Mon. Oct 2nd, 2023
Rate this post

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στο Λαύριο

 

Την Παρασκευή  31 Μαρτίου 2017 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής & ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (ΣΕΕΠΠ) μετά από πρόσκληση του Δήμου Λαυρεωτικής συνδιοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού» στην αίθουσα Μηχανουργείου του Λαυρίου Αττικής (Πλατεία Καμινευτών). Στην Ημερίδα παρευρέθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και του δημοτικού συμβουλίου, τοπικοί επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών του Λαυρίου.

Στόχος της εκδήλωσης, αλλά και πρωταρχικό κίνητρο των συνδιοργανωτών ήταν η ευαισθητοποίηση και η επιστημονική ενημέρωση θορυβημένων πολιτών από κρούσματα παιδικής βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Αρχικά, την ημερίδα χαιρέτισε ο αστυνομικός Βαγγέλης Μπούζας, μέλος της Ένωσης  Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής και αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ ευχαριστώντας το Σύλλογο Εγκληματολόγων για την αποδοχή της πρόσκλησης και την επιστημονική συνδρομή τους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στον τόπο του Λαυρίου, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικές είναι η παρουσία και συμμετοχή όλων, γονέων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, η Αξιωματικός ΛΣ και Πρόεδρος του Συλλόγου Εγκληματολόγων Παντείου, Εγκληματολόγος, κ. Ερασμία Μπίτσικα, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης, αστυνομικό, κ. Γεώργιο Καλλιακμάνη για την τιμητική πρόσκληση και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ. Βαγγέλη Μπούζα και Ιόλη-Κατερίνα Γεροπάνου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε επιστημονικά στο φαινόμενο του εκφοβισμού στα παιδιά και τους εφήβους.

Συγκεκριμένα έθιξε τις φοβερές επιπτώσεις του φαινομένου όχι μόνο στην προσωπικότητα των νεαρών θυμάτων αλλά και στη συνοχή και ποιότητα των δεσμών που συνάπτουν με το οικείο και κοινωνικό περιβάλλον και τόνισε την σημασία της πρόληψης μέσω ομάδων υποστήριξης και διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και την ανάγκη πρόσληψης εγκληματολόγων σε φορείς και όργανα του κράτους προς όφελος των πολιτών.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Αλεξάνδρας Κατσούλη, Ψυχιατρικής Νοσηλεύτριας, Ψυχολόγου – Εγκληματολόγου και μέλους ΔΣ ΣΕΕΠΠ με θέμα «Θύτες και Θύματα του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι κοινό τους ενώνει?», ξεκαθαρίζοντας τα όρια των πρωταγωνιστών σε επεισόδια εκφοβισμού, τα κοινά τους χαρακτηριστικά σημεία, καθώς και τον τρομερό κύκλο του εκφοβισμού που αναπαράγει κοινωνικούς ρόλους μαθητών μέσα από τον φόβο και την σιωπή.

Επίσης, την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο έμπειρος ιδιωτικός ερευνητής κ. Γεώργιος Τσούκαλης , ο οποίος ανέλυσε «Τα αίτια του Φαινομένου του Σχολικού Εκφοβισμού» και μοιράστηκε τις οδυνηρές, προσωπικές του εμπειρίες σε υποθέσεις εκφοβισμού, όπως αυτή του Άλεξ και προσφάτως του Γιακουμάκη, συγκινώντας το κοινό και δίνοντας έμφαση στο βαθμό ευθύνης της οικογένειας και των εκπαιδευτικών ως προς την έγκαιρη διαπίστωση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής με θέμα « Το Νομοθετικό πλαίσιο για την Ενδοσχολική Βία και η Αντιμετώπιση της από τις διωκτικές αρχές» εγείροντας ζητήματα μειωμένης καταγγελτικότητας στις αστυνομικές αρχές, αλλά και υπογραμμίζοντας την σημασία πρόσληψης από την πολιτεία ειδικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων και εγκληματολόγων, για την καταλυτική αντιμετώπιση φαινομένων βίας, όπως αυτό του εκφοβισμού.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Θεώνης Σπαθή, Υπ. Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους ΔΣ ΣΕΕΠΠ, η οποία ανέλυσε το θέμα « Κυβερνοεκφοβισμός : Μια νέα μορφή Βίας που βρίσκεται ανάμεσα μας». Στη διάλεξή της έγινε πασίδηλα αντιληπτό σε όλους η δύναμη του διαδικτύου όχι μόνο ως προς την ανωνυμία των δραστών και το μέγεθος των εγκληματικών πράξεων, αλλά και ως προς τις μεθόδους πρόληψης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, καταλήγοντας σε χρήσιμους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης πάντα με την φυσική παρουσία των γονέων.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Λαυρεωτικής και Εκπαιδευτικού κ. Λουκά Δημήτριου με θέμα  «Η βία στο Σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών», ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Εγκληματολόγων Παντείου και την Πρόεδρό του για την διάθεσή τους να συνεισφέρουν επιστημονικά σε θέματα αντιμετώπισης σχολικής βίας στο Λαύριο, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από την εκπαιδευτική διαδικασία δίνοντας το στίγμα του φαινομένου εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Τέλος,  τα μέλη ΔΣ ΣΕΕΠΠ κ.Παναγιώτα Μακρυσοπούλου Εκπαιδευτικός- Εγκληματολόγος και κ. Ιόλη – Κατερίνα Γεροπάνου, Κοινιωνιολόγος- Εγκληματολόγος τοποθετήθηκαν στο θέμα «Στατηγικές Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού: Η συνεργασία Σχολείου και Οικογένειας» αναλύοντας τρόπους καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά και τους εφήβους, ως απαραίτητη θωράκιση απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αλλά και εργαλείο διαχείρισης περιστατικών βίας στην ενήλικη ζωή τους.

Η επιστημονική εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση επί ερωτήσεων που έθεσαν οι πολίτες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και ευχαρίστησαν εγκάρδια τους συνδιοργανωτές, καθώς ένιωσαν ότι είναι απόλυτα αναγκαία η παρουσία ειδικών στις τοπικές κοινωνίες ιδιαιτέρως σε θέματα βίας και εγκληματικότητας.

 

Εκ μέρους της Ε.Α.Υ.Ν.Α.Α                          Εκ μέρους του Σ.Ε.Ε.Π.Π.

Ο Πρόεδρος            Ο Γ.  Γραμματέας               Η Πρόεδρος         Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Καλλιακμάνης  Μαρίνος Κακαβάς    Ερασμία Μπίτσικα    Θεώνη Σπαθή

ΕΝΩΣΗ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βορείου Ηπείρου 50, Γλυφάδα Αττικής

ΤΗΛ. 210-9620840  FAX 210-9692996

Email : eaynaa@yahoo.com

 www.eaynaa.gr

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.