Fri. Sep 29th, 2023
Rate this post

Μια πολύ αγαπητή και αξιόλογη καλλιτέχνης από τον χώρο της υποκριτικής με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της όλα αυτά τα χρόνια και μεγάλες επιτυχίες που την ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η Μπέσσυ Μάλφα με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Shirley Valentine” το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο αλλά και σε πολλούς σταθμούς ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Την φετινή σεζόν σε βρίσκουμε στο Θέατρο Ριάλτο αλλά και σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα με το έργο Shirley Valentine το οποίο έχει αγαπηθεί θερμά από το κόσμο. Τι είναι αυτό που κρατάς από το μέχρι τώρα ταξίδι της παράστασης;

Θα σου πω ένα περιστατικό που συνέβη το προηγούμενο διάστημα και το οποίο κράτησα έντονα στη μνήμη μου. Είχε φτάσει το τέλος της παράστασης και αφού είχα βγει αρκετές φορές για την υπόκλιση ως προς το κοινό, στάθηκα πίσω από τα σκηνικά και επικράτησε μια μεγάλη παύση. Έπειτα από την παύση που δημιουργήθηκε, εμφανίστηκα μπροστά στη σκηνή και ο κόσμος άρχισε όρθιος να χειροκροτεί από την αρχή, κάτι που ήταν πολύ συγκινητικό. Ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει πολύ αλλά και το ίδιο το έργο και τη συνολική του σκηνοθεσία. Δε ξέρω αν παίζει ρόλο ποιος το παίζει αλλά σίγουρα αυτό το έργο έχει να κάνει περισσότερο με τη ανθρώπινη υπόσταση του καθενός και αυτό το συνδέει με την χώρα μας, την Ελλάδα. Κάπου εκεί υπάρχει και η Αριστοτελική αναζήτηση του εαυτού η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα.

Τι έχεις λάβει από τα μέχρι τώρα σχόλια του κόσμου;

Aυτό που εισπράττω και με ενθουσιάζει, είναι ότι άνδρες και γυναίκες ταυτίζονται με αυτό το έργο και ότι είναι μια παράσταση στην οποία επικρατεί απόλυτη σιγή κατά τη διάρκεια της, με το κόσμο να παρακολουθεί όλη την υπόθεση με ευλάβεια και ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που μου κάνει τρομερή εντύπωση. Πάντα αγαπώ τους μονολόγους ως είδος όπως και το Killer του Γκιλιέμ Κλούα που είχα κάνει στο παρελθόν και το οποίο είχε μια αξιόλογη καλλιτεχνική επιτυχία αλλά αυτό που ζω φέτος με τη Shirley Valentine, είναι από τις λίγες φορές που το ζω στο θέατρο.

Πόσο εύκολο είναι να αποφορτιστείς έπειτα από κάθε παράσταση;

Δεν είναι ένα εύκολο κομμάτι. Αν το κοινό είναι ιδιαίτερα ταυτισμένο με αυτό που βλέπει και εκείνη τη στιγμή συμβεί αυτή η μαγεία που πολλές φορές συμβαίνει, τότε είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στη κανονική ροή των πραγμάτων.

Σε μια περίοδο που το Θέατρο και ο καλλιτεχνικός χώρος αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες λόγω των οικονομικών συγκυριών, θεωρείς ότι η υπερπληθώρα των θεατρικών παραστάσεων αποτελεί ένας θετικός παράγοντας;  

Σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει και δεν είμαι καθόλου εναντίον του αριθμού των παραστάσεων. Ούτως ή άλλως το θέατρο πάντα το κάναμε για τη ψυχή μας, κάτι που και εγώ η ίδια έμαθα στο ξεκίνημα μου. Θεωρώ ότι το θέατρο είναι παιδεία, πολιτισμός αλλά και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το κάθε τόπο. Όποιος ασχολείται με το θέατρο, μόνο κέρδος έχει επί της ουσίας για την ίδια του τη ψυχή. Όσον αφορά τα χρήματα  είναι κάτι για το οποίο όλοι πασχίζουμε. Αν ήθελα να είμαι πλούσια, φαντάζομαι θα έπαιζα συνέχεια λαχεία ή πιθανόν θα έκανα κάτι άλλο στη ζωή μου.

Mπορεί ο μεγάλος αριθμός των παραστάσεων να προκαλέσει σύγχυση στον θεατή με αποτέλεσμα να χάσει άλλες αξιόλογες δουλειές στον θεατρικό χάρτη;

Αυτό έχει να κάνει πολύ με την εποχή που ζούμε , με το συνολικό μάρκετινγκ αλλά και τις επιλογές των εκάστοτε παραγωγών. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να χαθεί ποτέ κάτι όταν κάνεις θέατρο. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης ” σημασία έχει η γνώμη του ενός” με το πλήθος προσωπικά να με αφορά στο επίπεδο του κοινωνικού γίγνεσθαι. Θα ήθελα να ρισκάρουμε περισσότερο σαν άτομα, όχι ότι δεν το κάνουμε καθώς σταδιακά βελτιωνόμαστε.

Έχεις περάσει όλα τα χρόνια της πορείας σου από τον χώρο της τηλεόρασης με σπουδαίες παραγωγές και ρόλους που έχουν αγαπηθεί στο έπακρον και παραμένουν μέχρι και σήμερα διαχρονικοί στα μάτια του κόσμου. Ένιωσες ποτέ κατηγοριοποίηση από το κόσμο σε κάτι συγκεκριμένο λόγω της μεγάλης επιτυχίας των τηλεοπτικών σου ρόλων;

Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα εισητήριο και να έρθουν στο θέατρο. Δεν με ενοχλεί να με θυμάται ο κόσμος από τους τηλεοπτικούς μου ρόλους. Στη ζωή μου έχω κάνει αρκετή πρόζα αλλά κάποιοι άνθρωποι ίσως να μην το γνωρίζουν γιατί δεν βλέπουν συχνά θέατρο, κάτι το οποίο δεν με ενοχλεί καθόλου διότι κάνω θέατρο πραγματικά για τη ψυχή μου με την εμπορική επιτυχία όταν προκύψει, να είναι πάντα καλοδεχούμενη. Όλες μου οι δουλειές ήταν επιλογή μου, είτε κρίθηκαν “ελαφριές” για κάποιους, είτε “σοβαρές” για κάποιους άλλους. Όλες μου τις δουλειές τις αγαπώ γιατί τις έκανα με πολύ δουλειά από πίσω και πολύ αγάπη.

Πριν λίγο διάστημα επέστρεψες στο τηλεοπτικό πεδίο σε ένα από τα επεισόδια της νέα σειράς του Π. Κοκκινόπουλου “Ου Φονεύσεις” στο Open Tv. Πως είδες το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο γύρω σου;

Αυτό που ζω με τον Π. Κοκκινόπουλο είναι κάτι μοναδικό, σαν να παίζω στο σινεμά! Πρόκειται για μια συνεργασία χρόνων με έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα. Είμαι σταθερή σε αυτά που πιστεύω αλλά μου αρέσει εξίσου και το κάτι καινούργιο στη δουλειά μας και αν μου τύχει κάτι το οποίο με ενδιαφέρει, σίγουρα θα το κάνω.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνωστό ότι Το Καφέ της Χαράς αλλά και το Λόγω Τιμής θα επιστρέψουν με ένα νέο κύκλο επεισοδίων στη μικρή οθόνη. Αν σου προτείναν να βρεθείς σε μια αναβίωση μιας σειράς στην οποία συμμετείχες, θα ήσουν θετική;

Λόγω του ότι έχω περάσει πάρα πολύ καλά σε όλες μου τις τηλεοπτικές δουλειές, όποια δουλειά και αν ήταν αυτή, θα με έβρισκε απολύτως σύμφωνη. Δε θα με πείραζε να μπω σε μια σειρά του παρελθόντος που θα επέστρεφε στο σήμερα γιατί με την ίδια λογική θα αφήναμε και τους φίλους μας με εμένα να κρατάω μέχρι και σήμερα δυνατές φιλίες από το χώρο τις οποίες δεν θέλω να τις αφήσω.

Tα τελευταία χρόνια η επικοινωνία έχει μεταφερθεί σε ένα νέο επίπεδο, σε αυτό των social media. Πως βιώνεις εσύ αυτή τη νέα τάση;

Σιγά-σιγά προσαρμόζομαι και εγώ σε αυτό το νέο πλαίσιο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν το βρίσκω ενδιαφέρον καθώς έχω περισσότερη επικοινωνία με το κόσμο μέσω μηνυμάτων που απαντώ η ίδια. Η εξέλιξη είναι πάντα καλοδεχούμενη, τώρα που ακριβώς θα φτάσει είναι κάτι το οποίο αλήθεια δεν μπορώ να γνωρίζω. Αν υπάρχει μέτρο σε όλα και ώριμη σκέψη από πίσω, τότε είναι όλα καλοδεχούμενα.

Πως διαχειρίζεσαι τις κριτικές που θα γραφτούν σήμερα για σένα και τη δουλειά σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζω να διαβάζω κριτικές αλλά αν πέσει κάτι στην αντίληψη μου, σίγουρα θα του δώσω σημασία και ανάλογα του τι έχω μπροστά μου, θα συμφωνήσω ή θα διαφωνήσω αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι που θα καθορίσει τα πράγματα. Τυχαίνει κάποιες φορές κάποιες κριτικές να κάνουν καλό ή κακό σε μια παράσταση αλλά όσον αφορά το δικό μου κομμάτι, φροντίζω πάντα τη δουλειά μου γιατί πάνω από όλα είμαι η δουλειά μου και γιαυτό πιστεύω ότι βήμα-βήμα καταφέρνω να είμαι καλά στη ζωή μου. Προσπαθώ πάντα να είμαι σωστή απέναντι στα πράγματα που έχω μπροστά μου.

Πως βλέπεις τα νέα παιδιά που κάνουν την είσοδο τους τη σημερινή εποχή στο επάγγελμα;

Χαίρομαι πολύ που μπαίνουν νέα παιδιά στο επάγγελμα γιατί είναι η ελπίδα. Τη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σε σχέση με το παρελθόν και γιαυτό οι νέοι πρέπει να είναι γενναίοι γιατί είναι Έλληνες και ξέρουν να είναι, να είναι γενναιόδωροι και όποιος το κάνει για τη ψυχή του σίγουρα θα αντέξει στο χρόνο και θα προοδεύσει.

Αν ο λόγος που το κάνεις αυτό, είναι για να γίνεις διάσημος, τότε με αυτή τη λογική ο καθένας μπορεί να γίνει διάσημος. Θέλω, ελπίζω και πιστεύω ότι τα παιδιά που σπουδάζουν θέατρο, το κάνουν για άλλους λόγους και όχι για το φαίνεσθαι.

Προβληματίζεσαι για το μέλλον του επαγγέλματος και για το τι πεδίο θα υπάρχει σε κάποια χρόνια στο χώρο;

Δε προβληματίζομαι ιδιαίτερα γιατί εκτός από το iq, υπάρχει και το eq το οποίο είναι πολύ ανεπτυγμένο στον άνθρωπο. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια αλλά αυτή τη στιγμή είμαι αρκετά αισιόδοξη.

Στη ζωή σου σήμερα χωράει ακόμα ένα καλλιτεχνικό όνειρο;

Το όνειρο μου είναι να είμαι ακόμα τυχερή και να συνεργάζομαι με τους ανθρώπους που έχω τόσα χρόνια κοντά μου και περνώ όμορφα. Εύχομαι να καταφέρνω να είμαι ενεργή και να κάνω όμορφες δουλειές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

H παράσταση Shirley Valentine συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς κάθε Δευτέρα στο Θέατρο Ριάλτο στην Αθήνα ενώ τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούμε μια περιοδεία σε αρκετά μέρη της χώρας. Από τις 14-17 Φεβρουαρίου θα βρεθούμε στον Πειραιά και στη πορεία θα βρεθούμε στο Λονδίνο και σε πολλές άλλες πόλεις οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Πως νιώθεις που η Shirley Valentine έχει αγαπηθεί τόσο θερμά από το κόσμο ο οποίος την αναζητάει σε όλη την Ελλάδα και μιλάμε για μια δουλειά που έχει καταφέρει να βρεθεί και στο εξωτερικό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;

Όλο αυτό που βιώνουμε είναι υπέροχο διότι μέσω της παράστασης
το μήνυμα της Shirley περνάει παντού το οποίο μας τονίζει “να μην αφήνεις τη ζωή σου αχρησιμοποίητη καθώς στην Ελλάδα βρίσκεται το φως, σε μια χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, τις επιστήμες το θέατρο και όλες τις τέχνες”. Το σημαντικό είναι ότι η Shirley είναι μέσα σε όλα και πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι γραμμένο από έναν Βρετανό, τον Willy Russel.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.