άλφα Ιδέα, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Καλώς ορίσατε στο Checkinart! Tι είναι αυτό που κρατάτε μέχρι και σήμερα από τη συμμετοχή σας στη παράσταση “Ο καιρός των Χρυσανθέμων” αλλά και από τα σχόλια του κόσμου;

Πρώτα από όλα αυτό το μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η μεγάλη ηθοποιός του 19ου και αρχών 20ου αιώνα η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου η οποία αποτελεί μια σπουδαία μορφή στην υποκριτική με όσους είχαν δει μέσω φωτογραφικού υλικού τον Άμλετ που είχε παίξει, να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι!

Στον καιρό των Χρυσανθέμων αυτό που μου άρεσε πολύ ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η διασκευή και από την σκηνοθέτιδα μας την Κίρκη Καραλή αλλά και από την Αλίνα Κωτσοβούλου. Όλα τα στοιχεία του έργου βρίσκονται σε μια πολύ καλή αναλογία και αυτός είναι ο πιο μοντέρνος τρόπος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί. Για παράδειγμα σε μια σκηνή παίζω τον ρόλο της Ρενάτας και αντίστοιχα παίζει μια γυναίκα έναν ανδρικό ρόλο ενώ θα μπορούσε να παρουσιαστεί το αντίθετο και να φαίνεται στους θεατές πιο φυσιολογικό αλλά το μέλημα της ομάδας ήταν να δείξει τι σημαίνουν αυτές οι σκηνές και όχι τι θα πούμε και τι θα δείξουμε και αυτό ήταν κάτι που με έκανε να πω το ναι σε αυτή τη δουλειά. Όλοι ο συνεργάτες γύρω μου είναι εκπληκτικοί η οποίοι παίξανε για μια παράσταση στο Θέατρο της Ερμούπολης στην Σύρο, στο χώρο που διαδραματίζεται η υπόθεση και για τις παραστάσεις στην Αθήνα προστέθηκε η Ειρήνη Κονίδου και εγώ που είμαστε καινούργιοι αλλά προσαρμοστήκαμε απευθείας στο νέο περιβάλλον.

Ο κόσμος είναι πολύ εντυπωσιασμένος από το θέαμα αλλά και το περιεχόμενο της παράστασης και παρότι μιλάμε για τη ζωή και την ιστορία της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου, δείχνεται μέσα από τη διασκευή- σκηνοθεσία και ο κοινωνικός περίγυρος της εποχής στη Σύρο. Το κοινό δείχνει ότι απολαμβάνει τη παράσταση, χαρίζοντας μας κάθε φορά τη θετική του αύρα.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια υπερπληθώρα θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα με πολλές από αυτές να κερδίζουν το στοίχημα με το κοινό να τις προτιμάει και άλλες πάλι όχι. Μπήκατε ποτέ στη λογική να πείτε ναι σε μια δουλειά με βάση την κινητικότητα του κόσμου και το τι θέλει τη δεδομένη στιγμή;

Το θέμα αυτό είναι καθαρά εμπειρικό! Θεωρώ πως όλοι ζητούν κωμωδίες νομίζοντας ότι αυτό είναι το ζητούμενο αλλά υπάρχουν και αρκετά δραματικά έργα τα οποία είναι πολύ αξιόλογα και αρκετά επιτυχημένα. Όσα χρόνια βρίσκομαι στο χώρο, ακούω πολλούς να μιλούν για μια κρίση αλλά τότε ήταν μια διαφορετική κρίση γιατί υπήρξε επάγγελμα του ηθοποιού ενώ τώρα δεν υπάρχει. Εγώ έζησα από αυτή τη δουλειά και μάλιστα συνταξιοδοτήθηκα από αυτό που σημαίνει ότι εξακολουθώ να ζω από αυτό που κάνω χωρίς να σημαίνει απόλυτα ότι κάθε χρόνο ήταν το ίδιο καλά τα πράγματα. Τη σημερινή εποχή κάθε χρόνο βγαίνουν 500 ηθοποιοί αλλά και περισσότεροι σκηνοθέτες και θεατροκριτικοί οι οποίοι δεν μπορούν να απορροφηθούν δυστυχώς στην αγορά αυτού του τόπου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα γίνονται ωραίες δουλειές. Υπάρχουν αρκετοί νέοι ηθοποιοί οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι από εμάς τους μεγαλύτερους με περισσότερες ικανότητες στο χορό και στο τραγούδι οι οποίοι δυστυχώς χάνουν το δρόμο τους ενώ θα μπορούσαν να λάμψουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Εδώ και ένα χρόνο παρατηρούμε διάφορες αναβιώσεις έργων του ελληνικού κινηματογράφου στο θεατρικό σανίδι οι οποίες δέχονται μεγάλη στήριξη από το θεατρόφιλο κοινό. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για αυτή την αποστροφή του κοινού σε αυτά τα έργα;

Θεωρώ ότι αν γίνει σήμερα μια επιτυχία, θα την μιμηθούν αρκετοί και αυτός είναι ένας αντίστροφος δρόμος από ότι γινόταν στο παρελθόν. Παλαιότερα οι ελληνικές ταινίες πρώτα ήταν κινηματογραφικά έργα και έπειτα μεταφέρονταν στη θεατρική σκηνή ενώ τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μάλλον είναι η εποχή μας τέτοια που όλα γίνονται ανάποδα.

Έχετε περάσει όλα αυτά τα χρόνια από το χώρο της τηλεόρασης με σπουδαίες σειρές που ακόμα και σήμερα μέσω των επαναλήψεων αγαπιούνται θερμά από το κοινό. Στον ελεύθερο σας χρόνο σήμερα, τι σας αρέσει να βλέπετε στη τηλεόραση;

Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση! Έβλεπα ελάχιστη τηλεόραση ακόμα και όταν δούλευα καθημερινά με τις σειρές που έχω παίξει. Προτιμώ να δω μια ταινία στον κινηματογράφο παρά να δω κάτι στο γυαλί. Η τηλεόραση έχε αλλάξει τη ζωή μας όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα κινητά τηλέφωνα και την νέα τεχνολογία γύρω μας. Η τηλεόραση μπαίνοντας στη ζωή μας , την έχει αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό και έχει αλλοτριώσει τα πράγματα γύρω μας και αυτό στις μέρες μας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Όσες φορές έχω προσπαθήσει να παρακολουθήσω μια ελληνική σειρά, δεν βρίσκω κάτι που να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αντιθέτως μου αρέσει πολύ να ακούω ραδιόφωνο και γνωρίζω ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μου που να κινηθώ μέσα στην ημέρα ώστε να το ακούσω.

Ο Χάρης Ρώμας μαζί με την Άννα Χατζησοφιά ανακοίνωσαν επίσημα την επιστροφή του νέου κύκλου του Καφέ της Χαράς από την νέα σεζόν από τον Ant1, κάτι που έχει χαροποιήσει πολλούς θαυμαστές της σειράς. Εσείς περιμένατε ποτέ όταν ήσασταν σε αυτή τη σειρά ότι θα υπάρξει και ένας νέος κύκλος μετά από κάποια χρόνια;

Λόγω του ότι έβλεπα τόσα χρόνια ότι η σειρά παίζει κάθε μέρα και είναι αρκετά επιτυχημένη, είχα πει αστειευόμενος ότι καλό θα ήταν να επιστρέψει ως Καπή της Χαράς αντί για Καφέ της Χαράς. Πιστεύω ότι το πρώτο επεισόδιο του Καφέ θα έχει τρομερή ακροαματικότητα καθώς ο κόσμος θα το περιμένει με ανυπομονησία με τη συνέχεια να μην την γνωρίζω γιατί μιλάμε για ένα παιχνίδι με αρκετό ρίσκο που μπορεί το νέο να βουλιάξει το παλιό.

Δεν φανταζόμουν ποτέ μου ότι το Καφέ της Χαράς θα γίνει vintage στις επιλογές του κόσμου και ότι θα επιθυμούν με ανυπομονησία την επιστροφή του στη τηλεόραση. Η σειρά αυτή διαμόρφωσε γενιές στο πέρασμα της, κρίθηκε άκρως επιτυχημένη από το κόσμο και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της διανομής. Ο Χάρης Ρώμας είναι ένας έξυπνος άνθρωπος με πολύ χιούμορ και άριστος επαγγελματίας σε αυτό που κάνει. Η επιτυχία του Καφέ της Χαράς μπορεί να απογείωσε τον Χάρη αλλά του στέρησε μια μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον γιατί ο Αντ1 τοποθέτησε τις 2 αυτές σειρές μαζί στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να κάψει τη δουλειά του.

Με τον Χάρη Ρώμα έχω μιλήσει και είμαι αρκετά θετικός για την επιστροφή του Καφέ της Χαράς στις οθόνες αλλά και να δω τον ρόλο μου τόσα χρόνια μετά σε μια νέα ιστορία. Όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω στο Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον παρότι είχα επίσης μια ακόμη πρόταση με περισσότερες απολαβές, προτίμησα να πω ναι στον Χ. Ρώμα γιατί για μένα οι ανθρώπινες σχέσεις μετρούν πιο πολύ από το χρήμα. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι που δεν μου αρέσει μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγο παραπάνω η τσέπη μου.

Είστε από τους ανθρώπους που ζείτε 100% για αυτή τη δουλειά; Αν νιώθατε ότι δεν είστε σε καλή κατάσταση, θα αποχωρούσατε από το χώρο και το επάγγελμα;

Αν καταλάβω ότι κάποια στιγμή δεν τα καταφέρνω στη δουλειά μου, σίγουρα θα αποσυρθώ και αυτό είναι το μεγάλο μου άγχος. Όταν βρέθηκα πρώτη φορά σε αυτή τη παράσταση, έβαλα στόχο ότι σε 3 ημέρες θα καταφέρω να ξέρω άριστα τα λόγια μου και το κατάφερα γιατί έκατσα και δούλεψα για να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως διαχειρίζεστε τις κριτικές που θα ακούσετε σήμερα για το επάγγελμα σας;

Αν μια κριτική είναι καλή, σίγουρα χαίρομαι ενώ αν δεν είναι καλή, εξετάζω το γιατί. Πολλές φορές δεν στεναχωριόμουν όταν γράφονταν κακές κριτικές γιατί τις παρακολουθούσα όλες και φίλτραρα ποιες πρέπει να κρατήσω και ποιες όχι. Στο παρελθόν υπήρξαν επαγγελματίες κριτικοί που ήξερες εξαρχής τι θα γράψουν και ενώ διαφωνούσες με το περιεχόμενο τους, σεβόσουν τη γνώμη τους. Οι περισσότεροι μέσα στην κριτική τους, είχαν και μια παρατήρηση που περιείχε ζουμί για τον ηθοποιό και η οποία θα τον έκανε καλύτερο και θα τον προβλημάτιζε.

Τη σημερινή εποχή θεωρείτε ότι υπάρχουν αξιόλογες κριτικές οι οποίες έχουν ουσία ή ο καθένας πλέον βαφτίζεται κριτικός και μπορεί να γράψει ότι θέλει;

Μάλλον το δεύτερο ισχύει καθώς πολλές φορές παρατηρούμε το φαινόμενο των ανυπόγραφων κριτικών τις οποίες δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά. Τα προηγούμενα χρόνια έγραφε μια κριτική ο Βαρίκας και δεν χρειαζόταν να τοποθετήσει ένα αστεράκι στη κριτική του ενώ σήμερα ο καθένας με ένα πλούσιο βιογραφικό και ένα αστεράκι προσπαθεί να δικαιολογήσει τη κριτική του. Το πιο σωστό είναι ο καθένας να γράφει τη κριτική του χωρίς πρόσθετα και έτσι να τιμάται από τα λεγόμενα του και μόνο.

Τις περισσότερες κριτικές προσπαθώ να τις διαβάζω και με ενδιαφέρει πολύ να διαβάσω μια κριτική κάποιου ο οποίος γράφει για ένα έργο που έχει δει γιατί υπάρχουν και αυτοί που γράφουν χωρίς να έχουν δει στιγμή το έργο. Θέλω να διαβάζω τις κριτικές από έργα που έχω παρακολουθήσει και εγώ για να δω τη γνώμη του άλλου για αυτά. Θα μπω σίγουρα στα διάφορα sites που ξέρω ότι είναι ενημερωμένα για τις τρέχουσες παραστάσεις ώστε να ενημερωθώ και εγώ με τη σειρά μου για το το γράφεται γύρω μου.

Εν έτη 2019 ερχόμενος στη δουλειά σας τι είναι αυτό που ακόμα σας γοητεύει και τι είναι αυτό που σας απωθεί;

Όταν έρθει η ημέρα και η ώρα να πάω στο θέατρο, έχω φοβερή όρεξη και νιώθω πολύ καλά μέσα μου ακόμα και αν είμαι κουρασμένος.

Αυτό που θα με χαλούσε έντονα θα ήταν αν ένιωθα ότι στη δουλειά μου δεν υπάρχει ομοψυχία από την πλευρά της ομάδας, κάτι που έχει τύχει στο παρελθόν και το οποίο προσπαθώ να αποφεύγω. Όλες μου οι επαγγελματικές συνεργασίες μέχρι και σήμερα ήταν άριστες με κάποιες εξαιρέσεις να μην ήταν και τόσο καλές όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες δουλειές.

Βιώσατε ποτέ κατηγοριοποίηση από έναν ρόλο σας με τον οποίο ο κόσμος σας κράταγε εκεί συγκεκριμένα ακόμα και αν κάνατε και άλλα πράγματα στη συνέχεια;

Φυσικά και το έχω βιώσει αλλά αυτό πολλές φορές είναι και για καλό. Σίγουρα μπορώ να πάω σε έναν επόμενο ρόλο απλά κάποιος μπορεί να με έχει ξεχωρίσει σε κάτι συγκεκριμένο και να με θέλει έτσι ακριβώς όπως με είχε δει. Μετά το Καφέ της Χαράς, όποιο σήριαλ είχε ρόλο ενός παπά , με καλούσε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η παράσταση μας “Ο Καιρός των Χρυσανθέμων” ολοκληρώνει την διαδρομή της στις 25/1 στις 18.00 sto Θέατρο Άλφα Ιδέα. Προς το παρόν δεν έχω κάποια άμεσα σχέδια κατά νου μου πέραν κάποιων συζητήσεων που γίνονται για μια δουλειά που αφορά τη καλοκαιρινή περίοδο. Το επόμενο διάστημα ίσως να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι στο εξωτερικό σε ένα συγγενικό μου πρόσωπο. Το καλοκαίρι πιθανόν να έχουμε τα γυρίσματα για το νέο κύκλο του Καφέ της Χαράς αλλά και μια δουλειά η οποία βρίσκεται στα σκαριά αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.