ΜΙΣΙΡΛΟΥ – ΤΙΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ 1927.
ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ!!
Η ‘‘Μισιρλού” ξεκίνησε από την Ελλάδα ως ρεμπέτικο κι έγινε παγκόσμια επιτυχία, γνωρίζοντας διασκευές σε διαφορετικά μουσικά στυλ (τζαζ, οριεντάλ, κλέζμερ, σερφ-ροκ, γκαράζ-ροκ κ.ά.). Μισιρλού σημαίνει γυναίκα από το Μισίρι (Μισρ=Αίγυπτος στα αραβικά) και αναφέρεται σε μουσουλμάνα της Αιγύπτου, καθότι τη χριστιανή της περιοχής την ονομάζουμε Αιγυπτιώτισσα. Η Μισιρλού πρωτακούστηκε στην Αθήνα γύρω στο 1927 από την κομπανία του Δημήτρη Πατρινού, ενός σμυρνιού μουσικού. Το τραγούδι αναφέρεται στον έρωτα ενός χριστιανού για μια μουσουλμάνα, θέμα – ταμπού για εκείνη την εποχή και όχι μόνο. Η μελωδία είτε προϋπήρχε και ήταν οικείο άκουσμα στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε αποτελεί ομαδική δουλειά της κομπανίας του Πατρινού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πατρινός έγραψε τους στίχους. Η διεθνής πορεία του τραγουδιού ξεκίνησε το 1927 από τις ΗΠΑ, με την κυκλοφορία του από τη δισκογραφική εταιρεία Orthophonic του ελληνοαμερικανού Τίτου Δημητριάδη.
Το 1941 ένας άλλος ελληνοαμερικανός, ο μουσικός Νίκος Ρουμπάνης του άλλαξε τον τόνο και τη μελωδία, δίνοντάς του τον ανατολίτικο ήχο με τον οποίο είναι γνωστό σήμερα. Φρόντισε, μάλιστα, να κατοχυρώσει το όνομά του ως συνθέτης του τραγουδιού. Καθώς κανείς δεν του αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό, ο Ρουμπάνης εμφανίζεται ως συνθέτης της Μισιρλούς σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Αμέσως μετά τη διασκευή του Ρουμπάνη, το τραγούδι εντάχθηκε στο ρεπερτόριο μεγάλων ορχηστρών της εποχής του σουίνγκ, όπως του Χάρι Τζέιμς, του Γούντι Χέρμαν και του Ξαβιέ Κούγκατ. Όμως, η μεγάλη επιτυχία για τη Μισιρλού ήλθε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από καλλιτέχνες του Surf-Rock. Την αρχή έκανε ο κιθαρίστας Ντικ Ντέιλ, ένας μουσικός με λιβανέζικες ρίζες (Ρίτσαρντ Μανσούρ το πραγματικό του όνομα), όταν ένας θαμώνας στο κλαμπ που εμφανιζόταν τον προκάλεσε να παίξει ένα σόλο με μία μόνο χορδή της κιθάρας. Αυτός διάλεξε τη Μισιρλού για να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Το 1963, οι σπουδαίοι The Beach Boys παρουσίασαν στο άλμπουμ τους Surfin’ USA μια εκτέλεση του τραγουδιού παρόμοια με αυτή του Ντέιλ, κάνοντας έτσι τη Μισιρλού τμήμα της surf παράδοσης, αλλά και της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας. Το 1994 η Μισιρλού στην εκτέλεση του Ντικ Ντέιλ ήλθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ακουγόταν στην καλτ ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο Pulp Fiction,
ενώ το 2006 ξανάγινε δημοφιλής, όταν αποτέλεσε τη βάση για το τραγούδι των Black Eyed Peas, Pump it. Το 2004, η Μισιρλού ακούστηκε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την Άννα Βίσση. Στο τεύχος Μαρτίου 2005 το αγγλικό μουσικό περιοδικό Q δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα 100 κορυφαία 100 κιθαριστικά τραγούδια. Η Μισιρλού στη διασκευή του Ντικ Ντέιλ κατέλαβε την 89η θέση.
Κυριάκος Μεσσήνης.
MISERLOU – William Joseph & Caroline Campbell (feat Tina Guo) EXPLOSIVE cover from Pulp Fiction
Η Κλασική βιολιστής Caroline Campbell και ο pop πιανίστας / συνθέτης William Joseph δίνουν στο εξωτικό Miserlou
μια τολμηρή διαβολική παρουσίαση, με τη συμμετοχή τηςροκ τσελίστα Tina Guo. Στο τρίο κάνει το ντεμπούτο του αποκλειστικά
το νεότερο ηλεκτρικό βιολί της Yamaha, το YEV, και επίσης το θρυλικό C7 πιάνο με ουρά της Yamaha. Επίσης η Yamaha εφοδιάζει το τρίο με τ το ηλεκτρικό τσέλο της Τina.
Καλλιτέχνες: Caroline Campbell,William Joseph & Tina Guo.
Ara Malikian Tour 15. Misirlou (Pulp Fiction Theme)
ο Ara Malikian ερμηνεύεi Misirlu στο Teatro Circo .
2CELLOS Misirlou from Pulp Fiction [HOLIDAY VIDEO]
Οι 2CELLOS, ο Luka Sulic και ο Stjepan Hauser απο την Κροατία σε καλοκαιρινές διακοπές ερμηνεύουν τη Μισηρλού με το δικό τους στύλ.
Ελένη Τσαλιγοπούλου- Stereo Mike feat Shaya “Pump It/Μισιρλού” (Μad Video Music Awards 2006)
Το 2006 στα βραβεία MAD οι Eleni Tsaligopoulou, Stereo Mike & Shaya on a “Pump it / Misirlou” medley .
Dick Dale & The Del Tones “Misirlou” 1963
Ο βασιλιάς της Surf quitar Dick Dale διασκευάζει Μισηρλού για την ταινία “A Swingin Affair” με το δικό του στύλ το 1963 και το κάνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη.
Pulp Fiction soundtrack – Open Theme “Misirlou”- Cellocyl 2013
Το κλείσιμο συναυλίας της «Δεύτερης Διάσκεψης για βιολοντσέλα “Cellocyl” έγινε με τη Μισηρλού. Περισσότερα από 100 βιολοντσέλα να παίζουν μαζί.
Martina Eisenreich Quartett – MISIRLOU
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΒΙΟΛΙ, TOUR 2012. Η συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Martina Eisenreich, ζωντανά στη σκηνή με τον Christoph Müller (κιθάρα), Stephan Glaubitz (κοντραμπάσο) και Wolfgang Lohmeier (ντραμς και κρουστά). Textile Museum Helmbrechts 2012.
ΜΙΣΙΡΛΟΥ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ (ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)
Στίχοι: Νίκος Ρουμπάνης
Μουσική: Νίκος Ρουμπάνης
Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο
Μισιρλού μου, η γλυκιά σου η ματιά
φλόγα μου ‘χει ανάψει μες στην καρδιά,
αχ γιαχαμπίμπι, αχ γιαλελέλι, αχ
τα δυο σου χείλη στάζουνε μέλι, οϊμέ.
Αχ, Μισιρλού, μαγική ξωτική ομορφιά,
τρέλα θα μου ‘ρθει, δεν υποφέρω πια,
αχ, θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά.
Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή
η ζωή μου αλλάζει μ’ ένα φιλί,
απ’ το δικό σου το στοματάκι, οϊμέ.
Anna Vissi – Misirlou “Olympic Games – Athens 2004” (Closing Ceremony)
Άννα Βίσση – Μισιρλού “Ολυμπιακοί αγώνες – Αθήνα 2004” (Τελετή λήξης) [OAKA – Olympic Stadium)
Μισιρλού (Τέτος Δημητριάδης -1927)
Τέτος Δημητριάδης – Tetos Dimitriades (ηχογρ./recorded 1927 στη Νέα Υόρκη/in New York)
Music/Lyrics (as first credited) by Nikos (Nick) Roubanis
Μουσική/Στίχοι : Νίκος Ρουμπάνης
Μισιρλού
Μισιρλού μου η γλυκειά σου η ματιά
φλόγα μ’ έχει ανάψει μέσ’ την καρδιά
Αχ, γιαχαμπίμπι, αχ, γιαλελέλι αχ
τα δυό σου χείλη στάζουνε μέλι ωϊμέ
Αχ Μισιρλού [μαγική ξωτική ομορφιά]
τρέλλα θα μ’ έρθη, δεν υποφέρω πιά
Αχ θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά
Αχ Μισιρλού
τρέλλα θα μ’ έρθη, δεν υποφέρω πιά
Αχ θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά
Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελλή
η ζωή μου αλλάζει μ’ ένα φιλί
Αχ Γιαχαμπίμπι μ’ ένα φιλάκι αχ
απ’ το δικό σου το στοματάκι ωϊμέ
Αχ Μισιρλού
τρέλλα θα μ’ έρθη, δεν υποφέρω πιά
Αχ θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά
Αχ Μισιρλού
τρέλλα θα μ’ έρθη, δεν υποφέρω πιά
Αχ θα σε κλέψω μέσ’ απ’ την Αραπιά
Αχ Μισιρλού!
έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης