Σταύρος Ξαρχάκος – ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Η εποχής της αθωότητας στον Ελληνικό κινηματογράφο, κάπου εδώ τελειώνει. Η εποχή που ένας “αμόρφωτος” βοσκός μπορούσε να γοητεύσει μία κομψή Αγγλίδα τουρίστρια, χρησιμοποιώντας απλώς λίγα μύγδαλα, έληξε. Η εποχή που μία “φτωχή” ταινία αποκτούσε φήμη διαχρονική μέχρι τουλάχιστον 48 χρόνια μετά τη δημιουργία της, έληξε. Η εποχή που μία μουσική αξεπέραστη κάλυπτε κάθε κενό σεναριακό ή σκηνικό, έληξε. Η εποχή που ένα κορίτσι στον ήλιο γνώριζε την αλήθεια της ζωής αν και δεν την αναζητούσε στο δειλό μα τόσο χαρούμενο και ευγενές πρόσωπο ενός αγνώστου που για λίγες μόνο μέρες βρέθηκε στη ζωή της αλλά και το αντίστροφο, έληξε.
Ο Γιάννης Βόγλης αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς το ομορφότερο “νησί” του Ουρανού. Κυνηγώντας την “Άνναμπελ” της καρδιάς του, που μπήκε τόσο ξαφνικά και απρόσμενα στην περιορισμένη και βαρετή ζωή του. Τώρα πια, δεν της προσφέρει μύγδαλα αλλά την απέραντη ευγνωμοσύνη του, για την ξεχωριστή της παρουσία στο πλευρό του. Και εκείνη, δακρύζοντας η ψυχή της που η ευτυχία δεν διαρκεί και αυτή η ζωή κάποτε τελειώνει, αποχαιρετά τον Όμορφο, Γλυκό, Δυνατό, Ευγενή και απελπισμένο νεαρό, μέχρι που ο ήλιος του έστειλε ένα τόσο ξεχωριστό κορίτσι του, με την ωραιότερη των αναμνήσεών μας.
Την κινηματογραφική ταινία που η αθωότητα των ενήλικων ανθρώπων έφτασε στα ύψη των μικρών παιδιών, θυμίζοντάς μας πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή του καθενός μας. Μόνο ένα πρόσωπο αρκεί, τόσο αθώο όσο ένας βοσκός που θέλει να προσφέρει κάτι από την πλούσια φτώχεια του ή τόσο γλυκιά όσο μία τουρίστρια που θέλει να προσφέρει κάτι από την απέραντα ευγενή της υπόσταση.
Καλοκαίρι του 1967. Ο Γιάννης Βόγλης θα πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία-σταθμό στην καριέρα του μαζί με την, νεαρή τότε, Αμερικανίδα ηθοποιό Αν Λόμπεργκ, το «Κορίτσια στον Ήλιο».
η ταινία που άφησε ιστορία με την ατάκα «Στάσου, μύγδαλα» γυρίστηκε στο Μπατσί της Άνδρου, το νησί από το οποίο καταγόταν από την πλευρά της μητέρας του ο Γιάννης Βόγλης. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η ταινία σκηνοθεσίας Βασίλη Γεωργιάδ η και παραγωγής Κλέαρχου Κονιτσιώτη γυρίστηκε στο τουριστικό σήμερα Μπατσί της Άνδρου, μετά από δική του προτροπή με σημαντικό κριτήριο το χαμηλό κόστος παραγωγής καθώς ο Βόγλης είχε εκεί αρκετές γνωριμίες. Το σημείο ήταν ιδανικό καθώς στόχος ήταν να βρεθεί ένα απόμακρο, κάπως ερημικό χωριό. Τι κι αν τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, το Μπατσί της Άνδρου είναι σε πρώτο πλάνο υπό τις μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου.