ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΛΑΣ ΝΤΑΪΦΑ
εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ
Συνάντησα την κα Λόλα Νταϊφά στο γραφείο της, στο 2ο όροφο των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του Star Channel, του οποίου είναι Δντρια Επικοινωνίας. Με υποδέχτηκε με ένα γλυκό χαμόγελο και με τη γνωστή ζεστασιά και ηρεμία που αυθόρμητα σου μεταδίδει. Θέμα της συζήτησης μας ήταν η παρουσίαση της σπάνιας συλλογής της σε βιβλίο Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ της Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου. ΜΙλήσαμε για την τεράστια και σπάνια συλλογή των πιάτων της αλλά επεκταθήκαμε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, γιατί η κα Λόλα Νταϊφά είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων, εμπειριών, απόψεων, ιδεών και συμβουλών .
- Ποιά ήταν η ιδέα για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο?
Στην αρχή δεν ήταν μια ιδέα, ήταν απλά μια ματιά. Στο σπίτι της πεθεράς μου Καλλιόπης Νταϊφά, είδα στην πιατοθήκη ένα πιάτο με βασιλιάδες και τότε εγώ σαν οργισμένη φοιτήτρια που ήμουν λέω, τι θέλουν οι βασιλιάδες στα πιάτα, ποιοί είναι αυτοί που τα αγοράζουν? Μετά το ξέχασα. Χρόνια μετά το ξαναθυμήθηκα το πιάτο όταν πηγα στο δικό μου σπίτι, το ζήτησα απτην πεθερά μου και μου το έδωσε. Απο τότε άρχισα να το ψάχνω με το πιάτο, έμαθα ότι αποτελούσε ένα ιστορικό ντοκουμέντο μιάς εποχής και ότι υπάρχουν πολλά και μάλιστα αυτά ήταν τα πιάτα της χαράς. Υπάρχουν και φιλελληνικά πιάτα που τα βγάζανε τότε για να βοηθήσουν τον αγώνα της Επανάστασης της Ελλάδας, και κατα κάποιον τρόπο τα ονομάζανε τα πιάτα της λύπησης. Τα δικά μου πιάτα είναι αμιγώς ελληνικά και έχουν συνδεθεί με χαρούμενα γεγονότα.
- Τι περιλαμβάνει αυτή η συλλογή?
Η συλλογή αποτελείται απο 231 πιάτα και είναι απο την ενγκαθίδρυση του νέου ελληνικού κράτους το 1863 που ξεκινάει η βασιλεία στην Ελλάδα και φθάνουμε μέχρι το 1973 με τον Μουστακλή και τον Παπαδόπουλο. Εν τω μεταξύ έχουμε τους βασιλιάδες, το Βενιζέλο, το Δήμαρχο Μερκούρη, την ένωση της Ελλάδας με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τις επαναστάσεις στην Κρήτη, το Λόρδο Βύρωνα, το Ρηγα Φεραίο είναι μια αναδρομή στην Ελλάδα.
- Πιστεύετε οτι έχετε καλύψει τη συλλογή ή υπάρχουν και άλλα που τα αναζητάτε?
Αυτή τη στιγμή δε ξέρει κανείς να πεί πόσα πιατα υπάρχουν και που. Η συλλογή αυτή τη στιγμή θεωρείται πληρέστερη και απο μουσεία και σπο ιδιωτικές συλλογές.
- Σκέφτεστε να ψηφιοποιήσετε το βιβλίο?
Ο εκδοτικός οίκος ΜΙΛΗΤΟΣ κοιτάει προς το μέλλον και κάποια στιγμή θα γίνει αυτό.
- Σαν άνθρωπος που είσαστε μέσα στην τηλεόραση, πως βλέπετε την πορεία της?
Έχει γίνει πια αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας. Αντικαθιστώντας το ραδιόφωνο σαν το πιο έγκυρο μέσο, τώρα δε ξέρω καταπόσο εμπνέει εγκυρότητα η τηλεόραση, αλλά πάντως είναι διασκέδαση, είναι πληροφόρηση για κάποιους μπορεί να να μην έτσι, αλλά αυτό δε μπορεί να διαγράψει την πορεία της, τη χρησιμότητα και την ανάγκη να υπάρχει τηλεόραση σήμερα.
- Γιατί λείπουν τα πολιτιστικά προγράμματα απο ττην τηλεόραση, πιστεύετε ότι δεν πουλάνε?
Νομιζω ότι δεν έχει εθιστεί ο κόσμος στο να βλέπει πολιτιστικά γεγονότα. Έχει εστιάσει περισσότερο στο να μαθαίνει τις πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του καθενός. Αυτό το δίνει η τηλεόραση με αρκετές εκπομπές άμεσα ή έμεσα, με εκπομπές δυστυχίας ή με εκπομπές ευτυχίας, μόδας κλπ σπάζοντας το φράγμα της ιδιωτικής ζωής. Ο πολιτισμός δε δίνει τέτοια πράγματα. Δυστυχώς δεν έχουμε την παιδεία. Όταν έχουν κοπεί τα αρχαία ελληνικά , όταν δεν υπάρχουν πολιτιστικές εκπομπές, όταν τα σχολεία δεν οργανώνουν επισκέψεις οργανωμένες απόλυτα συνειδητές απο τα παιδιά, τα οποία θα πάνε να δούνε κάτι που θα τους ανοίξει το μυαλό, πως μετά θα τους το πείς απτην τηλεόραση. Αν δε μάθεις στο παιδί σου να λέει ευχαριστώ δε θα πεί ευχαριστώ όταν χρειαστεί. ¨ετσι και εδώ δεν υπάρχει αυτη η παιδεία απο την εκπαίδευση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, ότι είναι χαρά, ότι ανοίγεις τους ορίζοντες σου με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Αυτή ήταν η υπέροχη συζήτηση που κάναμε με την κα Νταϊφά στα πλαίσια παρουσίασης της συλλογης της σε βιβλίο. Κρατάω μια κουβέντα της για το τέλος. “Το σωστό τις περισσότερες φορές είναι και το πιο δύσκολο, είναι αυτό που έλεγε ο Καβάφης, το μεγάλο ναί και το μεγάλο όχι. Επομένως δε μπορείς να δώσεις συμβουλές στα παιδιά μπορείς όμως να τους δώσεις παραδείγματα“.
έγραψε Γιώργος Νικολαϊδης