25/07/2021

CheckinArt

art & culture magazine

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ:”ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ”

Οι θεατρικές αλλά και τηλεοπτικές της δουλειές όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να βρίσκονται στο επίκεντρο των επιλογών του κόσμου με την ίδια να παραμένει αυθεντική και να μην έχει σταματήσει στιγμή να αγαπάει αυτό που κάνει.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η ξεχωριστή Φωτεινή Μπαξεβάνη με αφορμή τις επιτυχημένες παραστάσεις των έργων “Η Κυρά Της Ρω”  αλλά και “Το Παγκάκι”, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

 

Την φετινή σεζόν σε συναντούμε θεατρικά στο έργο Η Κυρά της Ρω στο Θέατρο Θησείον Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες αλλά και στο  Παγκάκι στο Θέατρο Τόπος Αλλού μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη, σε δυο δουλειές που έχουν αγαπηθεί θερμά από το κοινό και συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς τη πορεία τους. Ποια είναι τα συναισθήματα σου για αυτές τις δυο συνθήκες;

Αρχικά είμαι πολύ χαρούμενη διότι μιλάμε για δυο πολύ σπουδαίες δουλειές αλλά και συνεργασίες. Η Κυρά της Ρω διανύει τον δεύτερο χρόνο παραστάσεων καθώς έχει ξεκινήσει από την περσινή σεζόν, έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη τη Χώρα και παίζει για 3η φορά στην Αθήνα με τον Ιούνιο να βρεθεί σε μια μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και ευτυχισμένη συγκυρία από όλες τις πλευρές αλλά και από τη σπουδαία απήχηση του κόσμου.

Στη συνέχεια μου ήρθε η πρόταση από τον Γ. Κιμούλη για το έργο Το Παγκάκι με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά. Νιώθω τεράστια χαρά που ανέβηκε η συγκεκριμένη παράσταση και που γνώρισα από κοντά αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο του θεάτρου ο οποίος  είναι ένας φοβερός ηθοποιός- σκηνοθέτης και ο άνθρωπος που έχει επιμεληθεί το όλο σκηνικό.

Βρίσκεσαι σε δυο πολύ επιτυχημένες δουλειές τις οποίες ο κόσμος μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για το θέατρο έχει επιβραβεύσει. Η επιτυχία μιας δουλειάς σε αγχώνει ως καλλιτέχνη;

Δεν με αγχώνει διότι εγώ δίνω τον εαυτό μου 100% ανεξαρτήτως συνθηκών. Βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά 27 χρόνια , δουλεύω ανελλιπώς και πάντοτε δίνω όλο μου τον εαυτό σε ότι και αν κάνω. Όταν βλέπεις μια παράσταση ότι ενδιαφέρει το κόσμο, τότε η χαρά σου είναι ακόμα μεγαλύτερη και συνειδητοποιείς ότι τον αφορούν κάποια θέματα που θίγονται μέσα από το έργο. Στη Κυρά της Ρω ο κόσμος συγκινείται πάρα πολύ αλλά φεύγει με πολύ κουράγιο και δύναμη για την ζωή και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από την άλλη το Παγκάκι είναι μια ιστορία δυο ανθρώπων που συναντιούνται τυχαία έξω με το έργο να μιλάει για τις σχέσεις των ζευγαριών και για το αν και πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να είναι μαζί, κάτι που επίσης αφορά πολύ κόσμο στην εποχή μας. Ο κόσμος γελάει πολύ και όσο πιο πολύ γελάει, τόσο λαμβάνει το νόημα το οποίο είναι πικρό. 

Ο κόσμος και στις δυο παραστάσεις ταυτίζεται με πολλά κομμάτια του εαυτού του  και της ζωής του ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.
 
 
Πως είναι η συνεργασία σου με τον Γ. Κιμούλη;

Πρόκειται για μια πολύ ευτυχισμένη συγκυρία διότι ταιριάξαμε πολύ εντός και εκτός σκηνής. Ο Γ. Κιμούλης είναι τόσο δυνατός πάνω στη σκηνή και κατέχει 100%  αυτό που λέμε θέατρο με την συνεργασία να είναι εκπληκτική.

Έχεις περάσει όλα αυτά τα χρόνια από το χώρο της τηλεόρασης με πολύ αγαπημένες σειρές και ρόλους οι οποίοι παραμένουν μέχρι και σήμερα διαχρονικοί. Πως βλέπεις το τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα;

H πρώτη μου δουλειά στη τηλεόραση ήταν τα Εγκλήματα και από το 1998 μέχρι και το 2008 έπαιξα σε πολλές σειρές. Από το 2009 μέχρι και το 2013 όπου βρέθηκα στην Αμερική αλλά και στο Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τρία χρόνια, δεν βρισκόμουν στην Αθήνα ώστε να βρεθώ κάπου τηλεοπτικά. Στη συνέχεια έπεσα στη περίοδο της κρίσης όπου είχαν περιοριστεί οι δουλειές στη τηλεόραση. Πριν δυο χρόνια έκανα ένα σήριαλ και όποτε έχω διαθέσιμο χρόνο πραγματοποιώ κάποια guest στο Σόι σου στον Alpha η οποία είναι μια πολύ αξιόλογη σειρά. Λόγω των συχνών ταξιδιών με την περιοδεία της παράστασης, είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσω μια τηλεοπτική δουλειά.

Τη φετινή σεζόν παρατηρώ ότι έχει αρχίσει μια ανοδική πορεία στο τηλεοπτικό πεδίο κάτι που είναι πολύ ευχάριστο. Εύχομαι να συνεχίσει αυτή η καλή πορεία και να προβληθούν αρκετές αξιόλογες δουλειές και στο μέλλον. Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που παίζουν σε ένα σήριαλ αλλά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο επιτελείο ανθρώπων από πίσω για να βγει αυτό το αποτέλεσμα στη τηλεόραση οπότε καλό είναι να έχουμε όλοι μας δουλειά.

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι δύο επιτυχημένες σειρές του παρελθόντος όπως το Καφέ της Χαράς και το Λόγω Τιμής θα επιστρέψουν ξανά στο τηλεοπτικό αέρα με νέα επεισόδια. Αν σου γινόταν μια πρόταση να βρεθείς σε μια σειρά που βρέθηκες στο παρελθόν και η οποία επιστρέφει σήμερα ως sequel, θα ήσουν θετική;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για υποθετικές καταστάσεις. Εμείς οι ηθοποιοί έχουμε συνηθίσει ότι μπαίνουμε σε μια νέα δουλειά η οποία κάποια στιγμή τελειώνει και έτσι προγραμματίζουμε την επόμενη. Προσωπικά δεν γυρίζω πίσω. Αν ερχόταν μια πρόταση την οποία θα εξετάσουμε όλοι μας και είναι αξιόλογη, τότε ναι θα ήμουν θετική .

Αν θα γινόταν κάτι που θα είχε λόγο ύπαρξης στο σήμερα, τότε ναι θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον.
 
 
 
Σε ενόχλησε ποτέ ότι μια μερίδα του κόσμου μπορεί να σε έχει στο μυαλό του ως την Πέπη από την σειρά; Ένιωσες ποτέ κατηγοριοποίηση προς το πρόσωπο σου;

Όχι γιατί ποτέ ο κόσμος δεν στάθηκε μόνο σε αυτό καθώς ο κόσμος σε αγαπάει και σε ακολουθεί σε ό,τι και να κάνεις. Μπορεί να σε γνώρισε από μια δουλειά αλλά λόγω ότι σε ξεχώρισε, συνεχίζει να σε παρακολουθεί και στις επόμενες δουλειές. Ο κόσμος μου μιλάει πάντα με αγάπη και μου μεταφέρει το ενδιαφέρον του για τη δουλειά μου. Δεν με ενοχλεί όταν ο κόσμος μου μιλάει για παλαιότερες μου δουλειές διότι εγώ ήμουν σε όλα. Ίσα ίσα υπάρχει κόσμος που με γνωρίζει αποκλειστικά από τη θεατρική μου πορεία αλλά και άνθρωποι που ήρθαν από τη τηλεόραση στο θέατρο κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν ηθοποιό. 

Εν έτη 2019 τι είναι αυτό που ακόμα σε γοητεύει στο χώρο;

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι 27 χρόνια στο χώρο και έχουν περάσει σαν νεράκι. Είναι πραγματικά σαν να είναι χτες. Στη δουλειά μας ξεκινάς μια παράσταση στην οποία δίνεσαι 100% και αφιερώνεις όλο σου το εικοσιτετράωρο και μετά από λίγο ξεκινάς πρόβες για την επόμενη. Μπαίνει η μια δουλειά μέσα στην άλλη με τον χρόνο να περνάει πραγματικά πολύ γρήγορα. Κάθε δουλειά είναι μια καινούργια περιπέτεια και ένας νέος κόσμος στον οποίον μπαίνεις και γίνεται μια τεράστια προεργασία πριν από το όποιο τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια συνεχής απασχόληση η οποία σου “τρώει” όλο το εικοσιτετράωρο.

Πως βλέπεις την σημερινή νέα γενιά που κάνει την είσοδο της στο επάγγελμα;

Θεωρώ ότι όσοι επιμένουν και υπομένουν σε αυτή τη δουλειά και την αγαπούν πολύ, θα βρουν σίγουρα το δρόμο τους. Αν κάποιος έχει τα προσόντα, δουλεύει συστηματικά και ξαφνικά χάσει το δρόμο του σε αυτό το χώρο, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά άτυχος κάτι που μπορεί να συμβεί στο χώρο αλλά θα πρέπει να πέσουν πολλές ατυχίες μαζί. 

Ποια είναι η σχέση σου με τη τεχνολογία και τα social media;

Λόγω του ότι είμαι και μουσικός απέκτησα από πολύ μικρή καλή σχέση με τη τεχνολογία και μπήκα πολύ φυσικά σε αυτή τη ροή των πραγμάτων. Σήμερα χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθώ τη δουλειά μου στο κόσμο αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό καθώς υπάρχουν και οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μέσα και προτιμούν το ραδιόφωνο, το τύπο αλλά και τη τηλεόραση για να ενημερωθούν για κάτι. Δεν μπορώ να  μπω στη διαδικασία να σχολιάσω κάτι και να αφιερώσω τεράστιο χρόνο μέσα σε αυτά τα μέσα διότι ο χρόνος μου λόγω της δουλειάς μου είναι αρκετά περιορισμένος. 
 
 
Χωράει σήμερα στη ζωή σου ένα ακόμα καλλιτεχνικό όνειρο;

Aπό τα χρόνια της δραματικής σχολής δεν έλεγα ποτέ ότι θα ήθελα να παίξω έναν συγκεκριμένο ρόλο. Κάθε πρόταση που μου γίνεται και την οποία επιλέγω αποτελεί ένα μεγάλο μου όνειρο και ένας μεγάλος στόχος. Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια διότι η υποκριτική είναι μια δευτερογενής δημιουργία στην οποία δέχεσαι προτάσεις. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

H Κυρά της Ρω παίζεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00 και ολοκληρώνει τη πορεία της στο Θέατρο Θησείον στις 21/4 ενώ το Παγκάκι συνεχίζει τις παραστάσεις του κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 στο θέατρο Τόπος Αλλού το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαίου. Η Κυρά της Ρω θα ταξιδέψει τον Ιούνιο στην Αυστραλία και θα συνεχίσει τη περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα ενώ την επόμενη σεζόν τέτοια εποχή θα βρεθεί στην Αμερική.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
%d bloggers like this: