30/10/2020

CheckinArt

art & culture magazine

who is who…LOU REED!

«Πάντα πίστευα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσω ενός τραγουδιού rock ‘n’ roll και ότι μπορείτε να παρουσιάσετε σοβαρά θέματα σε ένα ροκ τραγούδι, αν μπορείτε να το κάνετε με κάποιο τρόπο χωρίς να χάσετε το ρυθμό». – Λου Ριντ.

Ο Λιούις Άλεν “Λου” Ριντ (Lewis Allen “Lou” Reed, 2 Μαρτίου 1942 — 27 Οκτωβρίου 2013) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης  ροκ μουσικής και κιθαρίστας. Ως μέλος των The Velvet Underground τη δεκαετία του 1960, ο Ριντ άνοιξε νέους δρόμους στο χώρο της ροκ προς διάφορες κατευθύνσεις.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Φρίπορτ του Λονγκ Άιλαντ. Ο ίδιος έλεγε ότι το όνομά του είναι Λιούις Άλεν Φέρμπανκ αλλά το πραγματικό του όνομα είναι Λιούις Άλεν Ραμπίνοβιτς.

Όντας ακόμη νεαρός, έκανε πραγματικότητα το όνειρό του, μαθαίνοντας να παίζει κιθάρα, ενώ άρχισε να συμμετέχει σε σχολικές ροκ μπάντες. Σύντομα έκανε και την πρώτη του ηχογράφηση σε στιλ ριθμ εντ μπλουζ (Rythm and Blues) με το συγκρότημα The Shades.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Syracuse University) όπου ο ποιητής και καθηγητής του Ντέλμορ Σβαρτς τον ενθάρρυνε στην πορεία του και τον βοήθησε όσον αφορά τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αργότερα ο Ριντ απότισε φόρο τιμής σε αυτόν τον μέντορά του με το τραγούδι “My House”, με αναφορές στον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις. Εκεί, επίσης, αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον του για την φρι τζαζ (free jazz) και την πειραματική μουσική (experimental). Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίηση της γενιάς μπιτ και για την πρόζα του Γουίλιαμ Μπάροουζ.

Μετά την αποφοίτησή του το 1964, έπιασε δουλειά ως συνθέτης στη δισκογραφική εταιρία Pickwick Records. Την επόμενη χρονιά δημιούργησε μαζί με τον Ουαλό αβανγκάρντ βιολιστή συνάδελφό του, Τζον Κέιλ, το συγκρότημα The Primitives, το οποίο μετεξελίχθηκε τελικά στους The Velvet Underground. Ενώ η σύνθεση του συγκροτήματος δεν υπήρξε σταθερή (ο Κέιλ το εγκατέλειψε το 1968, ο Ριντ το 1970) και δεν ήταν εμπορικά βιώσιμο, αποτέλεσε ένα από τα underground συγκροτήματα με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ροκ. Αποτελούνταν από τον Λου Ριντ, τον Τζον Κέιλ, τον Στέρλινγκ Μόρισον και την Μορίν Τάκερ. Εκείνη την περίοδο γράφτηκαν τα τραγούδια “Heroin” και “I’m Waiting for my Man”, τραγούδια που μοιάζουν να σκιαγραφούν τα έργα του Μπάροουζ.

Το συγκρότημα The Velvet Underground και η Νίκο το 1966. Με τη φορά του ρολογιού από κάτω αριστερά: Νίκο, Λου Ριντ, Στέρλιγκ Μόρισον, Τζον Κέιλ, Μορίν Τάκερ

Η συνάντησή τους με τον Άντι Γουόρχολ ήταν καθοριστική καθώς απογείωσε τη φήμη τους. Ο Πάπας της Ποπ υπήρξε ο μάνατζέρ τους, ο οποίος διοργάνωσε τις περιοδείες του γκρουπ σε όλη την Αμερική και τον Καναδά, αποσπώντας εντυπωσιακές κριτικές. 

Δισκογραφία

  • 1972 Lou Reed
  • 1972 Transformer
  • 1973 Berlin
  • 1974 Rock’n’Roll Animal
  • 1974 Sally Can’t Dance
  • 1975 Lou Reed Live
  • 1975 Metal Machine Music
  • 1975 Coney Island Baby
  • 1976 Rock And Roll Heart
  • 1977 Walk On The Wild Side
  • 1978 Street Hassle
  • 1978 Take No Prisoners
  • 1979 The Bells
  • 1980 Growing Up In Public
  • 1980 Rock’n’Roll Diary
  • 1982 The Blue Mask
  • 1982 Legendary Hearts
  • 1984 New Sensations
  • 1984 Live In Italy
  • 1986 Mistrial
  • 1989 New York
  • 1990 Songs For Drella
  • 1993 Magic And Loss
  • 1996 Set The Twilight Reeling
  • 1998 Perfect Night Live In London
  • 2000 Ecstasy
  • 2003 The Raven
  • 2003 NYC Man
  • 2004 Animal Serenade

Ποιητικός, μελαγχολικός ολίγον ματαιόδοξος αλλά πάνω απ’ όλα Ανθρώπινος.

LOU REED καλό παράδεισο φίλε

έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης

πηγή wikipedia, electriclit

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ