Tue. Jan 25th, 2022
Rate this post

Η αγαπημένη Ελένη Γερασιμίδου με αφορμή το τέλος των επιτυχημένων παραστάσεων του έργου ” Τα Σκουπίδια” στην Αθήνα και στο Θέατρο Από Κοινού, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Καλώς ορίσατε στο Checkinart! Tι είναι αυτό που κρατάτε από το συνολικό ταξίδι της παράστασης Τα Σκουπίδια στην Αθήνα και στο Θέατρο Από Κοινού;

Είναι ένα έργο που όλοι μας το αγαπήσαμε πολύ και εγώ συγκεκριμένα το είχα ξεχωρίσει παλαιότερα που έπαιζε στο Αποθήκη αλλά και σε μια ερασιτεχνική παράσταση από την Καλαμάτα η οποία ήταν εξαιρετική όταν παίχτηκε στην Αθήνα. Μιλάμε για ένα πολύ αγαπημένο έργο αλλά και ο Γ. Ξανθούλης ο οποίος είναι πολύ καλός φίλος με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν στο έργο Λόξα και Δόξα στο Αποθήκη, με τη συνεργασία μας να είναι εκπληκτική.

Όλοι η ομάδα αγάπησε πολύ αυτό το έργο με το οποίο πήγαμε εξαιρετικά όλη τη περίοδο του καλοκαιριού με τη φετινή πορεία του στο Από Κοινού να ήταν συμπαθητική χωρίς να μπορώ να γνωρίζω απόλυτα γιατί δεν το επέλεξε 100% ο κόσμος. Ίσως η αισθητική του κόσμου να έχει διαφοροποιηθεί κατά κάποιο βαθμό χωρίς να λείπει το κοινό που αγαπάει πολύ το θέατρο και στηρίζει τα αξιόλογα κείμενα. Έχει μεγάλη σημασία να παίζουμε έργα που κάνουν και λίγο το θεατή να γελάει σκεπτόμενος.

Ποια είναι τα σχόλια του κόσμου για αυτή τη δουλειά;

Tα σχόλια του κόσμου είναι πάντα ενθουσιώδη και με το τρόπο τους το εκδηλώνουν και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια υπερπληθώρα θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα με πολλά και διαφορετικά έργα. Εσείς μπήκατε ποτέ στη λογική να προχωρήσετε σε μια δουλειά με την λογική της κινητικότητας του κόσμου και το τι επιλέγει να δει; Θεωρείτε ότι ο μεγάλος αριθμός μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον θεατή;

Δεν με αφορά καθόλου πόσος κόσμος πηγαίνει σε κάποια θέατρα που έχουν διαφορετικούς στόχους. Σε πολλά από αυτά παίζουν πολλοί συνάδελφοι μου οι οποίοι δυστυχώς δεν αμείβονται για τη δουλειά τους, κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ένα θέατρο που δεν βασίζεται σε όλους τους ηθοποιούς του θιάσου αλλά σε κάποιους συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, είναι ένα πολύ περίεργο θέμα στις μέρες μας. Είμαι σύμφωνη με την υπερπληθώρα των θεατρικών παραστάσεων γιατί έτσι δίνεται βήμα σε αρκετό κόσμο να παρουσιάσει τη δουλειά του. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να παρακολουθώ παραστάσεις οι οποίες δεν είναι και τόσο διαδεδομένες γιατί πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να εκφράζεται με το τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

Πιστεύω ότι η μερίδα του κόσμου που παρακολουθεί τι παίζει γύρω του, πάντα βρίσκει τη παράσταση της αρεσκείας του. Δυστυχώς ο κόσμος που ενδιαφέρεται πολύ και που έχει μια ανεπτυγμένη αισθητική για τα πράγματα, είναι λίγο περιορισμένος καθώς μέσα σε όλα και το οικονομικό κομμάτι φέρει και τη δική του ευθύνη. Το θέατρο δεν είναι πια η πρώτη επιλογή όπως ήταν παλιά με τη τρομοκρατία μέσω της τηλεόρασης να είναι μέχρι και σήμερα αισθητή.

Είστε από τις ηθοποιούς που έχετε περάσει όλα αυτά τα χρόνια από το χώρο της τηλεόρασης με πολύ αγαπημένες δουλειές που ακόμα και σήμερα μέσω των επαναλήψεων παραμένουν διαχρονικές στα μάτια του θεατή. Πως κρίνετε το τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα;

Έχω κάνει ωραίες δουλειές στη τηλεόραση και όσο μπορώ, θα είμαι ενεργή και ότι κάνω θα το κάνω με αγάπη γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν πετυχαίνει. Στο σημερινό πεδίο διακρίνω αρκετές σειρές που είναι αρκετά αξιόλογες και άλλες που θεωρώ ότι στο δικό μου στυλ δεν ταιριάζουν απόλυτα όπως είναι το στυλ της σαπουνόπερας που ήρθε πριν κάποια χρόνια από την Αμερική.

Πιστεύετε ότι εν μέσω κρίσης παρουσιάζονται αξιόλογες δουλειές στο κοινό; Δίνεται χώρος σε νέα άτομα και σε νέες πένες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κόσμο;

Πάντα βγαίνουν αξιόλογα πράγματα που κερδίζουν το κοινό.Νομίζω ότι έχουμε αρκετές νέες και ταλαντούχες πένες. Τη περσινή σεζόν διοργανώσαμε στο Από Κοινού ένα διαγωνισμό θεατρικού αναλογίου και παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές πένες τις οποίες δυστυχώς δεν έχουν εντοπίσει πολλοί άνθρωποι του χώρου. Έχουμε μια αξιόλογη θεατρική παραγωγή η οποία δυστυχώς δεν έχει τη τύχη που θα έπρεπε να έχει.

Έπειτα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο, πως διαχειρίζεστε τις κριτικές του σήμερα;

Όλα τα χρόνια της πορείας μου θεωρώ τον εαυτό μου καλομαθημένη από κριτικές που έχουν γραφτεί από έγκριτους κριτικούς. Μέσα σε όλες τις κριτικές, υπάρχουν φυσικά και αυτές που είναι κάπως περίεργες οι οποίες ευτυχώς είναι λίγες και μάλλον δείχνουν ένα κακό γούστο. Γενικά έχουμε λάβει πολύ όμορφες κριτικές και από τον απλό κόσμο που παρακολουθεί τη δουλειά μας. Δεν έχω πάρει μέχρι τώρα κακές κριτικές πέρα από κάποιες που με χαρακτήρισαν κάπως κουρασμένη πάνω στο σανίδι αλλά δεν με απασχόλησαν καθόλου καθώς πλέον οι περισσότερες είναι ανώνυμες με το καθένα να λέει ότι θέλει.

Εν έτη 2019 τι είναι αυτό που σας γοητεύει ακόμα στη δουλειά σας και τι είναι αυτό το οποίο σας απωθεί;

Η ίδια η δουλειά μου είναι κάτι που με γοητεύει ακόμα και σήμερα. Νιώθω πολύ τυχερή που συνεχίζω και κάνω αυτή τη δουλειά την οποία έχω διαλέξει γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν κάνουν τη δουλειά που αγάπησαν ή θα θελαν να κάνουν. Έχει μεγάλο κόστος να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς και να στηρίζεις τις επιλογές σου μέχρι το τέλος. Το να αγωνίζεσαι για αυτά που πιστεύεις, απαιτεί κάποια κότσια τα οποία προσπαθώ να τα έχω καθώς δεν είμαι και ήρωας.

Αυτό που με χαλάει στις μέρες μας είναι η ψευτιά η οποία όσο πάει και δυναμώνει και είναι πια ανερυθρίαστη. Μιλάω για την κοινωνία η οποία μας περιβάλλει, για τις συνθήκες που ζει ο κόσμος γύρω μας αλλά και για τα άτομα τα οποία μας κοροιδεύουν. Κάποια στιγμή ο καθένας πρέπει να καταλάβει τη δύναμη του και ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί που θα πρέπει να καθορίσουμε τα πράγματα και να μην αφήνουμε να τα καθορίζουν άλλοι για εμάς.

Έχετε ακόμα κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;

Δεν είχα ποτέ μου καλλιτεχνικά όνειρα. Με γοητεύει το άγνωστο και η νέα πρόταση που θα μου γίνει όπως ένας μικρός ρόλος. Ο ρόλος που θα έκανα σε μια παράσταση που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του χαμού του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ήταν μια απίστευτη σκηνή η οποία μου λείπει που δεν έγινε πραγματικότητα όπως και ο ίδιος ο Θ. Αγγελόπουλος αλλά και ο Μ. Κακογιάννης. Υπήρξαν κάποιοι σκηνοθέτες που με τιμήσανε και οι οποίοι ήταν αποδέκτες αυτού που φανταζόντουσαν ότι μπορώ να κάνω, κάτι που σήμερα μου λείπει πολύ. Σήμερα αποδέκτες αποκαλούνται αυτοί που τοποθετούν αστέρια στους κριτικές τους.

Υπάρχει κάτι που θα γραφτεί σήμερα και θα σας ενοχλήσει, φέρνοντας σας στα όρια σας;

Δεν νομίζω ότι δίνω τροφή για ανούσια σχόλια. Δεν βάζω σε καμία περίπτωση όρια στο τι θα γράψει ο καθένας. Σίγουρα θα στεναχωρηθώ αλλά δεν μπορώ να βάλω όρια στη σκέψη και στις ιδέες καθενός, κάτι που δεν είναι καθόλου δημοκρατικό καθώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του. Στην περίπτωση που κάποιος είναι κακεντρεχής, δεν μπορώ να κάνω κάτι και να του αλλάξω τη θέση του για τα πράγματα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η παράσταση μας Τα Σκουπίδια θα βρεθεί σε κάποιους συγκεκριμένους σταθμούς το επόμενο διάστημα, με το κόσμο να έχει την ευκαιρία να μας απολαύσει ξανά. Όσον αφορά τα νέα σχέδια, ξεκινάω άμεσα πρόβες για ένα μονόλογο του Παναγιώτη Μέντη ο οποίος γράφτηκε πάνω μου και τον οποίο θα σκηνοθετήσει η Αγγελική Ξένου με τίτλο “Το Ανάκτορο στη Άνω Τούμπα” το οποίο ευελπιστούμε να ανεβάσουμε τον Μάρτιο για περιορισμένες παραστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ