ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ… ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ?
“Το εξηγούσα αυτό όταν το χόρευα” απάντησε κάποτε η περίφημη χορεύτρια Margot Fonteyn, όταν ρωτήθηκε τι συμβόλιζε η χορογραφία της. Σε μια καταξιωμένη μπαλαρίνα, δε χρειάζεται η επίδειξη και η παρουσίαση. Αφήνει το σώμα της να μιλήσει μόνο του.
Tchaikowsky – Swan Lake, Act 4 – Pas de deux /Rudolf Nureyev – Margot Fonteyn 1966
Πόσο ισχύει αυτό για τους θεατές? Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει για την παράσταση και τους καλλιτέχνες?
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Λονδίνου Dance Festival,
ασχολήθηκε μαυτό το θέμα και το ερεύνησε σε βάθος. Στην παράσταση της πρεμιέρας Unknown Pleasures, μια παράσταση του μπαλλέτου της Λωραίνης , παρουσίασε σε 5 νέες επιτροπές μια δημιουργία με χορογράφους των οποίων οι ταυτότητες παρέμειναν μυστικές.
Οι θεατές δε γνωρίζαν καμμία πληροφορία για την παρασταση, μόνο ότι είναι ένα μείγμα γνωστών επαγγελματιών με ερασιτέχνες, γυναίκες με άνδρες. Αλλά αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με την όλη διαφημιστική καμπάνια που γίνεται σε κάθε παράσταση για να προσελκύσει το κοινό. Διαφημιστικά τρέηλερς, αφίσες, ραδιφωνικά σπότς, άρθρα. Τα ονόματα είναι αυτά τα οποία πουλάνε εισιτήρια. Για παράδειγμα ο φημισμένος χορογράφος Wayne McGregor, άλλαξε το όνομα της επιχείρησης του απο το απλο όνομα σε Studio Wayne McGregor, στοχεύοντας σαυτή τη δημοσιότητα. Ελεύθερη απο προκαταλήψεις αυτή η ιδέα ακούγεται σωστή, αλλά στοχεύοντας οι ψυχολόγοι στο θέμα της ευχαρίστησης και της ψυχαγωγίας, ισχύρίζονται ότι άν θέλουμε να πάρουμε το μέγιστο της ψυχαγωγίας μας απο κάτι, πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο και αυτό που προσδοκούμε να πάρουμε ειναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε.
Μιά πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Goldsmiths, έδειξε ότι σε θεατές που δόθηκαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες για τη παράσταση και τούς δημιουργούς ενός νέου χορευτικού κομματιού, αυτοί έδωσαν περισσότερη προσοχή και την απόλαυσαν καλύτερα.
Έτσι εάν δεν ξέρετε τίποτα για αυτό που θέλετε να παρακολουθήσετε, τι είναι αυτό που τελικά σας μένει?
Ότι είστε εντελώς έξω απο τα λογικά και συναισθηματικά σας πλαίσια, γι’ αυτό πρέπει να είστε πιο “ανοικτοί” και πρέπει να δεχόσαστε με ευκολία μερικά πράγματα που δεν τα περιμένατε.