Fri. Sep 29th, 2023
Rate this post

τη Δευτέρα 6.2.2017  δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου Ότι…Τί? στο θέατρο  ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131, που βασίζεται σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννακόπουλου.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Λίγα λόγια για το έργο

Τέσσερις νέοι άνθρωποι βρίσκονται σ’ έναν “μυστήριο” χώρο και μέσα από προσωπικές ιστορίες σατιρίζουν όλο το κοινωνικό, οικογενειακό και τηλεοπτικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας υποδυόμενοι ανθρώπους της διπλανής πόρτας, και όχι μόνο, προκειμένου να ξεφύγουν από την πληκτική καθημερινότητα τους…

Πως διασκεδάζει πια ο νεοέλληνας; Πώς φλερτάρει η νεολαία; Σε τι βαθμό επηρεάζουν τα “stories” των social media τις διαπροσωπικές σχέσεις; Πόσο εύκολο είναι μια νέα φωνή να σηκώσει τον “τοίχο” ενός μουσικού talent show;

Τέσσερα ανήσυχα νέα παιδιά μπαίνουν στο σκοτεινό δωμάτιο (ελλάδα) και βγαίνουν απο την πίσω πόρτα (απόδραση) να σατιρίσουνε τα κακώς κείμενα της χώρας μας. Η σάτιρα και οι εικόνες μιας παρακμάζουσας Ελλάδας διαδέχονται η μία την άλλη.Όλα ένα στόχο έχουν, ένα νόημα, μια κραυγή, προσπαθεί να μας αφυπνίσει γιατί έχουμε ξεχάσει πως είναι ο  κόσμος έξω, η φύση, το περιβάλλον γύρω μας. Δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε…Κι όλα αυτά επειδή βιώνουμε την ίδια μας την ζωή μέσα από μία οθόνη, μέσα από ένα Like. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αποξένωση, η μοναξιά και η μιζέρια που περικυκλώνει την ρουτίνα μας.   H ευγένεια, η καλοσύνη, η αισιοδοξία, η κατανόηση, η συμπόνια  και η αγάπη έχουν χαθεί.  Αντί λοιπόν να κάνουμε όνειρα για το μέλλον, να εκμεταλλευτούμε τις δεξιότητές μας και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα και την ψυχή μας, καταναλώνουμε τον χρόνο μας σε πράγματα που δεν μας προσφέρουν τίποτα. Η ζωή είναι πολύ μικρή. Το νόημα και η κραυγή απόγνωσης που βγαίνει από το έργο είναι: Ζήστε τη Ζωή… βγείτε έξω, φλερτάρετε, πάρτε ρίσκα, αρπάξτε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε. Κι αν αποτύχετε ή απογοητευτείτε ή δεν έχετε την δύναμη και το κουράγιο να τα κάνετε αυτά, προσπαθήστε ξανά και ξανά.

Κριτική

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος κατέγραψε στιγμές τις καθημερινότητας  της ζωής μας. Τις περιέπλεξε με περίτεχνο τρόπο με τη μουσική και τα τραγούδια, απο Live μπάντα παρακαλώ και με την υπέροχη δυναμική φωνή της Αντιγόνης Ψυχράμη, μας παρουσίασε μια μεταεπιθεώρηση 2 ωρών ανεξάντλητου γέλιου και μπόλικης ζωντανής μουσικής.  Οι σκηνές γρήγορες, μικρές όσο πρέπει για να πιάσεις το νόημα. Ο λόγος απλός κατανοητός καθημερινός. Σε πολλά σημεία σε κάνει να ταυτιστείς με τούς ήρωες να αυτοσαρκαστείς και εσύ μαζί τους. Μια γρήγορη αλληλουχία κωμικών σκηνών ένας καταιγισμός  γέλιου και χειροκροτήματος από το κοινό. Απολαυστικός ο Δημήτρης Μακαλιάς στον αυτοσαρκαστικό ρόλο του άβγαλτου σεμνού νέου που βγαίνει να αντιμετωπίσει τη ζωή, Η Αντιγόνη Ψυχράμη σε ρόλο συνδετικού κρίκου κυρίως μουσικού  προχωράει ή συμπληρώνει τη δράση και τα καταφέρνει άψογα, με την υπέροχη φωνή της που κατακλύζει την αίθουσα. Η Είρηνη Κυριακού, πολύ καλή στο ρόλο της κοπέλλας που ψάχνει την επιβίωση και την καταξίωση μέσα από τα social media και βέβαια άφησα τελευταίο το Γιώργο Γιαννακόπουλο, που είναι ο εμπνευστής, δημιουργός, σκηνοθέτης και κειμενογράφος της παράστασης. Παίζει το κείμενο στα δάχτυλα του, ανεξάντλητος, σατυρικός αλλά και λυρικός πολλές φορές μας προκαλεί και μας προβληματίζει.

Το σκηνικό απλό, γεμάτο χρώματα, καλός ατμοσφαιρικός φωτισμός και μια κυκλική σκηνή βοηθάει στην εναλλαγή των σκηνών και των δράσεων. Σημαντικό στοιχείο η Ζωντανή Μουσική συμπληρώνει  ευχάριστα .

Φεύγοντας απο την παράσταση αναρωτήθηκα: TI KANOYME! OTI…TI?

 

έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης

Βαθμολογία

 

Μετά την παράσταση  μας μίλησαν οι πρωταγωνιστές:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 • Είναι το Οτι..τι? ένας νέος τρόπος θεάτρου?

Είναι μια μοντέρνα επιθεώρηση, η οποία σατιρίζει όλο το κοινωνικοπολιτικό και νυχτερινό τοπίο της Αθήνας και τις σχέσεις των ανθρώπων. Δεν είναι stand up, ούτε πρόζα, ούτε επιθεώρηση. Έχει πολλά στοιχεία θεάτρου και το είδος αυτό μόνο εμείς μπορούμε και το κάνουμε εδώ στο ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131.

 • Πιστεύεις ότι το τραγούδι βοηθάει στο να μπεί ο θεατής μέσα στο κλίμα της παράστασης?

Η ζωντανή μουσική λείπει από το θέατρο, ταξιδεύει τον θεατή καλύτερα σαυτές τις εικόνες που θέλω εγώ σαν σκηνοθέτης να δημιουργήσω. Είναι ο συνδετικός κρίκος του έργου.

 • Όταν σκηνοθετούσες το έργοσκεφτόσουν να χρησιμοποιήσεις το τραγούδι με αυτον τον τρόπο?

Ναί το έγραψα με γνώμονα τη ζωντανή μουσική. Είναι κομμάτι της δουλείας μου πάντα.

 • Μέσα απο το γέλιο και τη σάτυρα περνάει κάποιος προβληματισμός για τη σημερινή νεολαία?

Σαφώς, όπως για την αποξένωση των νέων, για τους νέους που φλερτάρουν μέσα απο τα social media και όχι απο κοντά όπως τον παλιό καλό καιρό. Έτσι η τεχνολογία μας αποξένωσε περισσσότερο. Άρα με ενδιαφέρει να δείξω ότι ο Έλληνας μπορεί να τα αντιμετωπίσει με το χιούμορ του, να φύγει απο αυτά και να προχωρήσει μπροστά. Να βρεί λύσεις.

 • Πως μεταφράζεται το Ότι…τι?

Τικάνουμε, αυτός είναι ο στόχος, να προβληματιστούμε. Ένα μεγάλο Ότι..Τι. Αν δεν είμαστε ομάδα και σύνολο, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΑΛΙΑΣ

 • Τι είναι το Ότι…τι?

Είναι μια παράσταση που αφορά 4 ανθρώπους που ζούνε στη σημερινη Ελλάδα, στη χώρα της κρίσης  και του κατακλυσμού απο τα social media. Προσπαθούμε με ένα κωμικό τρόπο να εστιάσουμε σ΄αυτά που μας κάνουν και χανόμαστε μέσα στην πληροφόρηση και στην ταχύτητα της εποχής. Προσπαθούμε με τον δικό μας τρόπο, γλαφυρά και κωμικά να αφυπνίσουμε τον κόσμο και να του θυμήσουμε ότι η αληθινή αγάπη και η αληθινή ζωή είναι εκεί έξωκαι χρειάζεται πολύ λιγότερα πράγματα απο αυτά που έχουμε συνηθίσει να χρειαζόμαστε και να θλελουμε.

 • Ο συνδυασμός τραγουδιού με υποκριτική πώς προέκυψε?

Είναι απαραίτητος θεωρώ στο χώρο μας και ειδικά σε αυτή την παράσταση. Έγινε μια μετεπιθεώρηση, μια σατυρική κωμωδία που απαιτεί τραγούδι και πρόζα μαζί και νομίζω αρέσει στον κόσμο που διασκεδάζει γιατί τόχει ανάγκη.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ

 • Πόσο δύσκολος είναι ένας ρόλος με τραγούδι και πρόζα?

Το τραγούδι είναι ο συνδετικός κρίκος, όλο αυτο είναι κάτι που μου αρέσει πολύ γιατί συμμετέχω ως επι το πλείστον μουσικά, συνήθως προχωράω τη δράση ή τονίζω μια σκηνή. Είναι μια πάρα πολυ καλή δουλειά, μιαπρόταση του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ο οποίος είναι εξαιρετικός κειμενογράφος και σκηνοθέτης. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή μουσικοθεατρική παράσταση με στοιχεια θα τα αποκαλούσα “κωμικά νούμερα” τα οποία είναι αυτούσια, με μια δομή που σατυρίζει τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

 • Τελικά το τραγούδι είναι συνδετικός κρίκος ή βασικό στοιχείο της παράστασης?

Όχι το βασικό. Όλα δένουν εδώ, όλα είναι σε ισορροπία και θεωρώ ότι άν έλλειπε κάτι δε θα έδενε σωστά η παράσταση.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

 • Δύο λόγια για το ρόλο σου.

Υποκριτική και τραγούδι μαζί. Προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να περάσει καλά, να δώσουμε μια γεύση απο τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Για όσους θέλουν να διασκεδάσουν και να δούν τα πράγματα φιαφορετικά.

 • Προσπαθείτε μεσα απο το χιούμορ να προβληματίσετε?

Νομίζω ότι με το χιούμορ γίνονται τα πιο πικάντικα και τα πιο καυστικά κείμενα που τσακίζουν κόκκαλα. Αγαπώ αυτόν το ρόλο, τον υποδύομαι όσο πιο καλύτερα μπορώ και προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να γελάει.

Στην επίσημη πρεμίερα του Ότι…τι? παρευρέθησαν πολλοί φίλοι απο το χώρο του θεάτρου και γενικότερα του καλλιτεχνικού χώρου. Όπως η Νόνη Δούνια, ο Κώστας φραγκολιάς, ο Σκηνοθέτης Κώστας  Κιμούλης, η Σάσα Σταμάτη, η Ραλλία Χρηστίδου, η Αποστολία Ζώη, ο Δημήτρης Καμπόλης, ο Πέτρος  Πολυχρονίδης και πολλοί άλλοι.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό απο την πρεμιέρα:

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.