Wed. Feb 8th, 2023
Rate this post

“Όταν οι λέξεις γίνονται ασαφείς, θα σταθώ με τις φωτογραφίες. Όταν οι εικόνες γίνονται ανεπαρκείς, είμαι ικανοποιημένος με τη σιωπή.”

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ansel Adams.

Ο Ansel Adams γεννήθηκε την 20η Φεβρουαρίου του 1920 στο Σαν Φρασίσκο της Καλιφόρνια. Συν τω χρόνω κατέστη ο σπουδαίος φωτογράφος της αμερικανικής δύσης, ειδικά της κοιλάδας Yosemite (εθνικό πάρκο). Με όπλο την δουλειά του αγωνίστηκε για την διατήρηση της άγριας φύσης.
Οι εξαιρετικές, μουσειακές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της φωτογραφίας ως μιάς εκ των καλών τεχνών.
Απεβίωσε στο Μόντερεϋ της Καλιφόρνια το 1984.

ο Ansel Adams την εποχή της ακμής του με μια 4Χ5” folding View Camera.

 

Καριέρα

Η επαγγελματική εξέλιξη του Ansel Adams ξεκίνησε μετά την δημοσίευση του πρώτου του χαρτοφυλακίου (portfolio) του “Parmelian Prints of the High Sierras” η οποία περιελάμβανε την διάσημη εικόνα του” Monolith, το πρόσωπο του Half Dome. ” Το χαρτοφυλάκιο αυτό ήταν μια επιτυχία, που οδηγεί σε μια σειρά από εμπορικές συναλλαγές.

Μεταξύ 1929 και 1942, το έργο και τη φήμη του Άνσελ Άνταμς άρχιζουν να αναπτύσονται. Ο ίδιος επεκτείνει το θεματολόγιό του, με έμφαση στα λεπτομερή κοντινά πλάνα, καθώς και μεγάλες μορφές, από βουνά ή και εργοστάσια. Εργάζεται και στο Νέο Μεξικό με καλλιτέχνες όπως ο Alfred Stieglitz, η Γεωργία O’Keeffe και ο Paul Strand.Αρχίζει να δημοσιεύει δοκίμια και εκπαιδευτικά βιβλία για τη φωτογραφία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Adams επηρρέασε φωτογράφους όπως την Dorothea Lange και τον Walker Evans και τους έπεισε να δεσμευτούν μαζί του για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή μέσω της τέχνης. Ύψιστης σημασίας για τον ίδιο ήταν η προστασία των ζωνών άγριας φύσης, συμπεριλαμβανομένου και του Yosemite. Μετά τον αποκλεισμό του ιαπωνικού λαού κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Adams φωτογράφησε την ζωή μέσα στα στρατόπεδα καταδεικνύοντας την αδικία του πολέμου.

Η μοναδική του τεχνική την οποία διετύπωσε, εφηύρε και ανέπτυξε επηρεάζοντας μέχρι σήμερα την παγκόσμια φωτογραφική βιομηχανία (με την οποία ήταν σε πόλεμο και μάχες για όλη του τη ζωή) του επέτρεπε να παράγει χιλιάδες αντίτυπα τέλειας ποιότητας από ένα καλό αρνητικό.

Ο λόγος για τον οποίο ανέπτυξε το Ζωνικό Σύστημα, ήταν ακριβώς αυτός. Να δημιουργήσει το τέλειο αρνητικό, ώστε κατόπιν να είναι σε θέση να παραγάγει χιλιάδες αντίτυπα της ίδιας εικόνας και να τα τα πωλεί.

 

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ