Mon. Oct 3rd, 2022
Rate this post

Aπό τους ηθοποιούς που κάθε νέο τους βήμα αποτελεί και μια διαφορετική πρόταση για το κοινό.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δοκιμαστεί σε πολλά και διαφορετικά είδη στον χώρο με τον κόσμο να τον επιβραβεύει κάθε φορά για το πηγαίο του ταλέντο αλλά και για την ιδιαίτερη του ευγένεια που έχει ως άνθρωπος.

 

Ο αγαπημένος Γιώργος Κοψιδάς λίγο πριν το τέλος των επιτυχημένων παραστάσεων του έργου “Ερωτευμένος Σαίξπηρ” το οποίο παρουσιάζεται στο “Θέατρον” στον Ελληνικό Κόσμο, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Από την έναρξη της σεζόν βρίσκεσαι στο Θέατρον στον Ελληνικό Κόσμο με τη παράσταση Ερωτευμένος Σαίξπηρ, μια δουλειά η οποία έχει αγαπηθεί σε μεγάλο βαθμό από κριτικούς και κοινό. Τι είναι αυτό που κρατάς από το μέχρι τώρα ταξίδι της παράστασης;

Aπό το πρώτο τηλεφώνημα του Γιάννη Κακλέα είπα απευθείας ναι διότι είναι ένας σκηνοθέτης που χαίρομαι πολύ να δουλεύω μαζί του, αυτή είναι η τρίτη μας συνεργασία, αλλά και γιατί μου άρεσε πολύ η ταινία αλλά και ο ρόλος ο οποίος μου προτάθηκε. Η παράσταση είναι γραμμένη κινηματογραφικά καθώς έχει αρκετές μικρές σκηνές οι οποίες δεν κάνουν καθόλου βαρετή την εξέλιξη της ιστορίας στα μάτια του θεατή.

Το πρώτο πράγμα που νιώθω από το μέχρι τώρα ταξίδι της παράστασης είναι πολύ αγάπη και χαρά το οποίο μπορεί να ακούγεται κάπως κοινότυπο αλλά πραγματικά για μένα όλη η ομάδα γύρω μου είναι μοναδική και αυτό με κάνει να χαίρομαι κάθε φορά που έρχομαι στη δουλειά μου. Από 21 Αυγούστου που ξεκινήσαμε τις πρόβες μας μέχρι και σήμερα έχουμε ένα υπέροχο κλίμα συνεργασίας που ακόμα και τις μέρες που δεν παίζουμε, στέλνουμε συνεχώς μηνύματα μεταξύ μας , κάνουμε πλάκες, βγαίνουμε μαζί… Πρόκειται για μια ξεχωριστή ομάδα με πρώτο τον Β. Χαραλαμπόπουλο που είναι ένας υπέροχος και άκρως γεναιόδωρος άνθρωπος, τη Έλλη Τρίγγου που είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα, την Μ. Λιβανού η οποία πρόκειται για μια αγαπημένη παρουσία χρόνια τώρα στο χώρο, τον Ν. Ορφανό ο οποίος είναι ένας απολαυστικός τύπος , την λατρεμένη Μ. Αδαμάκη με την οποία συνεργαζόμαστε 3η φορά, τον Σ. Πατσίκα και τον Θ. Μπίρκο που έχουμε ξαναδουλέψει παρέα και τους αγαπώ, τον Κ. Μπούντα, την Δ. Λημνιού, την Α. Τρομπούκη αλλά και όλους τους υπόλοιπους, πολύ ταλαντούχους συντελεστές.

Το σημαντικό σε αυτή τη παράσταση είναι ότι δεν επικεντρώνεσαι μόνο στα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια των ηθοποιών αλλά ταξιδεύεις και με την ιστορία του έργου.

Σε αγχώνει όταν βρίσκεσαι σε μια παράσταση η οποία καθ΄όλη τη διάρκεια της έχει χαρακτηριστεί “sold-out”, θέτοντας τον προσωπικό πήχη κάθε φορά και πιο ψηλά;

Ως άνθρωπος δίνω κάθε φορά τον καλύτερο μου εαυτό μου σε ότι και να κάνω γιατί δεν μπορώ να λειτουργήσω αλλιώς. Λόγω του ότι ασχολήθηκα με την υποκριτική σε μεγάλη ηλικία, τρέφω μεγάλο σεβασμό στο ίδιο το θέατρο και θεωρώ την ενασχόληση μου με αυτό το κομμάτι μεγάλο δώρο. Είτε οι θεατές είναι λίγοι είτε πολλοί, θα παίξω με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα κάνω σε καμία περίπτωση οικονομία στο τρόπο που παίζω. Σίγουρα όταν το θέατρο είναι γεμάτο από κόσμο, τότε παίρνεις μεγάλη ενέργεια από το κοινό η οποία σε ανεβάζει προσωπικά και την οποία επιστρέφεις την ίδια στιγμή.

Ο χαρακτηρισμός sold-out δεν είναι κάτι που με αγχώνει. Ίσα-ίσα με γεμίζει μεγάλη χαρά που το έργο επικοινωνείται στο κόσμο.

Ποια είναι τα σχόλια που έχεις λάβει από το κόσμο όσον αφορά τη παράσταση;

Μέχρι τώρα έχω ακούσει καταπληκτικά σχόλια από το κόσμο. Από την αρχή ρωτούσα τη γνώμη του κόσμου ο οποίος μου μετέφερε ότι παρότι η διάρκεια του έργου είναι μεγάλη, δεν υπήρξε ποτέ στιγμή μονοτονίας καθώς οι σκηνές εναλλάσονται από το γέλιο στη συγκίνηση και ότι όλοι ταξιδέψανε με την ιστορία.

 

Έχεις περάσει όλα αυτά τα χρόνια από το χώρο της τηλεόρασης με αγαπημένες σειρές και ρόλους οι οποίοι παραμένουν μέχρι και σήμερα διαχρονικοί στα μάτια των θεατών. Πως βλέπεις το σημερινό τηλεοπτικό πεδίο;

Tα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στο χώρο είχε σταματήσει να υπάρχει ενεργά η μυθοπλασία στους δέκτες μας. Από τη περσινή σεζόν παρατηρείται έντονα μια διάθεση για να στηριχθεί η μυθοπλασία κάτι που είναι αρκετά ελπιδοφόρο για όλους μας και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μακάρι σιγά-σιγά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να γίνονται όχι μόνο πολλές δουλειές αλλά και αξιόλογες ποιοτικά.

Λόγω ότι στο εξωτερικό πλέον γίνονται πολύ ιδιαίτερες δουλειές, είναι πολύ ωραίο αυτό να εμπνεύσει και την δική μας αγορά, παρουσιάζοντας ανάλογες δουλειές με μια ωραία αισθητική. Θεωρώ ότι ο κόσμος επιβραβεύει πάντα μια καλή προσπάθεια καθώς έχει κριτήριο και κανείς δεν μπορεί να τον κοροιδέψει.

Πώς νιώθεις όταν ο κόσμος σου μιλάει για παλαιότερους σου ρόλους στο γυαλί οι οποίοι μέχρι και σήμερα είναι αγαπητοί μέσω των επαναλήψεων;

Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και το παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι πολλές φορές ο κόσμος με χαιρετάει προσφωνώντας με με το όνομα του ρόλου που έχει αγαπήσει πιο πολύ. Όλο αυτό έχει μεγάλη πλάκα και μόνο χαρά μπορεί να με κάνει να νιώσω.

Οι τηλεοπτικοί ρόλοι σε βοήθησαν στη πορεία σου στο θέατρο και στο να δοκιμαστείς και σε διαφορετικά πράγματα;

Όλοι οι ρόλοι μου έχουν δώσει κάτι , μια εξέλιξη και ένα εφόδιο για τα επόμενα που θα έρθουν. Βρίσκομαι 16 χρόνια στο χώρο και δεν έχω σταματήσει να δουλεύω και να εκπαιδεύομαι μέσα από τη δουλειά μου.

Πώς βλέπεις την νέα γενιά που ασχολείται σήμερα με το κομμάτι της υποκριτικής;

Τη σημερινή εποχή πάρα πολλά παιδιά βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο καθώς μέσω των δραματικών σχολών αποκτούν μια βάση για όλα τα είδη του θεάτρου. Οι δραματικές σχολές βοηθούν πολύ τα νέα παιδιά να γνωρίσουν τις δεξιότητες τους σε πολλά είδη.

Πώς διαχειρίζεσαι τις σημερινές κριτικές που θα γραφτούν για τη δουλειά σου σε σχέση με τα πρώτα βήματα στο χώρο;

Νομίζω ότι όλα έχουν να κάνουν με το κατά πόσο έχεις δουλέψει με σένα τον ίδιο και τα δικά σου θέματα. Αν κάποιος μας πει κάτι άσχημο με αγνή πρόθεση και αυτό μας στεναχωρήσει, τότε κάτι έχει ακουμπήσει μέσα μας με τον ίδιο απλά να μας το υπενθύμισε και να το έφερε στην επιφάνεια και με εμάς να καλούμαστε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας για την επίλυση του.

Παλαιότερα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη των άλλων και όπως χαιρόμουν με τις θετικές κριτικές έτσι στεναχωριόμουν με τις άσχημες. Σήμερα βρίσκομαι σε ένα σημείο που είμαι αρκετά κεντραρισμένος και δεν επηρεάζομαι από κάτι θετικό ή αρνητικό που θα ακούσω. Ακούω τα πάντα και προσπαθώ μέσα από τα αρνητικά τα οποία έχουν ουσία να βελτιώνομαι. Αν πάλι κρύβουν μια είδους εμπάθεια, τότε είναι θέμα του καθενός οπότε δεν θα το πάρω προσωπικά. Πλέον κρατάω μια απόσταση από τα όσα γράφονται και δεν επηρεάζομαι σε μεγάλο βαθμό από το καθετί, κάτι το οποίο κέρδισα διότι πίστεψα πιο πολύ στον εαυτό μου και στις δυνατότητες μου. Οπότε ούτε αν ακούσω μια άσχημη κριτική δεν θα διαλυθώ ούτε και αν ακούσω μια “αποθεωτική” κριτική, θα πετάξω στα σύννεφα! Θα χαρώ άλλα μέχρι εκεί!

Χωράει σήμερα στη ζωή σου ένα καλλιτεχνικό όνειρο;

Zω ρουφώντας τη κάθε στιγμή όσο περισσότερο μπορώ και παίζω κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία μου παράσταση. Με αυτή τη λογική εκτός του ότι αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον χρόνο, ότι κάνεις αποκτά μια άλλη ποιότητα διότι το κάνεις με όλη σου την συνειδητότητα. Ζώντας έτσι απολαμβάνω πολύ περισσότερο ότι κάνω, μπαίνοντας πολύ πιο βαθιά σε αυτό που κάνω και ζω πιο έντονα την κάθε στιγμή.

Σίγουρα κάνω όνειρα για πολλά πράγματα. Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να ταξιδεύω σε όλο τον πλανήτη και να κάνω γυρίσματα για κινηματογραφικές ταινίες. Λατρεύω αυτήν τη ζωή…να κάνω ρόλους που να μεταμορφώνομαι τόσο πολύ που να είμαι αγνώριστος, κάτι που μόνο ο κινηματογράφος μπορεί να σου προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια έχω παίξει σε αρκετές ξένες παραγωγές οπότε προσπαθώ και χτίζω κάποιες βάσεις ώστε να μπορώ να ακολουθήσω το συγκεκριμένο μονοπάτι στο μέλλον.

Χαίρομαι πολύ που όλα αυτά τα χρόνια έχω δοκιμαστεί σε πολλά θεατρικά είδη. Οι επιλογές που έχω κάνει έως τώρα ήταν σε πολλά και διαφορετικά είδη διότι μου αρέσει να δοκιμάζω τις δυνατότητες μου σε καινούργια πράγματα.

Αν δεν έρθει μια πρόταση σήμερα που να σε ικανοποιεί 100% καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά, είσαι διατεθειμένος να μείνεις εκτός για κάποιο χρονικό διάστημα;

Aυτό το εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια. Έχω πει και όχι σε δουλειές που φαινομενικά έδειχναν πολύ καλές. Λόγω του ότι αποφασίζω βάση ενστίκτου, αν διαισθανθώ για κάτι ότι δεν μου ταιριάζει θα πω όχι. Πολλές φορές έχω πει όχι σε μια δουλειά που αρχικά φαινόταν αρκετά αξιόλογη, αλλά εγώ ένιωθα στο στομάχι μου ότι κάτι δεν μου αρέσει και τις επόμενες μέρες μου ήρθε μια καλύτερη πρόταση και αυτό το οποίο ακριβώς αναζητούσα.

Αν επιλέξω βάση της λογικής, ενδέχεται να κάνω και λάθος οπότε προτιμώ να ακολουθώ το ένστικτο μου. Χρόνο με το χρόνο παρατηρώ ότι οι δουλειές που βρίσκομαι έχουν στόχο την εξέλιξη μου ως καλλιτέχνη αλλά και ως ανθρώπου!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ο ‘Ερωτευμένος Σαίξπηρ’ ολοκληρώνει τη πορεία του τις 31 Μαρτίου στο Θέατρον στον Ελληνικό Κόσμο και θα παιχτεί ολόκληρο τον Μάιο στην μόνη Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη ενώ η παράσταση ‘Τα Δάση στα Γόνατα’ του Άκη Δήμου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζεται μέχρι τις 23 Απριλίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Γίνονται κάποιες συζητήσεις για κάποια νέα projects στο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό πεδίο αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο.Ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συζήτηση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ