Sun. Jun 4th, 2023
Rate this post

Η μεγάλη  μου αγάπη για τον Johann Sebastian Bach και τη μουσική του, με οδήγησε στο να γράψω αυτό το άρθρο. Περνάω ατελείωτες ώρες, κυρίως πρωινές, με τις κατα το πλείστον, ρομαντικές θα έλεγα και λίγο νοσταλγικές, μπαρόκ δημιουργίες του. Η  συντροφιά του ενεκτίμητη, μαφήνει να ταξιδεύω, να συλλογίζομαι, να αναπολώ. Εκτός από τις γνωστές πληροφορίες  για τη ζωή του και το συνθετικό του έργο, όπως:

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach,Γεννήθηκε στο Άϊζεναχ, 21/31 Μαρτίου 1685  και πέθανε στη Λειψία, 28 Ιουλίου 1750) ήταν Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγός και εκτελεστής (οργανίστας, κλειδοκυμβαλίστας, βιολίστας και βιολονίστας) της περιόδου Μπαρόκ.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Υπήρξε αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος συνθέτης αυτής της περιόδου, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης Δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1000 έργα του που έχουν διασωθεί έως τις μέρες μας, φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής Μπαρόκ, τα οποία και απογειώνουν στην τελειότητα. Παρόλο που δεν εισάγει κάποια νέα μουσική φόρμα, εμπλουτίζει το γερμανικό μουσικό στυλ της εποχής με μια δυνατή και εντυπωσιακή αντιστικτική τεχνική, έναν φαινομενικά αβίαστο έλεγχο της αρμονικής και μοτιβικής οργάνωσης, και την προσαρμογή ρυθμών και ύφους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τόσο της οργανικής (έργα για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, κοντσέρτα), όσο και της φωνητικής μουσικής (ορατόρια, λειτουργίες, πάθη, καντάτες, κ.α.). Ως χαρακτηριστικά έργα του Μπαχ μπορούν να αναφερθούν: η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η Τέχνη της Φούγκας.

Ο Johann Sebastian Bach είναι παντού.

Γάμοι; Μπαχ. Στοιχειωμένα σπίτια; Μπαχ. Εκκλησία? Μπαχ. Ο μπαρόκ συνθέτης παρήγαγε περισσότερα από 1100 έργα, από λειτουργικά κομμάτια οργάνων έως κοσμικά καντάτα για ορχήστρα, και οι ιδέες του σχετικά με τη μουσική μορφή και την αρμονία συνεχίζουν να επηρεάζουν γενιές δημιουργών μουσικής.

Υπάρχουν όμως και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες άγνωστες πτυχές της ζωή του :

 1. Υπάρχει μια ασυμφωνία με το που ακριβώς γεννήθηκε.   Μπορεί η Βικιπαιδεία να λέει Αϊζεναχ,21/31 Μαρτίου 1685, δε ξέρω αν το προσέξατε. Μερικοί άνθρωποι γιορτάζουν τα γενέθλια του Μπαχ στις 21 Μαρτίου. Άλλοι ανάβουν τα κεριά στις 31 Μαρτίου. Η σωστή ημερομηνία εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε. Ο Μπαχ γεννήθηκε στη Θουριγγία το 1685, όταν το γερμανικό κράτος εξακολουθούσε να τηρεί το ημερολόγιο του Ιουλιανού. Σήμερα, χρησιμοποιούμε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο άλλαξε τις ημερομηνίες κατά 11 ημέρες. Και ενώ οι περισσότερες βιογραφίες επιλέγουν την ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, ο μελετητής του Μπαχ Κρίστοφερ Γούλφ βασίζεται σταθερά στην Ομάδα 21. «Είναι αλήθεια ότι η ζωή του ήταν στην πραγματικότητα 11 μέρες περισσότερο επειδή η Προτεσταντική Γερμανία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1700», είπε στο Classical MPR, «αλλά με η νομική διάταξη ότι όλες οι ημερομηνίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1699 παραμένουν σε ισχύ.
 2. Ήταν το επίκεντρο μιας μουσικής Δυναστείας.   Ο προπάππος του Μπαχ ήταν Αυλητής. Ο παππούς του ήταν μουσικός  δικαστηρίου. Ο πατέρας του ήταν βιολονίστας, οργανωτής, τρομπετίστας δικαστηρίου και τυμπανιστής. Τουλάχιστον δύο από τους θείους του ήταν συνθέτες. Είχε πέντε αδέλφια – όλοι ονομάστηκαν Γιόχαν – και οι τρεις που έζησαν μέχρι την ενηλικίωση έγιναν μουσικοί. Ο Μπαχ είχε επίσης 20 παιδιά, και, από εκείνους που έζησαν την προηγούμενη παιδική ηλικία, τουλάχιστον πέντε έγιναν επαγγελματίες συνθέτες. Σύμφωνα με το Nekrolog, μια νεκρολογία  γράφτηκε από τον γιο του Μπαχ Carl Philipp Emanuel Bach. Ξεκινώντας με τον Veit Bach, ο ιδρυτής της οικογένειας αυτής και όλοι οι απόγονοί του, μέχρι την έβδομη γενιά, έχουν αφιερωθεί στο επάγγελμα της μουσικής , με λίγες μόνο εξαιρέσεις.
 3. Έκανε 448 χλμ γεμάτα μουσική φιλοδοξία και όνειρα.  Το 1705, ο 20χρονος Μπαχ περπάτησε 448 χλμ – σωστά, περπάτησε – από την πόλη του Άρνσταντ στο Λίμπεκ στη βόρεια Γερμανία για να ακούσει μια συναυλία από τον  συνθέτη Dieterich Buxtehude. Έμεινε για τέσσερις μήνες για να σπουδάσει κοντλα στο μουσικό . Ο Μπαχ ήλπιζε να διαδέξει το Buxtehude ως συνθέτης στην εκκλησία St. Mary’s του Lübeck, αλλά ο γάμος με μια από τις κόρες του Buxtehude ήταν προϋπόθεση για την ανάληψη της εργασίας. Ο Μπαχ αρνήθηκε και επέστρεψε στο σπίτι.
 4. Πέρασε 30 ημέρες στη φυλακή για να σταματήσει την εργασία του.  Όταν ο Μπαχ ανέλαβε δουλειά το 1708 ως μουσικός δωματίου στο δικαστήριο του Δούκα του Σαξ-Βαϊμάρ, ανέλαβε και πολλές ευθύνες για τις οποίες δεν είχε συμφωνήσει. Αυτή τη φορά, το πήρε σταδιακά, πιστεύοντας ότι η σκληρή δουλειά του θα οδηγούσε στην προαγωγή του σε kapellmeister (μουσικός διευθυντής ) Αλλά μετά από πέντε χρόνια, η κορυφαία δουλειά του παραδόθηκε στον γιο του πρώην kapellmeister. Εξαγριωμένος, ο Μπαχ παραιτήθηκε και προσχώρησε σε ένα αντίπαλο δικαστήριο. Ως αντίποινα, ο δούκας τον φυλάκισε για τέσσερις εβδομάδες. Ο Μπαχ πέρασε τον χρόνο του στην απομόνωση, γράφοντας συνθέσεις για  όργανο.
 5. Έγραψε ένα εκπληκτικό τζινγκλάκι για καφέ. Ο Μπαχ προφανώς αγαπούσε τον καφέ για να γράψει ένα τραγούδι γι ‘αυτό: Με τίτλο”Schweigt stille, plaudert nicht” (“Μείνε ακίνητος, σταμάτα να φωνάζεις”). Πραγματοποιήθηκε το 1735 στο καφενείο του Zimmerman στη Λειψία, το τραγούδι αφορά μια γυναίκα που έχει εμμονή με τον καφέ, της οποίας ο πατέρας της θέλει να σταματήσει να πίνει τα καφεϊνούχα. Επαναστατεί και τραγουδά αυτό το jingle:

   

  Αχ! Πόσο γλυκός είναι ο καφές
  Πιο νόστιμος από χίλια φιλιά
  Ηπιότερος από το κρασί μοσχάτο.
  Καφέ, πρέπει να έχω καφέ,
  Και, αν κάποιος θέλει να με κακομάθει,
  Αχ, έπειτα, δώσε μου καφέ ως δώρο!

  καφενείο του Zimmerman στη Λειψία
 6. Η μουσική του καταπολεμάει τη ΑΥΠΝΙΑ. Μερικοί άνθρωποι ντρέπονται να παραδεχτούν ότι η κλασική μουσική, ειδικά το μπαρόκ στιλ, τους νυστάζει. Μην ντρέπεσαι πια! Σύμφωνα με τον παλαιότερο βιογράφο του Μπαχ, οι Goldberg Variations δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τον Κόμη Χέρμαν Κάρλ φον Κίσερλινγκ να ξεπεράσει την αϋπνία. (Αυτή η ιστορία, για να είμαστε δίκαιοι, αμφισβητείται.) Όποια και αν είναι η αλήθεια, δεν έχει εμποδίσει το συγκρότημα Andersson Dance να παρουσιάσει μια φανταστική περιοδεία παραστάσεων με έδρα το Goldberg που ονομάζεται “Ternary Patterns for Insomnia”. Οι ερευνητές του ύπνου πρότειναν επίσης τη μελέτη των επιδράσεων των μελωδιών στην αϋπνία.
 7. Κανένας δεν είναι 100% σίγουρος ότι ο BACH είναι θαμμένος στον τάφο του. Το 1894, ο πάστορας της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στη Λειψία ήθελε να μεταφέρει το σώμα του συνθέτη από το νεκροταφείο της εκκλησίας σε ένα πιο αξιοπρεπές περιβάλλον. Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: Ο Μπαχ είχε ταφεί σε έναν τάφο χωρίς σήμανση, όπως ήταν συνηθισμένο για τους ταπεινούς ανθρώπους εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τον κρανιολόγο Wilhelm His, μια ομάδα προσπάθησε να βρει τον συνθέτη, αλλά αντίθετα βρήκε «σωρούς οστών, μερικά σε πολλά στρώματα που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, μερικά αναμειγνύονται με τα υπολείμματα των φέρετρων, άλλα έχουν ήδη συντριβεί από την τσαπα των εκσκαφέων. ” Η ομάδα αργότερα ισχυρίστηκε ότι βρήκε το κουτί του Bach, αλλά υπάρχει μια αμφιβολία ότι δε βρήκαν τον σωστό (de) συνθέτη. Σήμερα, ο Μπαχ υποτίθεται ότι κατοικεί στην εκκλησία St. Thomas της Λειψίας.

 

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.