Mon. Aug 8th, 2022
Rate this post

Είναι πιθανό να διαβάζετε πολλά για ιούς τον τελευταίο καιρό, και κάνοντας αυτό, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν περισσότερα από ένα ονόματα – ένα επίσημο επιστημονικό όνομα και ένα δημοφιλές όνομα. Αλλά από πού προέρχονται αυτά τα ονόματα; Λοιπόν, το επίσημο επιστημονικό όνομα ενός ιού καθορίζεται από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης των ιών, σύμφωνα με το BBC Future. Τα μέλη το επιλέγουν με βάση τις προτάσεις που τους έστειλαν οι επιστήμονες που ερευνούν έναν νέο ιό για να καταλάβουν πώς να το ταξινομήσουν με βάση τη μορφολογία του (δηλαδή το μέγεθος και το σχήμα του), τη χημική του δομή και τον τρόπο αναπαραγωγής του. Το δημοφιλές όνομα ενός ιού, από την άλλη πλευρά, αρχίζει συχνά να κυκλοφορεί πριν από την επιλογή του επίσημου, και αυτά τα ονόματα – συχνά συνδέονται με τις χώρες ή τις περιοχές όπου ξεκίνησαν – μπορεί να είναι αμφισβητούμενα και ακόμη και βαθιά προσβλητικά. Ας δούμε μερικές συγκεκριμένες περιπτώσεις.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

CoV-2 (COVID-19)


Η πανδημία που κλείνει σήμερα τον κόσμο και κορυφώνεται σε μια κατάσταση μετά την άλλη είναι ένας νέος τύπος κοροναϊού – ένας «νέος κοροναϊός», όπως ονομαζόταν νωρίς – που ανακαλύφθηκε αρχικά στο Wuhan της Κίνας. Οι επιστήμονες το ονόμασαν τελικά Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus Two, γνωστό και ως SARS-CoV-2, «[που αντικατοπτρίζει] έρευνα που υποδηλώνει ότι είναι στενός συγγενής του ιού SARS» που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ασία το 2003, λέει το BBC Future. Με σύγχυση, το CoV-2 προκαλεί μια ασθένεια γνωστή ως νόσος κοροναϊού 2019 ή COVID-19. Ωστόσο, το μέρος του ονόματος SARS απορρίφθηκε λόγω του γεγονότος ότι θεωρήθηκε ότι προκαλεί πανικό. έτσι καταλήξαμε με το CoV-2. Αλλά μέχρι τότε, όλα τα είδη των ποπ ονομάτων είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, όπως ο Κινέζος ιός και η γρίπη του Γουχάν, μια συμβουλή για τις μη-τόσο παλιά, και αναμφισβήτητα ρατσιστικές, ημέρες ονομασίας ιών με τρόπους που προκαλούν «αρνητικές επιπτώσεις στα έθνη , οικονομίες και άνθρωποι », σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η1Ν1


Όπως το CoV-2, η γρίπη που γνωρίζουμε τώρα ως H1N1 έχει στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγαλύτερο επίσημο όνομα: A / California / 04/2009 (H1N1). Αυτό ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ που εκδόθηκαν το 1980 που ορίζουν την ονομασία ενός ιού ανάλογα με τον τύπο του ξενιστή που μολύνει, τον τόπο από τον οποίο προήλθε, τη γενεαλογία του, το έτος που απομονώθηκε και τον τύπο του αντιγόνου πρωτεΐνης του – όλα αυτά περιγράφονται από γράμματα και αριθμούς. Εδώ είναι η μετάφραση: Είναι ο κοινός τύπος Γρίπης, που απομονώθηκε πρώτα στην Καλιφόρνια, ο 4ος ιός του είδους του που ανακαλύφθηκε το 2009 και οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες του είναι η αιμοσυγκολλητίνη τύπου 1 και η νευραμινιδάση τύπου 1.

Αυτή η γρίπη είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων, καθώς είναι παρόμοια με ιούς που εμφανίζονται συνήθως στους χοίρους. Παρά το γεγονός ότι δεν μεταδόθηκε στον άνθρωπο όταν έτρωγαν μολυσμένο χοιρινό, αυτό το όνομα «έθεσε ένα πρόβλημα για τους χοιρινούς αγρότες, οι οποίοι είδαν μείωση των πωλήσεων λόγω του ιού. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, απαγόρευσαν ακόμη και τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από το Μεξικό, όπου υπήρχε υποψία ότι ο ιός σκότωσε περισσότερα από 150 άτομα », σύμφωνα με το NBC News.

HIV

Human Immunodeficiency Virus (HIV) causes a disease known as Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS), which currently affects around 1.1 million people in the United States. Horrifyingly enough, when HIV first emerged in the 1980s, it was (wrongly) equated with gay men and named Gay-Related Immunodeficiency Disease or GRID. Pacific Standard notes that this helped “to spread the slur ‘the gay plague,’” which continued until scientists discovered that it was also infecting heterosexuals and hemophiliacs. Sadly, according to BBC Future, the initial name was not only offensive but also “may have hampered efforts to control it [by Congress]…because it was relegated to being a ‘niche liberal issue.’” HIV/AIDS is one of the diseases that started out as an epidemic and grew into a pandemic.

Έμπολα


Όταν αυτός ο καταστροφικός ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ (τώρα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), δεν είχε κανένα όνομα. Αυτό άλλαξε όταν επανεμφανίστηκε το 2014 στη Δυτική Αφρική. Οι ερευνητές του CDC που έψαχναν για ένα κατάλληλο όνομα για τον ιό αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν με καλή συνείδηση να το ονομάσουν για τη μικρή πόλη από την οποία προήλθε, επειδή φοβόταν να τον στιγματίσει. Ήθελαν να το ονομάσουν για το πλησιέστερο ποτάμι στην πόλη, αλλά υπήρχε ήδη ένας άλλος ιός που ονομάστηκε για το Κονγκό (ιός αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας-Κονγκό). Έτσι, το ονόμασαν για ένα άλλο ποτάμι, τον Έμπολα, προσθέτοντας σε έναν μακρύ κατάλογο ιών που πήραν το όνομά τους από τα μέρη προέλευσης— »συμπεριλαμβανομένου του ιού του Δυτικού Νείλου που ανακαλύφθηκε το 1937, το coxsackievirus ανακαλύφθηκε το 1948 (το Coxsackie είναι μια πόλη στη Νέα Υόρκη), ο ιός του Marburg ανακαλύφθηκε το 1967 (το Marburg είναι μια πόλη στη Γερμανία) και ο ιός Hendra ταυτοποιήθηκε το 1994 (το Hendra είναι προάστιο του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας) », σύμφωνα με το Live Science.

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ