Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι 4 Μαρτίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η Παρουσίαση βιβλίου της Νίκης Παπαθεοχάρη.
“ΑΝΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Χαϊκίζοντας”
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο καθηγητής λογοτεχνικής μετάφρασης και συγκριτικής γραμματολογίας – Ιόνιου Πανεπιστήμιου Δημήτρης Φίλιας , η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Γλυκερία Σιούτη και η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής Ιωάννα Σαμπράκου.
Ποιήματα χαϊκού απήγγειλαν οι ηθοποιοί
Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Στάνκογλου
Ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την συγγραφέα- ποιήτρια και εικαστικό οι:
Γιώργος Βαρδινογιάννης – Φάνη Πάλλη Πετραλιά- Άλκηστις Πρωτοψάλτη- Τάκης Ζαχαράτος – Σοφία Σπυράτου- Αλέξανδρος Ρήγας- Μανόλης Παντελιδάκης – Λόλα Νταιφά- Αθηνά Καμπάκογλου .
“Με καρδιά πατάς γκάζι, “Ακροβάτισα
με μυαλό κι αμάζευτη καρδιά μου
σπάς τα φρένα” μεθάς το ρίσκο”
Μετά την παρουσίαση μίλησαν στο checkinart οι φίλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την παρουσίαση του βιβλίου καθώς επίσης και η δημιουργός του Νίκη Παπαθεοχάρη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ
- Εξαιρετική πάντα σε κάθε της δημιουργία.
ΛΟΛΑ ΝΤΑΙΦΑ
- Η Νίκη είναι μια καλλιτεχνική φύση που δεν έχει τίποτε να αποδείξει, εκτός απο το ταλέντο και τη ψυχή της.
ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ – Ηθοποιός
- Η Νίκη είναι ένα πρόσωπο που με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα με τη δυναμική της, το πάθος της, την ενέργεια της και όσο περνάνε τα χρόνια, τη βρίσκω πιο ακαταμάχητη και “ακατάτακτη” προσωπικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ – Ηθοποιός
- Χάρηκα πολύ όταν μου έστειλε το βιβλίο η Νίκη. Το Χαϊκού είναι ένα είδος που το ξέρω και μ’αρέσει πολύ. Εδώ η Νίκη έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, παραλλάσοντας λίγο τη θεματολογία και είμαι χαρούμενος που το παρουσίασα διαβάζοντας αποσπάσματα του. Το Χαϊκού είναι τόσο αφαιρετικό και εξίσου τόσο δύσκολο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Δήμαρχος Γλυφάδας
- Η κα Παπαθεοχάρη είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα και εκφράζεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ευαισθησία τόσο στη γλυπτική όσο και στην ποίηση. Αυτό που μπορείς να διακρίνεις μέσα απο τις δημιουργίες της, είναι η πνευματικότητα της. Είναι ο τρόπος που ευαισθητοποιείται πάνω σε δύσκολα πράγματα με απλό τρόπο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ
- Η Νίκη Παπαθεοχάρη εκπλήσσει για άλλη μια φορά με αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο της, που η σημερινή παρουσίαση του ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι μια σπουδαία καλλιτέχνις που αφήνει το στίγμα της κάθε χρονιά με κάτι παραπάνω.Με ό,τι έχει καταπιαστεί είναι πάρα πολύ καλή. Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα.
ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ
Ποιό ήταν το κίνητρο για να γραφτεί αυτό το βιβλίο?
- Το Χαϊκού είναι ένα παιχνίδι της λέξης με την εικόνα. Το κίνητρο είναι ότι μια τέτοια δυναμική δομή μιάς τέτοιας φόρμας, ήταν δεσμευμένη πεντακόσια και πλέον χρόνια , μέσα σε ένα διάλογο με τη φύση. Είναι λοιπόν ότι θέλω να την αποδεσμεύσω, να την εντάξω μέσα στις ανάγκες της σημερινής μας ζωής και έκανα ένα δικό μου Χαϊκού, με τα δικά μου gredo (πιστεύω) και τούς δικούς μου ιδεολογικούς προσανατολισμούς.
Είναι το Χαϊκού η μετεξέλιξη της εικαστικής πορείας σας?
- Ασφαλώς και είναι, με την έννοια ότι είναι η συμπυκνωμένη φόρμα, δεν επιδέχεται καμμιά αμφισβήτηση, ότι είναι μια φόρμα που παρέχει τη δυνατότητα μέσα σε 3 στίχους να πείς όσα νοήματα και όσα μηνύματα θέλεις.
Είναι το Χαϊκού η αιώρηση της γλώσσας?
- Ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά, σημασία έχει ότι το Χαϊκού έχει βαθύς στόχους, έχει ουσία, έχει συμπύκνωση, είναι ένα πολύτιμοεργαλείο εξέλιξης λόγου και εικόνας που μπορεί, ο κάθε ένας μας, ανάλογα με το εν δυνάμει που έχει μέσα του, να το διατυπώσει σύμφωνα με τις καταστάσεις της εποχής που ζούμε. Σύμφωνα με αυτό το σκληρό πρόστιμο της αλήθειας της ύπαρξης μας.
Ποιό είναι το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα σας?
- Είναι ένα βιβλίο συγκριτικής λογοτεχνίας. Ο Οιδίποδας του Σενέκα στα Λατινικά σε σύγκριση με τον Οιδίποδα του Σοφοκλή στα Αρχαία Ελληνικά και η σχέση των δύο μεγάλων αυτών κλασσικών, σε ένα έργο που έχει θεωρηθεί ο Παρθενώνας της δραματουργικής τέχνης. Επίσης μιά Εκάβη περιμένει εκεί στο ανοικτό εργαστήρι μου. Μιά Εκάβη που ξεστηθιάζει τον πόνο της μπροστά σε μια καιγόμενη Τροία, δίνοντας το μήνυμα:
“Η Θεία Γνώμη τα τιποτένια τα ανεβάζει και τα Τρανά τα σβήνει”.