Tue. Oct 3rd, 2023
Rate this post

20.6.2017. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.

google.com, pub-6873176564829315, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Είχαν πεί θα μείνουν πιο σιωπηλοί κι απο τη σκέψη… αλλά γύρισαν και τα είπαν όλα.

Γιατί ψάχνουν, όποιον λεύτερο έχει θαρρέψει.

Ένα θέατρο Πέτρας γεμάτο απο νέα παιδιά που ήρθαν να τραγουδήσουν, να μιλήσουν, να φωνάξουν, να αντισταθούν, να ταρακουνήσουν ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή και τηn καθαρή γλώσσα των ACTIVE MEMBER, αυτό το σάπιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που δεν τα αφήνει να ανοίξουν τα φτερά τους, ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ.

Οι  Active Member άρχισαν την ενεργό δράση που δηλώνει το όνομά τους πριν 25 χρόνια. Δεκάδες album, εκατοντάδες τραγούδια, ζωή μετρημένη με ρίμες και λέξεις… Στις 7 Νοεμβρίου του 2015 με μια ιστορική συναυλία στο Ο.Α.Κ.Α. ο  B.D.Foxmoor αποφασίζει να σταματήσει για πάντα την μουσική διαδρομή του γκρουπ και να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του μέσα από άλλα project. Πεπεισμένος ότι κάνει την κατάλληλη κίνηση στην κατάλληλη στιγμή ένιωσε να εκπληρώνει πλήρως την υπόσχεση που υπάρχει μέσα στo πρώτο σκέλος του ορισμού του lowbap:   “Στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου”. Αλλά, η ζωή έρχεται συχνά να εκθέσει εσένα τον ίδιο για τις αποφάσεις σου και να σου αποδείξει επίμονα ότι η αρχική απόφαση ήταν ένα τραγικό λάθος για εσένα τον ίδιο και για όσους αγαπούν το γκρουπ. (Γιατί τους  Active member – όσο κι αν για κάποιους είναι στενόχωρο ή ενοχλητικό – υπάρχουν πολλοί που τους πιστεύουν και τους αποζητούν.) Στο κομβικό σημείο αυτό που η ζωή απαιτεί, ή κάνεις ότι δε συμβαίνει τίποτα: κι έτσι ικανοποιείς τους λιγόψυχους παρατηρητές ότι είσαι συνεπής στα πρότερα λόγια, ή περιφρονείς όλους αυτούς και προχωράς με τον τρόπο σου και χωρίς να σκέφτεσαι το τίμημα.

Προέλευση: Πέραμα (1992)
 
Μέλη: Μιχάλης Μυτακίδης, Sadahzinia, DJ Booker, Νικήτας Κλιντ, Δημήτρης Κρητικός, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
 

ΟΛΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τους ACTIVE MEMBER εμπνευστές της LOW BAP τάσης.

Οι Active Member δημιουργήθηκαν τον Ιουνιο του 1992, από τον Β.D.Foxmoor(Μιχάλη Μυτακίδη). Στη σημερινή του μορφή το γκρουπ αποτελείται από τον Β.D.Foxmoor και την Sadahzinia.
Μέσα στο 1992, ο B.D. Foxmoor, δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, τη «Διαμαρτυρία». Ο B.D. Foxmoor ηχογράφησε αυτόν το δίσκο το 1993, χωρίς να έχει ιδιαίτερα τεχνικά μέσα και χωρίς καθόλου ακαδημαïκές μουσικές γνώσεις. Στη συνέχεια συγκέντρωσε και οργάνωσε έναν πυρήνα ανθρώπων , τους Radicals, για να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Άλλωστε, εκείνη την εποχή το hip-hop με ελληνικό στίχο ήταν κάτι που δε χώραγε ή δεν ταίριαζε στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας. Από τότε, όμως, η Freestyle Productions έχει κυκλοφορήσει δεκάδες δίσκους, είτε σαν ανεξάρτητη εταιρία είτε σε συνεργασία με άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Πράγματι, στις αρχές του 1995 οι Active Member τράβηξαν το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών και υπέγραψαν συμβόλαιο με την Warner (για πρώτη φορά ελληνικό hip-hop γκρουπ υπέγραφε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα.) Μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική δουλειά των Active Member Το Μεγάλο Κόλπο, που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Έκτοτε οι Active Member τόλμησαν την υπέρβαση να βαφτίσουν το hip-hop που εκπροσωπούσαν και να το πουν Low Bap, προσδιορίζοντας ότι σημαίνει την άμεση σχέση που έχει ο λόγος με τη ζωή. Η Freestyle Productions και κατ’ επέκταση ο B.D.Foxmoor και οι Active Member έχουν συμμετάσχει στην κυκλοφορία περισσότερων από 120 δισκογραφικών δουλειών και projects από το 1993. Το 2011 κυκλοφόρησε ο 16ος στη σειρά δίσκος τους, με τίτλο Στων Βουβών την Εσχατιά. Έχουν εμφανιστεί ζωντανά περισσότερες από 600 φορές στην Ελλάδα, καθώς και στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Γερμανία.
Άλλες δραστηριότητες 1. Η καθιέρωση του ετήσιου Low Bap Festival από το 1997 που έχει κέντρο τη Δ. Αττική και επεκτείνεται στην επαρχία με ειδικές συναυλίες. Το φεστιβάλ, εκτός από τα live βοηθάει στην επικοινωνία του κοινού με τους Active Member και τα άλλα νέα του Low Bap καθώς και στην ενημέρωσή του για την ιστορία του hip-hop, έτσι ώστε να αφομοιώνονται οι κώδικες και να αποβάλλονται τα στερεότυπα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12 επίσημα Low Bap Festival, καθώς και πολλά άλλα μικρότερης εμβέλειας στην επαρχία.
2. Τον Αύγουστο του 1998 οι Active Member ξεκίνησαν στον Rock FM την εκπομπή Ονειρολόγιο που άφησε το στίγμα της στον κόσμο του ραδιοφώνου με 73 συνεχόμενες εκπομπές. Από τον Απρίλιο του 2002 η εκπομπή συνεχίστηκε στον Εν Λευκώ FM με την εκπομπή – σελίδα 74· ώσπου διακόπηκε οριστικά παρ’ όλη την μεγάλη ακροαματικότητα, ύστερα από 6 μήνες… Από τις 17 Νοεμβρίου 2003, το Ονειρολόγιο άρχισε να εκπέμπει ξανά με τεράστια επιτυχία από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ, και μέσω internet την εκπομπή ακούγανε και συμμετείχανε από όλο τον κόσμο. H εκπομπή παρά την εκρηκτική θεαματικότητα της από πολλά μέρη της Ελλάδας, και την συμμετοχή του κόσμου, κόπηκε λίγο πριν την Ολυμπιάδα του 2004 (!)

3. Οι Active Member είχαν ήδη μια στοιχειώδη «προϋπηρεσία» από το 1993 έως το 1995 με ένα Fanzine, το Radicalistic, και έτσι, μεταξύ άλλων ξεκίνησαν την κυκλοφορία του έντυπου Ονειρολόγιο. Μέσα στις σελίδες του Ονειρολογίου έβρισκαν χώρο το Low Bap και οι σκέψεις δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων. Το περιοδικό διανεμόταν δωρεάν μέσω δισκοπωλείων και βιβλιοπωλείων και από την έδρα της Freestyle Productions, στο Πέραμα. Ήδη συζητιούνται πολλά πράγματα για νέες εκδόσεις.
5. Το Χρέωσέ τα στη Φωτιά είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Περιέχει όλους τους στίχους του B.D.Foxmoor (ως το 2000) καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες. Το βιβλίο έχει κάνει τέσσερις εκδόσεις. Το 2006 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ η – κατά κάποιον τρόπο – συνέχεια αυτού του βιβλίου, με στίχους από το 2000 εώς το 2006. Ο τίτλος του βιβλίου: Χρεωσέ τα κι αυτά στη φωτιά. Αυτά τα δύο βιβλία ήταν μόνο η αρχή καθώς ακολούθησαν κι άλλα με στίχους, σκέψεις και κείμενα… (Περισσότερα στην κατηγορία Books)
6. Στις 5 Φλεβάρη του 2001, άνοιξαν στο Πέραμα το πρώτο hip hop δισκάδικο στην Ελλάδα, το Intro. Με τα χρόνια το Intro ενσωματώθηκε στην 8ctagon.
7. Oι Active Member έχουν ετοιμάσει το soundtrack της ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο Bar, καθώς και τη μουσική για μια μικρής διάρκειας ταινία με τίτλο Το τσιμέντο δε λυπάται. Επίσης, έχουν αναλάβει την μουσική επένδυση της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινίας Πες στη Μορφίνη ακόμα την ψάχνω. Το χειμώνα του 2012 – 2013 θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μια ελληνοαγγλικοπολωνική παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο Χειμώνας σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσολιότα και μουσική των Active Member. Επιπλέον, έχουν κάνει την μουσική για ντοκιμαντέρ όπως αυτά του Στέλιου Κούλογλου : Hitman: Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου, Oligarchy και του Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη Catastroika.
8. Το Δεκέμβριο 2002 άνοιξαν στο Πέραμα ένα βιβλιοπωλείο με το όνομα Χρονορωγμή.
9. Ο B.D.Foxmoor έχει κάνει παραγωγή σε περισσότερα από 1000 tracks από το 1993 και μετά, και στα περισσότερα από αυτά έχει επιπλέον συμμετάσχει στους στίχους και στην ερμηνεία.
10. Το 2003 προσχώρησε επίσημα πια στο σχήμα των Active Member, η Sadahzinia. Η Sadahzinia, από το 1994 εμφανίζεται μαζί με τους Active Member στις συναυλίες, αλλά και στο στούντιο στα πλήκτρα, τα κρουστά και το μικρόφωνο. Τα πρώτα της τρία προσωπικά άλμπουμ κυκλοφόρησαν από την Warner. Το 2003 μαζί με τον B.D.Foxmoor ιδρύουν την 8ctagon, ένα ανεξάρτητο label που αναλαμβάνει παραγωγές συναυλιών, οπτικού υλικού και κυρίως δισκογραφία. Στην εταιρεία της, λοιπόν, η Sadahzinia, κυκλοφόρησε από τον Σεπτέμβριο του 2003 τους επόμενους προσωπικούς της δίσκους με τελευταία κυκλοφορία το Σάρμα. Η ίδια, έχει μια υγιή αποστροφή για τους «κανόνες» του τί πρέπει ή τί δεν πρέπει να κάνει κάποιος που ασχολείται με το hip hop. Για παράδειγμα από το Νοέμβριο του 2001 που κυκλοφόρησε το παραμύθι Η όμορφη Βασιλική από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχει συνεχίσει με την έκδοση κι άλλων πολλών παραμυθιών και μεταφράσεων. Μάλιστα προκειμένου για τις παρουσίασεις των βιβλίων της οργανώνει κάθε φορά μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορους χώρους (βιβλιοπωλεία, σχολεία κλπ) όπου παρουσιάζει μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση γραμμένη από την ίδια, με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών. Το καλοκαίρι του 2003 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Πέτρας – σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης, ένα θεατρικό έργο γραμμένο από την ίδια: Ο Μάγος της Φωτιάς με συνοδεία ζωντανής συμφωνικής ορχήστρας και Dj. Το παραμύθι αυτό κυκλοφόρησε και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλέκτρα με εικονογράφηση του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη. Έχει επιμεληθεί τα βιβλία με τους στίχους του Β.D.Foxmoor κ.α., είχε για κάποια χρόνια μια ολοσέλιδη στήλη σε γνωστή εφημερίδα και παράλληλα είχε μόνιμες στήλες για μικρά παιδιά σε άλλη εβδομαδιαία παιδική εφημερίδα, έχει γράψει σε περιοδικά κ.α.
Με τη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις τους, αλλά και με πιο αυθόρμητες κινήσεις, δίνουν το στίγμα τους και δρουν καταλυτικά για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που νιώθουν να εξελίσσονται γύρω τους. Σε μια εποχή, που όχι μόνο ο πολιτικός, αλλά και γενικά ο λόγος δεν βρίσκει εύκολα χώρο, οι Active Member τραβάνε την πορεία τους και τηρούν τις αρχές τους και την έννοια του Low Bap, που είναι να υποστηρίζει κανείς το λόγο του με τη ζωή του και το αντίστροφο.

 

 

By Giorgos Nikolaidis

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΟΣΟ ΨΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. "Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια." Πάμπλο Πικάσο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΙXNEΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - CheckinArt.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.