Tue. Mar 21st, 2023
Rate this post

Μια από τις κυρίες του ελληνικού θεάτρου με Κ κεφαλαίο η οποία μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια στιγμές απόλυτης συγκίνησης και σεβασμού στις δουλειές που έχει βρεθεί.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Η ξεχωριστή Ελένη Κοκκίδου με αφορμή την μεγάλη επιτυχία της Λωξάντρας αυτό το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα, μίλησε στον Πάνο Σταματόπουλο και στο Checkinart, για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα!

Φέτος το καλοκαίρι θα βρεθείτε σε όλη την Ελλάδα με την καλοκαιρινή περιοδεία της Λωξάντρας; Τι είναι αυτό που κρατάτε από το μέχρι τώρα ταξίδι της παράστασης;

Η Λωξάντρα είναι μια πολύ όμορφη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία μου και μια δουλειά που αγαπήθηκε θερμά από το κόσμο. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι έτρεξαν να δουν αυτή τη παράσταση διότι έχουν την ανάγκη της συγκίνησης στη ζωή τους και για να βρεθούν μπροστά σε οικογενειακές στιγμές. Η Λωξάντρα θυμίζει σε όλους το τρόπο με τον οποίο ζούσαμε παλαιότερα, το πόσο ζεστή ήταν η εστία του σπιτιού μας και πως μας κράταγε όλους μας δεμένους αλλά και την συναναστροφή με τους παπούδες μας. Τώρα πια αυτά έχουν εκλείψει στις μέρες μας καθώς ζούμε πάρα πολύ μόνοι μας και είναι πλέον δύσκολο να δούμε ενωμένους ανθρώπους πάνω στο κυριακάτικο τραπέζι.

Η Λωξάντρα μας θυμίζει ελληνικά στοιχεία τα οποία έχουμε ζήσει στη ζωή μας και την αγάπη μέσω της μαγειρικής δηλαδή μέσω απλών πραγμάτων που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθισμένη. Είναι μια γυναίκα που αγαπάει και φροντίζει πολύ τους γύρω της και θέλει οι άνθρωποι της να είναι ευχαριστημένοι και να έχουν το κάτι παραπάνω πέρα από την επιβίωση τους. Αυτό το δίνει η κουζίνα της, το φαγητό της και όλη η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο χώρο στον οποίο κινείται. Η Λωξάντρα μου θυμίζει πάρα πολλές γυναίκες που γνώρισα ως παιδί και συγκεκριμένα τη γιαγιά μου. Για μένα αυτή η παράσταση είναι ένα ευχαριστώ για κείνη.

Έπειτα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο και έχοντας στο ενεργητικό σας σπουδαίες συνεργασίες και επιτυχημένες στιγμές, ποιο είναι το πρώτο σας μέλημα για να πείτε το ναι σε μια νέα δουλειά;

Πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων. Στη φάση που βρίσκομαι εδώ και αρκετό καιρό επιζητώ έναν ρόλο που να με εμπνέει και με τον οποίο θα μπορώ να κινηθώ σε μεγάλες περιοχές. Όσο μεγαλώνεις, αναζητάς και πιο δύσκολα πράγματα ανεβάζοντας συνέχεια τον πήχη. Κατά δεύτερον δίνω μεγάλη βάση στους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστώ διότι είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά που κάνω.

Τηλεοπτικά βρίσκεστε τα τελευταία χρόνια στο σήριαλ Μην αρχίζεις την Μουρμούρα το οποίο έχει αγαπηθεί θερμά από το κόσμο και συνεχίζει απτόητο και τη νέα σεζόν σε μια εποχή μάλιστα που η μυθοπλασία δεν περνάει και την καλύτερη της φάση.

Ο ίδιος ο κόσμος δείχνει την προτίμηση του στη σειρά και ζητάει κάθε χρόνο τη συνέχεια του, κάτι που μας χαροποιεί όλους μας. Ο κόσμος παίρνει μια ανακούφιση όταν ακούει ότι συνεχίζεται η σειρά και ότι θα υπάρχουμε ξανά στη καθημερινότητα τους διότι παίρνουν πολύ γέλιο και εκτιμούν ότι η δουλειά αυτή δεν έχει μικροπρέπειες ούτε βωμολοχίες και ότι κρατάει ένα επίπεδο. Το μην αρχίζεις την μουρμούρα έχει μια αξιοπρέπεια ως σειρά και θυμίζει πολύ τη ζωή μας.

Εσείς φοβηθήκατε ποτέ ότι βλέποντας σας ο κόσμος αρκετά χρόνια σε έναν συγκεκριμένο ρόλο όπως είναι του σήριαλ, θα σας κατηγοριοποιήσει σε αυτόν και ότι θα είναι δύσκολο να πάτε στον επόμενο μετά από αυτή τη ταύτιση;

Ο κόσμος σίγουρα ταυτίζεται με ότι βλέπει και σίγουρα πιο πολύ αυτοί που δεν με βλέπουν στο θέατρο. Δεν με απασχόλησε ποτέ πως θα πάω στον επόμενο μου ρόλο. Θα πάω όπως πηγαίνω κάθε φορά στον κάθε ρόλο. Ως ηθοποιός μου αρέσει πάρα πολύ η μεταμόρφωση, η εσωτερική καταρχήν και αν συμπέσουν οι συνθήκες και η εξωτερική. Δεν με φοβίζει αυτό το κομμάτι.

Εν έτη 2019 τι είναι αυτό που συνεχίζει να σας γοητεύει στη δουλειά σας;

Όσο περνούν τα χρόνια, έχω ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να βρίσκομαι στη δουλειά διότι όταν είσαι καλλιτέχνης, θέλεις συνέχεια να ανακατεύεσαι με το υλικό σου. Για μένα είναι πάντα μια πρόκληση να προχωράω και αυτό δεν σταματάει ποτέ. Τώρα πια νιώθω ότι είναι η ταυτισμένη η ζωή μου με αυτό που κάνω σε σχέση με τα νεότερα μου χρόνια διότι αυτό μου δίνει χαρά και με κάνει να νιώθω πιο ζωντανή και αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ.

Κλείνοντας τη πόρτα του καμαρινιού, μεταφέρετε το κομμάτι της δουλειάς και στη προσωπική σας ζωή;

Αν δεν είχα καλή επίδοση στη δουλειά μου, σίγουρα θα με απασχολήσει. Αν έχω καλή επίδοση και νιώθω γεμάτη γι’ αυτό που παρουσίασα, τότε δεν με απασχολεί. Η δουλειά του ηθοποιού λειτουργεί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό λειτουργεί υποσυνείδητα απλώς κάποιες στιγμές μπορεί να λειτουργεί συνειδητά. Όταν ένα βράδυ δεν πετύχω το στόχο μου, τότε συνειδητά θα σκέφτομαι τι πρέπει να διορθώσω. Όταν τον έχω πετύχει, δεν με απασχολεί καθόλου.

Σήμερα στη ζωή σας έχετε καλλιτεχνικά όνειρα τα οποία θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;

Έχω πολλά όνειρα και πάντα κοιτάω το μετά. Νιώθω πάντα ότι έχω πάρα πολύ δρόμο μπροστά μου και αυτό έχει σχέση όχι μόνο με τη θεατρική μου ιδιότητα αλλά και με τη μουσική καθώς μου αρέσει πολύ να τραγουδάω και να αναμειγνύω και τα δυο στοιχεία μαζί.

Είστε από τους ανθρώπους που κάθε φορά συνεργάζεστε με νέα άτομα στο χώρο και στα οποία δίνετε βήμα και χρόνο. Πως βλέπετε τη σημερινή νέα γενιά που κάνει την είσοδο της στο επάγγελμα;

Η νέα γενιά έχει μια άνεση να ανεβαίνει στη σκηνή την οποία εμείς δεν είχαμε καθώς ήμασταν πιο ντροπαλοί και ένα θάρρος στα πράγματα. Δεν έχει όμως παιδεία που είχαμε κάποιοι από τη δική μου γενιά. Εμείς είχαμε τη τύχη στις αρχές της πορείας μας να συναντηθούμε με πολύ σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου οι οποίοι μας δίδαξαν πως να υπάρχουμε στη τέχνη μας. Αυτό το κομμάτι είναι κάτι που εγώ αν με ρωτήσουν τα νέα παιδιά, θέλω πάρα πολύ να τους το μεταφέρω αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να με προσεγγίσουν. Θα πρέπει να δω ότι το επιζητούν οι ίδιοι.

Το ταλέντο είναι ένα πολυδιάστατο θέμα και έχει σχέση με το τι ψάχνεις, που το ψάχνεις και με ποιο τρόπο. Το ταλέντο είναι πολλά πράγματα μαζί. Ένα στοιχείο του είναι το να παρατηρείς τον προηγούμενο από σένα και να αναρωτιέσαι πως το κάνει αυτό και να αναμετριέσαι με τον προηγούμενο, κάτι που κάνουμε και στη ζωή. Σήμερα λόγω του ότι τα παιδιά γνωρίζουν πολλά πράγματα λόγω της τεχνολογίας, δεν έχουν αυτή την εσωτερική γνώση που απαιτεί το θέατρο. Το Θέατρο είναι μια πνευματική κατ΄αρχήν δουλειά. Για να γίνεις ένας ηθοποιός ο οποίος έχει ένα ειδικό βάρος , πρέπει να δουλέψεις πάρα πολύ τον εαυτό σου σε όλα τα πεδία. Αυτό προσπαθώ να τους μεταφέρω αλλά περιμένω πρώτα την δική τους αντίδραση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τους επόμενους μήνες θα παίξω σε μια ταινία ενός νέου σκηνοθέτη η οποία με ενδιαφέρει πολύ και από τη νέα σεζόν θα ανεβάσω ξανά τη Γυναίκα της Πάτρας, έναν μονόλογο που είχα κάνει πριν δέκα χρόνια και τον οποίο ήθελα πάντα να παίξω ξανά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.