Tue. Mar 21st, 2023
Rate this post

Ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του με φοβερές επιτυχίες στο ενεργητικό του και συνεργασίες ζωής οι οποίες κάθε φορά τον πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ο ξεχωριστός Σπύρος Μπιμπίλας με αφορμή την μεγάλη επιτυχία του έργου “Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες” το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο Βέμπο, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Βρίσκεσαι αρκετούς μήνες στο Θέατρο Βέμπο με το έργο Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, μια δουλειά που έχει αγαπηθεί θερμά από το κόσμο. Τι έχεις πάρει από το μέχρι τώρα ταξίδι της παράστασης;

Νιώθω ένα μεγάλο ενθουσιασμό διότι κάνουμε το κόσμο να διασκεδάζει και να γελάει με τη καρδιά του κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες που διανύουμε. Είναι κάτι που κάνουμε και εμείς με όλη μας την καρδιά και αυτό μεταδίδεται και στο κόσμο. Όταν εισπράττεις τέτοια ευχαρίστηση από το κόσμο, είσαι πραγματικά ευτυχισμένος.

Σε αγχώνει όταν βρίσκεσαι σε μια δουλειά που έχει χαρακτηριστεί όλο αυτό το διάστημα “sold-out”;

Mόνο χαρά μπορώ να νιώσω! Είτε έχουμε πολύ κόσμο, είτε πολύ για μένα είναι το ίδιο με την ευχαρίστηση να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπεις ένα γεμάτο θέατρο. Εμείς οι ηθοποιοί έχουμε πάντα την ίδια απόδοση πάνω στη σκηνή ανεξάρτητα από τον αριθμό των θεατών.

Πως βλέπεις την πορεία του ελληνικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια με την υπερπληθώρα των θεατρικών παραγωγών στην Αθήνα;

Δεν βλέπω και τόσο καλή την πορεία του. Όταν η δουλειά μας μεταβάλλεται σε ερασιτεχνισμό, δεν είναι τόσο θετικό το κλίμα για τους ηθοποιούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται στο θέατρο με τους ηθοποιούς να αναγκάζονται να δουλεύουν με εξευτελιστικές απολαβές. Από την μία είναι ελπιδοφόρο ότι πολλά άτομα ασχολούνται με τις τέχνες αλλά από την άλλη δεν μπορούν όλοι να βιοποριστούν από αυτό το επάγγελμα και ο άνθρωπος πρέπει να βιοπορίζεται από αυτό που έχει επιλέξει να εργάζεται. Το θέατρο δεν είναι απλά ένα χόμπυ αλλά είναι και μια κύρια εργασία.

Όταν οι χιλιάδες ηθοποιοί που υπάρχουν στην αγορά οργανώνουν μέσω μικρών ομάδων τα δικά τους έργα και θέατρα τα οποία είναι στην ουσία τόποι δουλειάς και έρευνας όχι πάντα τόσο καλής, τότε αυτό σημαίνει ότι κάνουν αυτή τη δουλειά με ερασιτεχνισμό και όχι καθαρά επαγγελματικά. Μέσα σε ένα χειμώνα έχουμε πάνω από 1500 παραστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να δει κανείς. Όταν εγώ ξεκίνησα στο χώρο υπήρχαν 5 ομάδες επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ σήμερα υπάρχουν 1000 στις οποίες επικρατεί το απόλυτο χάος. Στη σημερινή εποχή πολλά από τα νέα άτομα που μπαίνουν στο επάγγελμα δημιουργούν αμέσως μια ομάδα και αυτοχρίζονται πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες, κάτι που δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για το ίδιο το θέατρο.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις ως θεατής σε μια παράσταση;

Προσωπικά βλέπω όλα τα είδη θεάτρου. Αυτό που παρατηρώ πάντα σε μια παράσταση είναι η ενέργεια των ηθοποιών και όχι τα σκηνικά και τα κοστούμια που τους πλαισιώνουν. Βλέπω πάντα το τρόπο που παίζουν οι ηθοποιοί και αν υπάρχει σπίθα στα μάτια τους γιατί έχω δει και περιπτώσεις ατόμων που βαριούνται και δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη σκηνή. Σήμερα στο θέατρο παρουσιάζονται εξαιρετικά πράγματα και από νέους ανθρώπους με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παράσταση Χαρτοπόλεμος την οποία θεωρώ ως μια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια και η οποία αποτελείται από νέα άτομα.

Φέτος στη τηλεόραση παρατηρείται έντονα μια στροφή προς τη μυθοπλασία έπειτα από μια σειρά ριάλιτι προγραμμάτων. Πως βλέπεις το φετινό τηλεοπτικό πεδίο; Ξεχωρίζεις κάτι στο ζάπινγκ;

Ανοίγω σπανίως τη τηλεόραση είτε για να ακούσω μια είδηση ή αν παίζεται κάτι ιδιαίτερο όπως μια συνέντευξη ενός προσώπου. Δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο σήριαλ τελευταία πέραν κάποιων σειρών τις οποίες έχω δει αποσπασματικά. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι επικρατεί μια προχειρότητα στις παραγωγές. Δεν λέω ότι τα σήριαλ που υπήρξαν την δεκαετία του 90, ήταν όλα τους αξιόλογα αλλά όταν ξεκίνησα στο χώρο οι σειρές που γίνονταν στην ΕΡΤ θύμιζαν κινηματογραφικές ταινίες ως προς τη ποιότητα τους και το στήσιμο τους. Τώρα πια οι ρυθμοί που επικρατούν χαρακτηρίζονται από μια ευκολία.

Δεν μου λείπει η τηλεόραση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παίξω ως επαγγελματίας σε μια νέα σειρά που θα μου προταθεί. Δεν λείπω από το κομμάτι της τηλεόρασης διότι καθημερινά μέσω της δουλειάς μου και των συνεντεύξεων μου στα μέσα, είμαι ενεργός. Μέχρι και σήμερα στη ζωή μου έχω παίξει σε 160 σήριαλ τα οποία συνεχώς επαναλαμβάνονται στο τηλεοπτικό πεδίο και έτσι ο κόσμος συνεχίζει και με παρακολουθεί.

Πως βλέπεις τη σημερινή νέα γενιά που κάνει την είσοδο της στο επάγγελμα;

Tα νέα παιδιά είναι αξιοθαύμαστα. Τα παιδιά μπαίνουν στον χώρο με μια τρομερή όρεξη για κάτι που δεν μπορούν να γνωρίζουν πως είναι. Τα θαυμάζω πολύ αλλά από την άλλη δυστυχώς τα λυπάμαι διότι έχουν πέσει πάνω σε μια οικτρή εποχή για την οποία ευθύνεται η παλαιότερη γενιά αλλά και η νεότερη καθώς συντηρεί αυτή τη κατάσταση και δεν κάνει κάτι για να αλλάξει προς το καλύτερο. Την σημερινή γενιά την ενδιαφέρει μόνο να ξεφύγει από την χώρα και να μην αγωνιστεί ώστε να αλλάξει τα πράγματα αλλά και η δική μας γενιά έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί  ισοπέδωσε πραγματικά τα πράγματα γύρω μας.

Υπάρχει η λογική της ευκολίας και του ελάχιστου κόπου;

Βεβαίως και υπάρχει. Παρατηρώ ότι κάποιες νέες ομάδες κατευθύνονται αμέσως σε πολύ δύσκολες και απαιτητικές δουλειές τις οποίες λόγω του ότι τις προσεγγίζουν με ευκολία, τις καθιστούν ευτελείς κάτι που γίνεται πολύ συχνά.

Όταν παρακολουθώ παραστάσεις , το κάνω με πολύ αγάπη και με καμία επικριτική ματιά. Όταν όμως ολοκληρωθεί η παράσταση και συνειδητοποιήσω ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο καλό, κάθομαι και το συζητάω με τα παιδιά με πολύ αγάπη για να τους δώσω να καταλάβουν σε τι πρέπει να βελτιωθούν.Στις μέρες μας υπάρχουν και ομάδες πολύ ψαγμένες και δουλεμένες οι οποίες πάνε το θέατρο πιο μπροστά.

Εν έτη 2019 τι είναι αυτό που ακόμα σε γοητεύει στη δουλειά σου και τι είναι αυτό που σε απωθεί;

Mε γοητεύει το ότι εγώ γίνομαι ευτυχισμένος μέσα από τη δουλειά που διάλεξα από παιδί και ότι και αν συμβεί, θα συνεχίσω να την κάνω διότι αυτό με γεμίζει χαρά. Σίγουρα υπάρχουν κατά καιρούς δυσκολίες στο επάγγελμα αλλά τίποτα δεν με ρίχνει κάτω. Δεν ήμουν ποτέ ένας ηθοποιός που επικεντρωνόμουν στα μεγάλα κασέ. Με ενδιέφερε μόνο να έχω τα απαιτούμενα χρήματα για να μπορώ να ζω αξιοπρεπώς και να περνώ καλά. Συνεχίζω να δουλεύω μέχρι και σήμερα και για βιοποριστικούς λόγους αλλά και γιατί μου αρέσει πολύ η δουλειά μου και δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να κάτσω σπίτι μου.

Aυτό που θα με χάλαγε στη δουλειά μου είναι το να έχω από πάνω μου έναν πρωταγωνιστή ο οποίος θα μου δημιουργούσε πρόβλημα. Δεν ανέχομαι τα καπελώματα. Στο παρελθόν έζησα αντίστοιχες καταστάσεις τις οποίες ανέχτηκα αλλά σήμερα θέλω να περνάω ευτυχισμένα κάνοντας αυτό που αγαπώ πολύ. Μου αρέσουν πολύ οι ομαδικές δουλειές όπως είναι η φετινή συνθήκη με το έργο Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες στο Θέατρο Βέμπο.

Χωράει ακόμα στη ζωή σου ένα καλλιτεχνικό όνειρο;

Έχω πάρα πολλά όνειρα. Μου αρέσει να κάνω ωραίες συνεργασίες και να παίξω πολύ κάποιους ρόλους όπως είναι ο τρελός από τον Βασιλιά Ληρ, η Δεσποινίς Μαργαρίτα αλλά και άλλους πολλούς. Θα ήθελα να κάνω πολύ σινεμά και να βρίσκομαι σε πολύ όμορφες συνεργασίες.

Όλα τα χρόνια της πορείας σου έχεις καταφέρει να λάβεις μεγάλη αγάπη από τους συναδέλφους σου και να παραμένεις μέχρι και σήμερα μια πολύ αγαπητή παρουσία του χώρου. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

Είμαι πολύ ευτυχής διότι όλα αυτά τα χρόνια έχω εισπράξει στο μέγιστο βαθμό την αγάπη των συναδέλφων μου. Εκτιμώ πολύ την αγάπη που δέχομαι από όλους τους ηθοποιούς γιατί και εγώ με την σειρά μου είμαι ένας άνθρωπος που τρέχω συνεχώς και παρίσταμαι σε αρκετές σημαντικές διοργανώσεις για να εξυπηρετήσω και να επικοινωνήσω τα θέματα του επαγγέλματος μας. Οι ηθοποιοί με έχουν μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά κάτι που ισχύει και στη δική μου περίπτωση φυσικά.

Πως βλέπεις την πορεία του επαγγέλματος τα επόμενα χρόνια; Eίσαι αισιόδοξος;

Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια έχω κάνει μια μεγάλη και πολυσχιδή πορεία 40 ετών στο χώρο και έχω περάσει από όλα τα είδη θεάτρου με την κάθε συνεργασία που έρχεται να συνεχίζει να με γεμίζει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. Κάθε φορά ακούω τις προτάσεις που μου γίνονται και καταλήγω σε αυτό που θα μου κεντρίσει πιο πολύ το ενδιαφέρον.

Αντιμετώπισες κατηγοριοποίηση σε κάτι συγκεκριμένο;

Ποτέ μου δεν έμεινα προσκολλημένος σε ένα είδος θεάτρου. Με την ίδια άνεση βρισκόμουν σε έργα του Σαίξπηρ και του Τσέχωφ και αργότερα βρισκόμουν σε δουλειές με τον Χ. Κλυνν και με τον Μ. Σεφερλή. Νιώθω μεγάλη χαρά που ως ηθοποιός τα γεύτηκα όλα ενώ κάποιοι άλλοι ηθοποιοί δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Πολλοί θεωρούν ότι το να παίξεις με τον Μ. Σεφερλή είναι κάτι πολύ άσχημο ενώ εγώ δουλεύοντας με αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο αποκόμισα πολλές και σημαντικές εμπειρίες.

Πως βλέπεις την νέα τάση της επικοινωνίας με τα social media να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας;

Προσπαθώ να είμαι πιο κοντά στη ζωή μου και γιαυτό είμαι κοντά στους νέους. Χρησιμοποιώ αρκετά το διαδίκτυο και θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη δουλειά μας. Όταν έκανα τον μονόλογο με το έργο Το Παγκάκι, έκανα πολλούς θεατές φίλους μου τους οποίους γνώρισα μέσα από το διαδίκτυο και κάποιοι μάλιστα έγιναν και φίλοι ζωής για μένα. Το διαδίκτυο μπορεί από την μια να έχει πολλά μειονεκτήματα αλλά από την άλλη έχει και πολλά θετικά στοιχεία αρκεί να τα ανακαλύψεις.

Θα μπεις στο διαδίκτυο για να πεις ανοιχτά τη γνώμη σου για σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία μας;

Πολύ συχνά λέω τη γνώμη μου και αρκετές φορές έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς δυο φορές μου έχουν κλειδώσει τον λογαριασμό μου στα social media λόγω της γνώμης μου σε κάποια θέματα. Παρότι κάποιες φορές οι απόψεις μου για κάποια θέματα θεωρούνται ιδιαίτερες για ότι επικρατεί στη χώρα, ο κόσμος εκτιμάει την ειλικρίνεια μου και τη ευγενική μου στάση απέναντι στα πράγματα. Έτσι οι ιδέες μου παρόλο που μπορεί να είναι διαφορετικές από των υπολοίπων γίνονται σεβαστές από το κόσμο που με παρακολουθεί και αυτό είναι το πιο μεγάλο χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, το ότι μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικές θέσεις και απόψεις και να συνυπάρχουμε άνετα.

Όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός, δεν τίθεται κανένα άλλο πρόβλημα. Για μένα οι μεγάλες αξίες στη ζωή μου είναι η αλήθεια, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός. Αν υπήρχαν αυτά τα 3 στοιχεία, η ζωή των ανθρώπων θα ήταν πολύ καλύτερη σε όλο το πλανήτη της γης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Βρίσκομαι σε συζητήσεις για τους επόμενους μήνες για κάποια projects που μου έχουν προταθεί αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.