Tue. Oct 4th, 2022
Rate this post

Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με μια αξιόλογη πορεία στο καλλιτεχνικό χώρο όλα αυτά τα χρόνια και με μεγάλες επιτυχίες που ακόμα και σήμερα παραμένουν το ίδιο διαχρονικές στις προτιμήσεις του κόσμου. 

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ο Κώστας Μπίγαλης λίγο πριν το τέλος των επιτυχημένων του εμφανίσεων στο Acro, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Μετράτε 4 επιτυχημένους μήνες στο Acro παρέα με τον Γιώργο Σαμπάνη και μια ομάδα νέων και πολύ ταλαντούχων ατόμων .Τι έχετε λάβει από το μέχρι τώρα ταξίδι των φετινών εμφανίσεων;

Αρχικά όταν μου έγινε η πρόταση για να συμμετέχω σε αυτό το σχήμα είχα κάποιους ενδοιασμούς καθώς μιλάμε για ένα μαγαζί το οποίο απευθύνεται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα πιο νεανικό κοινό και έτσι είχα μια επιφύλαξη για το ποια θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσω. Όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζομαι σε χώρους οι οποίοι έχουν αφιέρωμα στα 80s και στα 90s μαζί με αγαπημένους μου φίλους όπως είναι η Πωλίνα , ο Δάκης, η Μαντώ αλλά και η Σοφία Αρβανίτη και έτσι γνωρίζω εξαρχής τι θα παρουσιάσω στο πρόγραμμα μου, με το κοινό να διασκεδάζει με τη ψυχή του και στηρίζει θερμά τις επιλογές μας.

Το φετινό πρόγραμμα στο Acro στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κάτι το οποίο με εξέπληξε θετικά και επιβραβεύτηκε από το κόσμο σε μεγάλο βαθμό. Βλέποντας την μεγάλη ανταπόκριση του φετινού σχήματος στο Acro, πιστεύω ότι θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε νέα σχήματα σαν και αυτό στο μέλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν ανάλογες προτάσεις για να βρεθείτε σε ένα σχήμα όπως το φετινό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν δεχόμουν τέτοιες προτάσεις . Θεωρούσα ότι δεν θα μπορώ να βρεθώ σε τέτοιους χώρους λόγω του ότι αυτοί οι χώροι απευθύνονται σε μια διαφορετική γενιά και με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο διασκέδασης κάτι που συνειδητοποίησα ότι τελικά είναι λάθος. Μπορώ άνετα να βρεθώ ξανά σε τέτοιου είδους μαγαζιά αρκεί να υπάρξει μια καλή συνεργασία όπως αυτή με τον Γ. Σαμπάνη και να υπάρξει και ένα ανάλογο ενδιαφέρον και από άλλους χώρους. Μου άρεσε πολύ η φετινή μουσική σύμπραξη επί σκηνής αλλά και ο ρόλος μου στο πρόγραμμα διότι με τα τραγούδια μου μετέφερα μια διαφορετική νότα μιας άλλης εποχής στο σήμερα.


Είστε από τους καλλιτέχνες που βιώσατε τη χρυσή εποχή στο επάγγελμα με την άνθιση των παραγωγών αλλά και τις πενθήμερες εμφανίσεις στους χώρους διασκέδασης. Πως βιώνετε σήμερα τη κρίση στο χώρο;

Η κρίση στο επάγγελμα μας δεν ξεκίνησε τώρα αλλά πολύ πριν την γενική κρίση λόγω του φαινόμενου της πειρατείας και πλέον αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε όλοι μας πως δισκογραφία δεν υπάρχει.Τη σημερινή εποχή θεωρώ τον εαυτό μου πολύ προνομιούχο και τυχερό όταν βλέπω ότι ο κόσμος στηρίζει και αγαπάει θερμά δικά μου τραγούδια τα οποία παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα. Ευχαριστώ πολύ το κόσμο που συνεχίζει και στηρίζει τη δουλειά μου γιατί και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από τη κρίση και προσπαθώ να βιοποριστώ μέσα από τη δουλειά μου.

Θα μπείτε σήμερα στη διαδικασία να κυκλοφορήσετε ένα νέο τραγούδι ή μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά;

Πιστεύω ότι για να μπορέσει ένας άνθρωπος σαν και μένα να παρουσιάσει κάτι νέο, θα πρέπει να έχει και το ανάλογο κίνητρο. Αυτή τη στιγμή θεωρώ πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο καθώς βλέπω ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί η δυναμική των κομματιών που έχω κυκλοφορήσει και έχει αγαπήσει ο κόσμος τόσα χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να γράψω μια μουσική για ένα θεατρικό έργο ή για αγγλόφωνα projects αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω αν μπορώ να ξεπεράσω την επιτυχία κομματιών όπως ήταν “του Αιγαίου τα blues”.

Αν υπήρχε μια ολοκληρωμένη δισκογραφία γύρω μας, τότε θα υπήρχε και το ανάλογο κίνητρο, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Δεν έχω την ανάγκη να κυκλοφορήσω ένα νέο κομμάτι στο youtube γιατί τα κομμάτια που έχω πει στο παρελθόν, παραμένουν “ζωντανά” μέχρι και σήμερα. Αν μου έρθει στο μέλλον μια νέα ιδέα, φυσικά και θα τη κυκλοφορήσω στο κόσμο.

Πως βλέπετε τη σημερινή νέα γενιά που θα ακολουθήσει το χώρο του τραγουδιού;
Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά σήμερα θα έπρεπε να ασχολούνται με μια κύρια δουλειά και να έχουν το τραγούδι ως δεύτερη ασχολία διότι με τα δεδομένα που επικρατούν, δεν είναι κάτι που θα τους εξασφαλίσει πολλά πράγματα. Πέραν από ελάχιστα ονόματα τα οποία προέρχονται από καλύτερες εποχές, δεν νομίζω ότι σήμερα μπορεί κάποιος να στηριχθεί εξ΄ ολοκλήρου σε αυτό το κομμάτι. Ο καθένας βέβαια ο οποίος έχει ταλέντο, μπορεί και επιβάλλεται να ασχοληθεί με αυτό και να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Προσωπικά θα πρότεινα σε αρκετά παιδιά για πρακτικούς λόγους να έχουν και ένα άλλο επάγγελμα στο οποίο θα βασίζεται η επιβίωση τους και από κει και πέρα να ακολουθήσουν ότι θέλουν και ότι τους κάνει ευτυχισμένους.

 

Θα ήσασταν θετικός σε μια ενδεχόμενη πρόταση για να βρεθείτε στη θέση μιας κριτικής επιτροπής ενός μουσικού talent show;

Αν μου γινόταν μια τέτοια πρόταση, θα την εξέταζα προσεκτικά και θα αναζητούσα κάτω από ποιες προυποθέσεις στηνόταν ένα τέτοιο project. Δεν είμαι προκατειλημμένος απέναντι σε κάτι απλώς δεν θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών προγραμμάτων ενδιαφέρονται πολλές φορές να αναδείξουν ένα νέο πρόσωπο προς τα έξω.

Θα προτιμούσα να δω ένα πιο αξιόλογο πρόγραμμα το οποίο να μην είναι κατ΄ ανάγκη διαγωνισμός τραγουδιού αλλά σύνθεσης, από το οποίο ξεκινάνε όλα. Το τραγούδι είναι βιτρίνα αλλά πίσω από αυτό υπάρχουν και οι άνθρωποι που γεννούν τα τραγούδια και χωρίς αυτά δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχω δει τόσα χρόνια ένα τηλεοπτικό show που να αφορά τη σύνθεση του τραγουδιού παρά μόνο τους τραγουδιστές.

Τι απαντάτε στην “έπαρση” ενός νέου ατόμου;

Ποτέ μου δεν πίστεψα στον όρο “star”. Το επάγγελμα μας έχει μια αρχή , μια άνοδο και μια αναπόφευκτη πτώση, κάτι για το οποίο ήμουν απόλυτα συνειδητοποιημένος από πολύ νωρίς. Μέσω αυτού επιβίωσα και σε ψυχολογικό κομμάτι όταν ήρθε η πτώση η οποία δεν ήταν δική μου πτώση κατ’΄ανάγκη αλλά του γενικότερου συστήματος γύρω μας. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους έρχονται και διάφορες κρίσεις αλλά και αναπάντεχα γεγονότα τα οποία δεν μπορεί κανείς μας να τα προβλέψει. Το να έχεις μια σταθερή αξία σε σχέση με το τρόπο που σε βλέπει ο κόσμος, είναι κάτι που προσωπικά το βίωσα αλλά μέσω και διάφορων πτώσεων.

Ακούγοντας σήμερα ραδιόφωνο, ξεχωρίζετε νέες φωνές;

Θεωρώ ότι ο Γ. Σαμπάνης με τον οποίο συνεργαζόμαστε μαζί, είναι ένας πολύ καλός τραγουδιστής. Πριν συνεργαστώ μαζί του, ομολογώ ότι δεν τον γνώριζα πολύ καλά αλλά είχα ακούσει κάποια τραγούδια του στην αγορά. Η αξία του βρίσκεται στο γεγονός ότι εκτός από δημιουργός είναι και ένας εξαιρετικός τραγουδιστής με τη φωνή του να περιέχει αρκετό συναίσθημα, κάτι που έχει μεγάλη σημασία γιατί σε κάνει να τον ξεχωρίσεις. Από τα υπόλοιπα ονόματα στο μουσικό πεδίο μου αρέσει πολύ ο Κ. Αργυρός αλλά και ο συχωρεμένος Π. Παντελίδης.

Για μένα το κριτήριο είναι η ψυχή και αν μια φωνή μου δημιουργεί συναισθήματα. Λόγω του ότι μεγάλωσα σε μια μικροαστική γειτονιά, μου αρέσουν και τα λαικά τραγούδια ασχέτως αν δεν τα ερμηνεύω στο δικό μου πρόγραμμα. Μου αρέσει το οτιδήποτε αυθεντικό και αυτό που μου ενεργοποιεί διάφορα συναισθήματα. Για μένα ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα έχει νόημα όταν δημιουργεί συναισθήματα και όχι αποκλειστικά για λόγους που αφορούν το κομμάτι της διασκέδασης. Πάντοτε ψάχνω το βάθος σε ένα δημιούργημα.

Έχετε ακόμα στη ζωή σας κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο;

Πάντοτε υπάρχουν όνειρα! Είμαι πάντα δημιουργός και μετά εκτελεστής οπότε δημιουργικά τα όνειρα δε σταματούν ποτέ. Σκέφτομαι πολλές φορές μήπως μπορούσα να δημιουργήσω οργανική μουσική δίχως στίχους κάτι το οποίο μου αρέσει πολύ ως ιδέα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έπειτα από το τέλος των εμφανίσεων μας στο Acro, θα βρεθώ στο Κύτταρο μαζί με τον Δάκη, τη Μαντώ και τη Πωλίνα για 3-4 εμφανίσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ