Sun. Dec 4th, 2022
Rate this post

για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 Κυριακές του Οκτωβρίου στις 18:00 και στις 20:00
Έναρξη: 17 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο της Hμέρας

«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα»
Διονύσιος Σολωμός

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή τον «Διάλογο» του Διονυσίου Σολωμού σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Μαρίας Φραγκή. Μετά το τέλος της παράστασης των 18:00, στις 19:15 θα πραγματοποιούνται διαλέξεις και συζήτηση με το κοινό, με αφορμή την εποχή και τον ποιητή Δ. Σολωμό. Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 19:15, ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης θα μιλήσει για τον «Διάλογο» του Σολωμού και τη μεταφορά της λογοτεχνίας στο θέατρο.

«Διάλογος» του Διονυσίου Σολωμού: Μια πρωτότυπη θεατρική πρόταση με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό, ιστορικό και παιδαγωγικό ενδιαφέρον.
Ο «Διάλογος» αναδεικνύει θεματικά και φιλοσοφικά το υψηλό επίπεδο της σκέψης του ποιητή σε ένα μαχητικό, υποδειγματικό κείμενο για την ελεύθερη «Ελλάδα» όπως την ονειρεύτηκε και την παρουσίασε με κάθε αφορμή́.

Η παιδεία και η μόρφωση που έλαβε στην Ευρώπη ο Δ. Σολωμός δεν μείωσε διόλου την εθνική́ διάσταση της τέχνης του και τη σημασία της για την ελληνική́ γλώσσα. Ειδικά́ στην προσέγγιση του “Διαλόγου” του, φαίνεται καθαρά́ η οικουμενική́ διάσταση και οι αξίες της ελληνικότητας και της ελευθερίας χωρίς προκαταλήψεις.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Με τον «ΔΙΑΛΟΓΟ», ο Διονύσιος Σολωμός πλησιάζει τα δυο μεγάλα θέματά του: την ελευθερία και τη γλώσσα. Ο ποιητής ανέπτυξε μια σχέση με την τεχνική της διαλογικής φόρμας από την ευρωπαϊκή μόρφωσή του ενώ βίωσε και το λαϊκό δρώμενο του νησιού, τις «ομιλίες» απ’ όπου άντλησε και το στοιχείο της εύφορης ανατρεπτικότητας και του καυστικού σχολίου. Μέσα από το ρόλο του «Ποιητή», παίζοντας μισοκρυμμένος και μισοαποκαλυπτικός, ο ποιητής μάς  καταθέτει όλη του την κοσμοθεωρία. Δημιουργεί τον «ΔΙΑΛΟΓΟ», γιατί γνωρίζει ότι τα επιχειρήματα είναι προτιμότερο να υποστηρίζονται από  μια ζωντανή, πάλλουσα και ίσως πάσχουσα ανθρώπινη ύπαρξη. Το θεατρικό του ύφος υπογραμμίζεται και με σκηνικές υποδείξεις (κλάμα, γέλιο κ.ά) στο κείμενο. Όλα τα παραπάνω  συστατικά μάς οδηγούν σε μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση, που επιδιώκει την ανάδειξη της ποιητικής αγωνίας του επαναστατημένου ανθρώπου και της παρουσίας των σκοταδιστών. Αυτοί οι «σοφοί» έχουν πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στις ακραίες ανατροπές της ιστορίας και συμβάλλουν στην καθυπόταξη του ελληνικού λαού σε συντηρητικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ειδικά στον τομέα της έκφρασης  και της διεκδίκησης του λόγου: «…Ελευθερία και γλώσσα» 

Μαρία Φραγκή
Ταυτότητα της παράστασης
«Διάλογος»
του Διονυσίου Σολωμού
Είδος: Κοινωνικό
Διάρκεια: 65 λεπτά

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά – κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή

Μουσική: Άννα Μουζάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Τάσσος Ζιάκκας (Φίλος), Τάσος Μπλάτζιος (Σοφολογιότατος), Γιώργος Ρουστέμης (Ποιητής).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κυριακή, ώρες 18:00 & 20:00
Έναρξη: Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος:  12 €
Mειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων): 8 €
Διατίθενται και εισιτήρια μέσω του προγράμματος Λ.Α.Ε./Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ τηρεί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων για την διεξαγωγή των παραστάσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Η παράσταση θα λειτουργήσει με μικτό κοινό. Οι θεατές θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού /νόσησης  ή  rapid test.

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Τηλ.: 6955005859, Emailran.papadopoulou@gmail.com

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Ν. Γεννηματά 20 (δίπλα στο ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ)
Τηλ. 210-6929090, 6974 374103
www.theatro-imeras.gr – info@theatro-imeras.gr

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ