Thu. Jun 1st, 2023
Rate this post

την Πέμπτη 9.3.2017  δόθηκε η  πρεμιέρα του έργου  «Ο ΚΥΚΛΟΣ» στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας σαρανταπεντάρης μικροαστός (Γιώργος Κοψιδάς) ξαφνικά χάνει τα πάντα! Αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του, ομως σαν από μηχανής θεός, ο δικηγόρος (Δημήτρης Γιώτης)

της πρώην γυναίκας του, του δίνει την λύση μη ξέροντας τις προθέσεις του. Το μπέρδεμα ομως στη ζωή του θα το φέρει μια απρόσμενη επίσκεψη απο την Τουρκία (Burak Hakki) που θα του αλλάξει τη ζωή.

Θα του φέρει την αλήθεια και ξεκαρδιστικές συναντήσεις με απίθανους χαρακτήρες (Κατερίνα Τσάβαλου, Ευγενία Παναγοπούλου, Κώστας Φραγκολιάς, Νίκος Κερασιώτης). Ο κύκλος της ζωής είναι πάντα απρόβλεπτος!

Κριτική

Ο Γιάννης Αϊβάζης μπήκε για τα καλά στο σκηνοθετικό θεατρικό σαλόνι, τολμώντας μια δύσκολη παράσταση, μια μαύρη κωμωδία όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, τον ΚΥΚΛΟ. Ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, καταφέρνει με έξυπνα σκηνοθετικά ευρήματα, prompts και οπτικοακουστικά μέσα να μας δώσει μια ανάλαφρη black comedy με πολλές δώσεις γέλιου και έντονο προβληματισμό στο τέλος του έργου όπου ξεδιπλώνονται τα δραματικά στοιχεία και εκεί ο θεατής βιώνει την ίδια του την καθημερινότητα ταυτιζόμενος με τους ήρωες.

Ο Burak Hakki καταπληκτικός, εντθυπωσιακός, άνετος με πολλές χιουμοριστικές στιγμές και πολύ καλά ελληνικά στο μεγαλύτερο διάστημα του έργου, αφού απ’ότι έμαθα κάνει εντατικά μαθήματα ελληνικών, απο τη λαχτάρα του να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τορόλο του. Στα τουρκικά δε θα δυσκολευτείτε γιατί υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στις οθόνες. Έκπληξη η νεαρή Ευγενία Παναγοπούλου, δροσερή, φρέσκια και με άνετους διαλόγους στα τουρκικά με το Burak. O Γιώργος Κοψιδάς,εκφραστικός στο ρόλο του άνεργου χωρισμένου – απελπισμένου μεσήλικα που ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο στα οικονομικά του ενώ είναι ένα βήμα πρίν την αυτοκτονία, κρατάει όλη την παράσταση ζωντανή με το ιδιαίτερο στύλ του.

Αλλά η ζωή θα κάνει τον ΚΥΚΛΟ της και θα τον… ανταμείψει.  Η καταταπληκτική, ολοζώντανη, υποκριτικά άψογη στο ρόλο της,   πάντα αεικίνητη Κατερίνα Τσάβαλου, αλώνίζει τη σκηνή και προσφέρει πολλές στιγμές ασυγκράτητου γέλιου. Ο Δημήτρης Γιώτης, στο ρόλο του κακού, πολύ καλός στον άχαρο ρόλο του. Ο Κώστας Φραγκολιάς έκπληξη στο λίγο διάστημα που εμφανίζεται αλλά τόσο πειστικός όσο και αληθινός.

Το κέιμενο του Δημήτρη Μητρόπουλου ανατρεπτικό, σύγχρονο με καταιγισμό παρεξηγήσεων και συμπτώσεων καταφέρνει να σε κάνει να γελάσεις και να αναρωτηθείς, τι αξιζει στη ζωή τελικά.

Πολύ καλή η μουσική, συμπληρώνει το έργο και το σκηνικό λιτό και λειτουργικό. Οι φωτισμοί ικανοποιητικοί αν και θα έλεγα λόγο της πρεμιέρας και του άγχους που υπήρχε, θα βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία του έργου, που ένα απο αυτά είναι ο φωτισμός.

Μια καλή παράσταση που θα σας δώσει πολλές στιγμές γέλιου αλλά και έντονου προβληματισμού για το αδίστακτο και χαοτικό διαδίκτυο. Που καταπίνει τη σκέψη μας και τις ψυχές μας.

 

Μετά την παράσταση μας μίλησαν οι συντελεστές του έργου:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΖΗΣ  – Σκηνοθέτης

 • Γιάννη πές μας λίγα λόγια για την καινούργια σου σκηνοθετική δουλειά.

Προσπάθησα μέσα απο το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου να περάσω και εγώ τα δικά μου “πράγματα” να το δω λίγο διαφορετικά, το έφερα στα μέτρα μου, αυτό είναι που με αντιπροσωπεύει καλλιτεχνικά, πολύ παραπάνω απο όποια άλλα έχω κάνει. Έχω καλούς συνεργάτες, τεχνικούς και ηθοποιούς, που μπορούν πολύ εύκολα να το αποτυπώσουν στη σκηνή.

 • Η ιδέα  του BURAK HAKKI πως προέκυψε?

Η ιδέα αυτή προήλθε από εμένα, δεν υπήρχε στο σενάριο, ο BURAK είναι φίλος μου έως και αδελφός μου θάλεγα. Του έκανα την πρόταση, έγραψα το ρόλο του, τον έφερα, δέχτηκε ευχαρίστως και είναι μεγάλη μου τιμή που είναι εδώ κοντά μας.

 • Ήταν δύσκολο σκηνοθετικά το έργο?

Είναι πολύ δύσκολο γιατί έχει και οπτικοακουστικά μέσα και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μπορείς να συνυπάρχεις με ανθρώπους που να σε εμπιστεύονται με κλειστά μάτια.

 • Τί άλλο ετοιμάζεις στο μέλλον?

Ετοιμάζω δύο ταινίες μεγάλου μήκους να σκηνοθετήσω και το καλοκαίρι Ηλέκτρα του Ευριπίδη παίζοντας τον Ορέστη.


BURAK HAKKI  – Ηθοποιός

 • Είναι κωμωδία ή δράμα το έργο που συμμετέχεις?

Είναι δράμα με κωμικά στοιχεία, είναι μια επικοινωνία θα έλεγα μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

 • Τι γνώμη έχεις για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Είναι πολύ ενδιαφέρον, πολύ καλό γιατί το θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι τιμή μου που συμμετέχω σαυτό. Δεν έχει σημασία άν είναι μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει να επικοινωνεί με τους θεατές και να τους προσφέρει ευτυχία, ψυχαγωγία και προβληματισμό.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΑΛΟΥ – Ηθοποιός

 • Είναι ένα ανατρεπτικό έργο Κατερίνα, απο κωμωδία σε δράμα, μέσα απο αυτό βγαίνει προβληματισμός, περνάει μυνήματα το έργο?

Φυσικά, περνάει μηνύματα και έτσι είναι η ζωή μας. Η χαρά και η λύπη εναλλάσονται συνεχώς.

 • Ο BURAK σαν συνεργάτης και σαν άνθρωπος,  πως είναι?

Είναι καταπληκτικός, είναι εξαιρετικός ηθοποιός και εξαιρετικός άνθρωπος. Ειμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι μαζί του, γιατί ενώνονται οι κουλτούρες μας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ – Ηθοποιός

 • Κάνει ΚΥΚΛΟ η ζωή και μπορεί να σε πάει εκεί που είναι κάποιος άλλος?

Νομίζω ότι η ζωή κάνει κύκλους και ο καθένας παίρνει όπως λεώ και στο έργο αυτό που του αξίζει. Το κακό που θα κάνεις κάποια στιγμή θα γυρίσει και εναντίον σου. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι αρκετά δραματικός που περιβάλλεται απο πολλές κωμικές καταστάσεις.

 • Έχεις βάλει προσωπικά στοιχεία στο ρόλο σου?

Πάντα βάζω προσωπικά στοιχεία για να υπάρχει και αλήθεια σ’αυτό που κάνω. Δικές μου εσωτερικές σκέψεις που δε ξέρει ο θεατής.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΤΗΣ – Ηθοποιός

 • Πώς χαρακτηρίζεις τον ΚΥΚΛΟ?

Είναι ένα διαφορετικό έργο, ένα έργο απόλυτα σύγχρονο και προσπάθησε με μαεστρία ο Γ. Αϊβάζης να του δώσει πνοή και παλμό. Εγώ φέτος μετά το ημερολόγιο ενό τρελού που έκανα δυό χρονιές, ήθελα κάτι διαφορετικό, μια κωμωδία. Τελικά βρέθηκα να παίζω και δραματικές καταστάσεις μέσα σαυτό. Παρ’ όλα αυτά το διασκεδάζω.


ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΟΛΙΑΣ – Ηθοποιός

 • Όταν σου έγινε η πρόταση να παίξεις πιο συναίσθημα κυριάρχησε?

Δεν έδωσα πολύ σημασία στα ονόματα των συναδέλφων μου, έδωσα πολύ σημασία στον Δημήτρη που το έγραψε και στον Γιάννη που έχουμε ξανασυνεργαστεί και είμαστε καλοί φίλοι. Μαρέσει ο τρόπος που σκηνοθετεί και βλέπει τα πράγματα . Έχει μια διαφορετική οπτική και μια πιο γρήγορη σκηνοθετική οξύτητα.

 • Στο SURVIVOR θα πήγαινες?

Θα το σκεφτόμουνα σοβαρά, αν και δεν μου έχουν προτείνει κάτι. Αν δεν είχα κάτι άλλο να κάνω ίσως να πήγαινα.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο την πρεμιέρα της παραστασης:

Έναν κύκλο ζωής
Και τριγύρω εμείς
Με χαρές και λύπες
Και μια ελπίδα
Ώσπου να σε βρούμε
Ήσυχο λιμάνι
Ένας κύκλος
Ο κύκλος ζωής

Ένας κύκλος ζωής
Και τριγύρω εμείς
Με χαρές και λύπες
Και μια ελπίδα
Ώσπου να σε βρούμε
Ήσυχο λιμάνι
Δεν τελειώνει ο κύκλος ζωής.

Έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.