Tue. Oct 3rd, 2023
Rate this post

«Μακτούμπ»

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

της Μαίης Σεβαστοπούλου

Από το Σάββατο 20 Μαΐου 2017

«Μακτούμπ»
Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Μαίη Σεβαστοπούλου
«Μακτούμπ»
Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Μαίη Σεβαστοπούλου

Μια ελληνική οικογένεια ξεριζώνεται από την Αίγυπτο και επαναπατρίζεται.

Νοσταλγικό ξετύλιγμα Αλεξανδρινών αναμνήσεων, αποκάλυψη οδυνηρών μυστικών και υποταγή στη μοίρα. «Μακτούμπ» σημαίνει «Γραμμένο».

 

Ένα πρωί, στην Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, άνοιξα το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας μου κι είδα τον Άμπντου, τον κηπουρό μας να σκαλίζει την τριανταφυλλιά. Σκυμμένος, φαινόταν απολύτως απορροφημένος απ’ την περιποίηση του μικρού θάμνου με τα κίτρινα τριαντάφυλλα. Το προηγούμενο βράδυ μου είχε πει η γιαγιά μου πως ένα απ’ τα οκτώ παιδιά του, είχε πεθάνει από διφθερίτιδα. Ντρεπόμουν, δεν ήξερα τι να του πω για να τον παρηγορήσω. Ψέλλισα μια φράση που δεν ήμουν καν σίγουρη πως την άκουσε. Εκείνος σήκωσε τα μάτια του και με κοίταξε με μια στωική θλίψη. Είπε: «Μακτούμπ, για σετ!» «Ήταν γραμμένο, κυρία!».

Θαρρώ πως αυτή η μοιρολατρία του Αιγυπτιακού λαού είχε ποτίσει και τους Έλληνες της Αιγύπτου κι ίσως να τους βοήθησε να ισορροπήσουν μέσα τους την πίκρα που ένιωσαν, όταν ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουν αυτή την δεύτερη πατρίδα και να σκορπίσουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το έργο αφορά τρεις Ελληνίδες της Αιγύπτου, αδελφές, που υποχρεώθηκαν όταν ήταν μικρούλες να επαναπατρισθούν. Αυτή η εγκατάσταση στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄60 επέδρασε στον ψυχισμό της καθεμιάς με διαφορετικό τρόπο. Τις συναντάμε σήμερα, μεγάλες γυναίκες πια, στην Ελλάδα της κρίσης και παρακολουθούμε το νοσταλγικό ξετύλιγμα των Αλεξανδρινών αναμνήσεων, τις συγκρούσεις τους, την αποστροφή αλλά και την αγάπη της καθεμιάς προς την άλλη, την δραματική αποκάλυψη ενός μυστικού, την προσπάθεια να σπάσουν τα δεσμά που τις δένουν, αλλά και την αποδοχή του «μακτούμπ», της «μοίρας» που αποφασίζει για όλα.

 

«Μακτούμπ»

Κείμενο-σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου

Παίζουν: Μαρία Μακρή, Δέσποινα Πόγκα, Μαίη Σεβαστοπούλου

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

 

Ημέρες παραστάσεων:

Σάββατο 20,  Κυριακή 21,  Δευτέρα 22,  Τρίτη 23 Μαΐου

Σάββατο 27,  Κυριακή 28,  Δευτέρα 29,  Τρίτη 30  και  Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

 

Ώρες παραστάσεων:

Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη:  ώρα 9:00 μμ

Κυριακή ώρα 8:00 μμ

 

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό), 6 ευρώ (ανέργων)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210-8673.655, 6974-40.80.16

 

Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΤΚ 11252 ΑΘΗΝΑ

email: egyptiotis@yahoo.com

www.alexandriaculturefoundation.gr

www.facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.