Fri. Sep 29th, 2023
Rate this post

«ΔΕΝ ΤΗ ΓΝΏΡΙΣΑ ΠΟΤΈ» του ΆΛΚΗ ΤΣΑΛΊΚΗ στο ΑΛΚΜΗΝΗ  κάθε Παρασκευή στις 18:30

Κείμενο – σκηνοθεσία: Άλκης Τσαλίκης

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ερμηνεύουν: Άλκης Τσαλίκης και Ελένη Μυστικού
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παραγωγή : ΑΛΚΜΗΝΗ

Διάρκεια παράστασης : 60’ χωρίς διάλειμμα

Ποιός είναι ο Άλκης Τσαλίκης.

Γεννήθηκε στη Βενεζουέλα, το 1972. Τέλειωσε τις βασικές του σπουδές στη Σχολή Μωραίτη.  Πτυχιούχος Μάρκετινγκ στο Κολλέγιο DEREE (1992-1997). Φοίτησε στην ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΜΑΙΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΤΡΑΓΚΑ» (2004 – 2006) και στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ “ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ”.

Εχει λάβει μέρος στην τηλεοπτική σειρά “Καλημέρα Ζωή”(2005), στη τηλεοπτική σειρά “Μοντέρνα Οικογένεια”(2009-2013),  έχει σκηνοθετήσει και λάβει μέρος στο έργο «ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ (2013), ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ VAULT (2014).  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «ΕΞΙ ΨΥΧΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΑ». ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΜΠΑΡΕ ΒΟΛΤΑΙΡ (2014). ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ (2013). ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΩΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ 2013).

Κριτική

Σχιζοφρένια  σημαίνει βαριά ψυχωτική διαταραχή -σχίσιμο του μυαλού –αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτουν τη ζωή του ή τη ζωή των άλλων.  Έτσι νιώθει, έτσι έχει επιλέξει να νιώθει ο ήρωας του ‘Αλκη Τσαλίκη και έτσι κάνει.  Φτάνει στο φόνο. Ο Άλκης Τσαλίκης αρθρώνει έναν οδυνηρό καταγγελτικό μονόλογο, που παρακολουθεί την πορεία του όχι προς την τρέλα αλλά προς την ιδρυματοποιήσή του,  την περιθωριοποίησή του, και τα καταφέρνει καλά  σε έναν δύσκολο ρόλο – μονόλογο με μοναδική βοήθεια την Ελένη Μυστικού (Σοφία) που περιφέρεται σαν οπτασία στο άρρωστο μυαλό του.

Το σκηνικό πολύ λιτό όπως αρμόζει, δίνει έμφαση στη κίνηση και στο λόγο του ηθοποιού. Η εμφάνιση του ποντικιού, που πιάνει κουβέντα μαζί του,  θα έλεγα είναι περιττή αλλά πρωτότυπη.

Ο Άλκης Τσαλίκης κάνει μια προσπάθεια δύσκολη πάνω στη σκηνή και τα καταφέρνει. Παρακολουθούμε σε 60΄λεπτά τη δράση του ασθενή σε ένα δωμάτιο τρελοκομείου και είναι ότι πιο σοκαριστικό μπορεί να συνατήσετε. Ιδιαίτερο, πρωτότυπο, τσακίζει κόκκαλα. Άραγε πόσο κοντά ή πόσο μακρυά βρισκόμαστε απο αυτό το δωμάτιο? Που μπορεί να μας οδηγήσει η αγάπη? Αυτόν τον προβληματισμό βάζει ο Άλκης και προσπαθεί να τον απαντήσει στο έργο που έγραψε και σκηνόθέτησε ο ίδιος.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια που πρέπει όλοι στο τέλος να χειροκροτήσουμε.

Συνεντεύξεις

Άλκης Τσαλίκης

  • Πως σκέφτηκες να ανεβάσεις ένα τέτοιο ιδιαίτερο έργο?

Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την αγάπη και πιό συγκεκριμένα, πια είναι αυτά τα όρια που μπορεί να ξεπεράσει ο καθένας μας, για χάρη αυτού του τεράστιου θέματος που είναι η αγάπη. Την αγάπη που δεν μπορέσαμε να ορίσουμε ποτέ, κανείς μας. Ένα τρίτο πρόσωπο μπαίνει ανάμεσα, η Σοφία (σύζυγος) φεύγει πέρνοντας και το παιδί τους μαζί της. Εκεί ο Αντώνης  τρελαίνεται και χάνει τα λογικά του.

  • Πιστεύεις ότι η αγάπη μπορεί να σε οδηγήσει σε τέτοια ακραία σημεία?

Το πιστεύω απόλυτα και πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα πιο ακραία σημεία που να σε οδηγήσει ένας μεγάλος “τρελός” έρωτας.

  • Όταν σκηνοθετούσες το έργο σκεφτόσουν να το κάνεις τόσο λιτό το σκηνικό?

Ναι ήθελα να μην περισσεύει τίποτε, θέλησα να είναι λιτό το σκηνικό και να δώσω βάση στην υποκριτική, θέλω να βιώνουμε τον Αντώνη και τη Σοφία.

  • Τό έργο που έγραψες βασίζεται σε προσωπικά βιώματα?

Βεβαίως, είναι και προσωπικά βιώματα, εφηβικά, αλλά και αγαπημένα αναγνώσματα, όπως “Αυτός και το παντελόνι του” του Ιακ. Καμπανέλλη και του Ζαν Κοκτό  “Το Πανηγύρι”.

  • Θεωρείς ότι εσύ ο ίδιος θα μπορούσες κάποια στιγμή να γίνει Άλκης?

Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω, θεωρώ όμως ότι είναι πιθανό να συμβεί και αυτό. Ίσως κάτω απο ιδιαίτερες καταστάσεις θα μπορούσα να αγγίξω την τρέλα του Αντώνη.

  • Γιατί δε “σκότωσες” τον Αντώνη στο τέλος του έργου?

Γιατί δεν τα κατάφερα, αυτός είναι ο σκοπός του να ζήσουν εκεί πάνω ευτυχισμένοι και οι τρείς τους. Θεωρεί ότι αυτή είναι η μόναδική του λύτρωση.  Σαν σκηνοθέτης θεωρώ ότι δε θα ήταν ενδιαφέρον αυτό το τέλος. Όταν πια παραδέχεται ότι ναι πράγματι τη γνώρισα, εκεί έρχεται η λύτρωση, και περιμένει στοϊκά όταν θα απελευθερωθεί.

Ελένη Μυστικού

Εγω θεωρώ, συμπληρώνοντας τον Άλκη, πως το ενδιαφέρον πάνω στη σκηνή είναι το δύσκολο παρά το εύκολο δλδ ο θάνατος του ήρωα.

  • Θα μπορούσες να ήσουν σε έναν άντρα η οπτασία του? Έχεις γίνει?

Κάθε γυναίκα αυτό θέλει. Φαντάζομαι πως ναι. Παντρεύτηκα κιόλας και κάπως έτσι έγιναν. Ίσως τα πιο γήινα να είναι ακόμα πιο μαγικά.

  • Θα ήθελες να ήσουν στη θέση της Σοφίας?

Σαν ρόλος σίγουρα ναι. ¨Οταν ο Άλκης μου μίλησε για το ρόλο, τον φαντάστηκα κάπως έτσι.

έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό απο την παράσταση:

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.